Nagycsaládos autótámogatás

Hogyan működik?

Márciustól vált bizonyossá, hogy idén júliustól indul a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. A három gyermeküléssel már igencsak szűkös, ötszemélyes autók helyett, most a hétszemélyes autók vásárlását támogatják.

Írta: Vágsélei Csilla Sára

„Már most előzetesen nagyon nagy az érdeklődés a nagycsaládosok részéről. Azt tapasztaltuk, hogy a legtöbben komoly érdeklődők, és sokan csak arra várnak, hogy hivatalossá váljon a törvény, hogy pontosan tudják mire számítsanak”- tájékoztatott minket Bezzeg Judit, az Opel Tormási Kecskemét marketing ügyintézője. Gyakori jelenség az utóbbi hónapokban, hogy a szülők hétköznap érdeklődnek az autókereskedésekben, és hétvégén, családi programként közösen a gyerekekkel kipróbálják egy tesztvezetéssel a kiszemelt autót. „Ez a nyár nem a nyaralásról fog szólni számunkra, hanem a gyerekekről. Ugyan július elsejétől vehető igénybe a támogatás, de már rengeteg családot tájékoztatunk nap, mint nap a hétszemélyes autóinkról. A legtöbben egyébként nagyon felkészültek, és sokat tudnak már a támogatásról. Kész tervvel fordulnak hozzánk. Azt tapasztaltuk, hogy az eddigi érdeklődők nagy része készpénzes ügyfél, ugyanis a lízingszerződés pontos paraméterei még nem ismertek. Úgy gondolom, amint kiderülnek a technikai részletek, akkor a lízinget választó ügyfelek is megérkeznek. Ha valakinek van egy autója, amit beszámoltat, és valamennyi önereje, amelyekhez még hozzájön a támogatás és esetleg egy kis hitel, akkor úgy gondolom, hogy jó áron sikerül a család számára hosszú távon élhető autót venni”- mondja Kaczkó Norbert az Opel Tormási Kecskemét szalonvezetője.

Bezzeg Judit elmondta, hogy tág palettából, a luxusautóktól a pénztárcabarát modellekig választhatják ki a családok az autójukat. „Az Opelnél három modell van, ami számításba jöhet. Opel Combo Life, Opel Zafira és az Opel Vivaro. Az első kettő hét személyes, a Vivaro pedig kilenc, és mind a három ötmillió feletti vételárú, így a teljes támogatás kihasználható rá. Ezek az autók nemcsak ülésszámban felelnek meg a nagycsaládosoknak, hanem az isofixes gyermekülés-rögzítés és a hatalmas csomagtér miatt is. Eddig a Combo a legnépszerűbb, úgy látjuk sikeres modell lesz a nagycsaládosok körében. Készülünk a hamarosan megnövekedő érdeklődésre és rendelésekre, de azért számítani kell valamennyi várakozási időre, főleg extra kérések esetén”- hívja fel a figyelmet a szalonvezető, Kaczkó Norbert.

  • Jelenlegi állás szerint az alábbiak már tudhatók a nagycsaládosok személygépkocsi vételének támogatásáról a Magyar Közlöny 2019. évi 40. száma alapján:
    A támogatás igénybe vehető: 2019. július 1. – 2022. december 31.
  • Támogatás mértéke: 2 500 000 forint, de legfeljebb a megszerzés időpontjában érvényes bruttó vételár 50%-a. Vagyis a teljes támogatási összeg igénybevételéért legalább ötmillió forintos autót kell keresni.
  • Mely autókra érvényes? Legalább hétszemélyes, új személyautókra.
  • Kik jogosultak a támogatásra? Azok a (házas vagy élettársi kapcsolatban élő), magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkező szülők, akiknek legalább három gyermekük van, akik után még jogosultak családi pótlékra. Gyereknek számít a 12. hetet már betöltött magzat, vagyis két gyerek után is felvehető, ha az édesanya várandós. Rendelkeznie kell jogosítvánnyal az igénybe vevő szülőnek, és nem lehet eltiltva a vezetéstől bűncselekmény vagy szabálysértés miatt. Köztartozás és a büntetett előélet is kizáró ok.
  • Feltételek: A támogatást engedélyező határozat véglegessé válásától kezdve hat hónap áll rendelkezésre az új autó adásvételi szerződéséig vagy pénzügyi lízingszerződésig. A határozat véglegessé válása előtt sem szerezhető meg az autó.
  • Ha már megvan az autó: Az autókereskedőnek el kell majd látnia az autót szerződés megkötésekor az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján közzétett „Családbarát Magyarország” logóval. A logónak három évig kint kell lennie, és ugyanennyi ideig nem adható el az autó.

A cikk eredetileg a Családinfó Magazin 2019. nyári számában jelent meg.