Dekázd körbe a világot!

Egy labda, hat négyzetméternyi terület, internetkapcsolat és egy jó cipő. Ennyi szükséges a freestyle foci elkezdéséhez – mondja Hajagos Máté. A 22 éves hatszoros magyar freestyle foci bajnok ma már nem tanulja, hanem négy csapattársával együtt tanítja a YouTube-on keresztül a magyar fiataloknak a trükköket.

Írta: Vágsélei Csilla Sára

Freestyle foci
Szabad stílusú labdarúgás, egyéni sport, amely ötvözi a hagyományos labdarúgás mozdulatait a tornával, az utcai focival, a cirkuszi mutatványozással, a break tánccal és akrobatikus elemekkel. Egy sportági mix, melyben a labdával bármilyen trükköt és mozdulatsort végre lehet hajtani. Egyik legismertebb trükk a világkör.

Hajagos Máté

• Honnan jött az ötlet, hogy egy itthon kevésbé elterjedt sportot válassz?

Még általános iskolában csatár pozícióban fociztam, és Christiano Ronaldo volt a példaképem. Emiatt mindig a trükkös, cselezős része érdekelt igazán a focinak, így a pályán is mindig egyedül akartam megoldani a helyzeteket, amit nyilván nem igen tolerált a csapat. Egy barátom mutatott néhány alaptrükköt, és annyira megtetszett, hogy utánanéztem az interneten. A freestylefoci.hu fórumain aktív freestylerek beszélgettek trükkökről. Magával ragadott a közösség, és az internet segítségével elkezdtem gyakorolni.

• Kinek ajánlanád ezt a sportot? Szükséges hozzá egy alap focitudás?
Nem feltétele a foci. Nyilván egy alap gömbérzék azért kell hozzá, de ennél fontosabb a kemény, kitartó munka. Én magam is többek között azért kezdtem el, mert Félegyházán tanultam, de Bugacon laktam. Így nem volt arra lehetőségem, hogy bejárjak folyamatosan edzésekre. A freestyle focihoz meg csak egy labda, hat négyzetméternyi terület és maximum még egy jó cipő kell. Ha valakinek van internete, labdája és érdeklődése ez irányba, az elkezdheti, de kitartónak kell lenni, mert az elején nagyon nehéz. Sokszor elgurul a labda, de százegyedszerre is meg kell próbálni. Több hónapnyi gyakorlás után, amikor sikerül egy trükk, az hatalmas motiváció. Az első versenyem is nagy erőt adott, és nem az eredmény miatt, hiszen az első körben kiestem. Nagy élmény volt, mert akkor láttam először élőben ilyet, és megismerhettem egy összetartó, egymást segítő közösséget. Utána kezdtem el keményebben edzeni. Több országba is eljuthattam, mint versenyző, remek emberekkel találkozhattam. Felkéréseim is vannak a magyar Freestyle focicsapattal. Tavaly például a 2018-as foci világbajnokság hivatalos klipjében szerepelhettünk, ahol találkoztunk Will Smith-el, és pacsizhattam Ronaldinho-val.

• Szükség van-e emellett más típusú edzésre?
Komplex sportról van szó, ezért nem tartok szükségesnek más erőnléti edzést, hiszen teljes mértékben átmozgat. Az erőnlétet a hosszabb kombinációkkal lehet fejleszteni. Esetleg a futást vagy az úszást javaslom még.

• Tagja vagy az első magyar Freestyle focicsapatnak, akikkel egy 76.000 követővel rendelkező YouTube csatornán tanítod a trükköket. Milyen visszajelzéseket kaptok a követőktől, mennyire sikerül motiválni őket és népszerűsíteni itthon ezt a sportot?
Nem titkolt célunk, hogy a YouTube-on keresztül hassunk a fiatalokra. Tudjuk, hogy a tizenévesek rengeteg időt töltenek a videókkal. A csatornánkon a freestyle-t a focival ötvöztük, hogy minél többjükhöz juthassunk el. Azt tapasztaljuk, hogy egyre több fiatal kezdi el, és hatalmas öröm, amikor küldik nekünk instagramon a videót egy sikeres trükkről, amit nekünk köszönhetnek. Az egyre növekvő felelősségre próbálunk mi is minőségi tartalommal készülni. Ha összeadjuk a platformok követőszámát, akkor már egy 100.000-es bázisunk van. Ez már egy tömeg, amiért felelősséggel tartozunk. Figyelünk arra, hogy jó kontentet csináljunk, és értéket adjunk át. Alapelvünk, hogy sportcsatornaként kimozdítsuk a fiatalokat a szobából, hogy rávegyük őket a közösségi sportra, mert ezzel életre szóló élményeket, barátokat tudnak szerezni.

• Sportszervezői szakon végeztél. Terveid között szerepel a versenyzést követően utánpótlást nevelni?
Most 22 éves vagyok, és még olyan 4-5 versenyév van bennem. Idei célom megnyerni a magyar bajnokságot, amellyel eljuthatok a világbajnokságra Miamiba. Tavalyi világbajnokságon a 17. lettem. Idén szeretnék már a legjobb 16-ba tartozni. Biztos vagyok benne, hogy sohasem szállok ki, ezért tervbe van véve a későbbiekben egy utánpótlás nevelési program, akár szakág létrehozásával az MLSZ-en belül, és esetleg egy országos program is. Az elkövetező években azonban még a versenyekre koncentrálok, mert most vagyok a legjobb formában.

A cikk eredetileg a Családinfó Magazin 2019. nyári számában jelent meg.