JÓGÁZIK A CSALÁD!

A jóga testre és lélekre egyaránt pozitív befolyással van, segíti a befelé figyelést, a relaxációt és az elcsendesedést. Ám nem csak a felnőtteknek lenne szüksége mindezekre. A kisiskolások életében is egyre több a feszültség, amelyet a jóga eredményesen oldhat.

A JÓGA FIZIKÁLIS HATÁSAIA
A jóga számos pozitív hatást tartogat számunkra, ha egyszer rávesszük magunkat. A testtartással és a rugalmassággal legtöbbünknek problémája van. A jóga ezekben is fejlődést ígér. – Gyakorlás által megőrizhetjük, valamint visszaállíthatjuk testi egészségünket. A rendszeres jóga formálja testünket, fejlődnek és újra rugalmassá válnak izmaink, mi pedig egyre erősebbek, formásabbak leszünk. Az aktív mozgás hatására beindul a test méregtelenítése, hiszen olyan pózokat alkalmazunk egy jógaórán, amik nyomást gyakorolnak a belső szervekre, stimulálják azokat, és ezáltal javul a vérellátásuk. A gerinccsavaró ászanák (jógapózok) egész mélyen hatnak, hiszen a szervek között lerakódott zsigeri zsírokat is csökkenthetjük a segítségükkel, és az újra aktivizált nyirokrendszeren keresztül távozhatnak a méreganyagok – sorolja a jótékony hatásokat Csóka Barbara jógaoktató, a Jepun Joga Shala tulajdonosa.

A JÓGA LELKI OLDALA
A sok fizikai hatás mellett, talán még fontosabb a lélekre és az elmére gyakorolt hatása. – Jógázás közben megtanulunk befelé figyelni, elcsendesedni és ellazulni. Ebben a rohanó világban mindenkinek nagy szüksége van az “énidőre”, a felhalmozott stressz levezetésére. A jóga oldja a stresszt, a feszültséget, fejleszti a koncentrációs képességet, erősíti az önbizalmat – mondja a jógaoktató.

A JÓGA ÉS A GYERMEK
Jóga esetében ritkán jutnak eszünkbe a gyerekek, a felnőttek kikapcsolódásaként tekintünk rá. Az iskolások délutánjai edzésekkel és különórákkal telnek, de ezek a foglalkozások nem adják meg a feltöltődést, amelyre valójában szükségük lenne. – A kisiskolásokra nagy nyomás nehezedik. Az alsó tagozatban sok újat tanulnak, bekerülnek egy közösségbe, ahol többnyire nem ismernek senkit, és ez sokuknak okot adhat szorongásra. Általában az iskola első osztályában derül ki, ha egy gyerkőc figyelemzavaros, viselkedési problémái vannak. Ráadásul a tanulók idejük nagy részében ülnek az iskolapadban, ami által kialakulhat egy mozgásszegény életmód. Az iskolai testnevelés órákon nincs idő egyénileg foglalkozni velük, és még nagyon kevés helyen alkalmazzák a jógagyakorlatokat. A gyerekjóga-foglalkozásokon megtörténik a mozgás mellett az érzelmi és koncentrációs képesség fejlesztés is játékosan, mesékkel és mondókákkal színesítve. A jóga felszabadítja az elfojtott érzelmeket, valamint erősíti a kicsik immunrendszerét, és segít nekik, hogy nyitottabbak legyenek az új közösség által nyújtott lehetőségekre – hívja fel a figyelmet Csóka Barbara. A gyermekek számára tartott jógaórák kis kortól egészen a tini korosztályig kielégítik a gyermekek mozgásigényét. – A gyermekjógán célunk, hogy megismertessük a kicsiket egy egészséges mozgásformával, fejlesszük a mozgásukat, az érzelmi intelligenciájukat, úgy hogy közben nekik az egész csak játék legyen – folytatja a szakértő. – Továbbá a légzésszabályozás gyakorlása is fontos része a jógának, így a gyermekjógának is. Például a hasi légzés technikával meg tudják magukat nyugtatni a kicsik is egy nehéz helyzetben.

CSALÁDI JÓGA, AKÁR OTTHON IS
A jóga családi programmá, sőt rutinná is válhat. Az egyéni feltöltődés mellett alkalom lehet ez a közösen eltöltött időre is, ami közben erősödik a családon belüli kötődés. – Kimondottan családi jóga kiscsoportos magánórákon vagy egy workshopon tud megvalósulni, de a hétköznapi csoportos órákon rendszeres vendégek a házaspárok, szülők iskoláskorú gyerekeikkel – tájékoztat minket Csóka Barbara. A legjobb, ha rutinná válik a jóga a gyermek számára, ez pedig csak úgy érhető el, mint bármi más: szülői példamutatással. – Az esti közös játék lehet akár egy jógagyakorlás, vagy egy jóga ki mit tud is. “Na, kisfiam te meg tudod csinálni a fa pózt?”. Az otthoni jógázásnál a szülők főleg magukra figyeljenek, hiszen a gyerekeknek még ösztönösen jó a mozgásuk. Mindig legyen egy kis bemelegítés, és gyakorolják a relaxációt! Vannak jó kis páros ászanák, amelyeket a szülőkkel vagy tesókkal együtt is lehet csinálni: Egymásnak háttal keresztezett lábbal leülünk, összekulcsoljuk a kezeinket, és mehet az oldalra döntés vagy egymással szemben nyújtott lábbal ülünk, megfogjuk egymás kezét, és lehet előre-hátra dönteni, közben mehet a “Józsi bácsi fűrészel” mondóka – javasolja a jógaoktató. A szakértő szerint jógázni minden nap érdemes. Nem kell itt órákig tartó gyakorlásokra gondolni, sokat jelent reggelente pár napüdvözlet vagy egy esti közös jógamóka a gyermekkel. Ha az idő ennyit sem enged, akkor a jógaoktató azt javasolja, hogy csak üljünk pár percig törökülésben a gyermekünket az ölünkben átölelve, és lélegezzünk együtt vele. Ettől a szülő és a gyermek is megnyugszik, a kicsi feltöltődik, és biztonságban érzi magát.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó 2020. augusztus 10-i számában jelent meg.