„LEGYEN MINDIG CÉL, AMI ELŐRE VISZ” – elismerés a ceglédi kultúrának

Idén, Dél-Pest megyében elsőként, a Kossuth Művelődési Központ is büszkén léphetett be a Minősített Közművelődési Intézmények sorába. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának méltó díját január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából Fekete Péter államtitkár adta át.

Hogy mit jelent ez az elismerés, mekkora munkával, felelősséggel és példamutatással jár, arról Détári-Lukács Ágnessel, a Kossuth Művelődési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjével Virág Henrietta beszélgetett.

• Ezt az érdemet most kaptátok meg, mostantól állhat ott a Kossuth Művelődési Központ neve mellett a Minősített Kulturális Intézmény cím. Az ehhez vezető út azonban jóval korábban kezdődött. Mesélj róla! Hogyan születik meg az elhatározás, és miként lehet elkötelezetten, következetesen a minőségi munka irányába haladva ezt elnyerni?

Ebben a házban már hosszú évtizedeken át megalapozott szakmai munka folyt. Amikor megalakult a Kossuth Művelődési Központ Nonprofit Kft, és ügyvezető lettem, már akkor kacérkodtam a gondolattal, hogy majd szeretnék egy ilyen címet, hiszen megérdemli ez az intézmény, hogy megszerezzük neki. Az elképzelésemben minden szempontból a minőségi munka szerepelt, amihez folytatni kellett, néhol leporolni, aktualizálni és újakkal kiegészíteni az akkori feladatokat. Hét területen lehet erre a címre pályázni. Úgy gondoltam, hogy mi azt a hármat célozzuk meg, amiben a legerősebbek vagyunk: a táborok, a rendezvények és a kiállítások szervezése. A minősítés megszerzéséért folytatott konkrét munka 2020 májusában, a pályázat kiírása után, egy alapos elemzéssel indult, amihez nagyon precíz munkatársakból álló, négyfős csapatot hoztam létre. Darányi Ágnes, Györe Andrea, Fehér Nikoletta és Kozma Attiláné vitték az oroszlánrészét a teendőknek. Négy hónap alatt, augusztus végére, a több ezer oldalnyi anyagból végül egy 175 oldalas, előírt szempontoknak megfelelő pályázati munka született. A benyújtott dokumentumokat vizsgáló bizottság érdemesnek talált minket a Minősített Intézmény Cím elnyeréséhez szükséges auditálási folyamatra.

a Kossuth Művelődési Központ csapata

• Gondolom ekkor kezdődött igazán az izgalom.

Készültünk az auditálásra, ami végül november 16-án, a pandémia miatt rendhagyó módon, online történt. Amit szabad szemmel néztek volna meg nálunk az auditorok, azt mind kamerán keresztül kellett bemutatnunk. Egy napon át videohívásban voltunk velük. Nemcsak a négy kijelölt kollégát, hanem a ház szinte valamennyi munkatársát megkérdezték, hogy valóban oly módon végzik-e a munkájukat, ahogyan mi azt a pályázati anyagban leírtuk.

• Szóval felelt azon a napon az egész csapat. Hogy élted, a kollégák hogy élték meg?

Nagyon különleges, aranyos hangulat hatotta át az egész napot. Olyasmi érzés fogott el, mint amikor az ember gyereke vizsgázik. Tudja, hogy menni fog neki, de mégis vele együtt izgul, aggódik. Nagyon büszke voltam rájuk. Ügyesen és felkészülten válaszolták meg a nekik feltett kérdéseket. Azt láttam rajtuk, hogy nekik is fontos lett az ügy, megértették miért jó nekünk ez az egész, komolyan álltak hozzá, akarták, hogy sikerüljön. Szerencsés vagyok, hogy olyan emberek alkotják a csapatot, akiknek a lelki békéjük miatt önmaguk számára is fontos, hogy átlátható rend legyen a munkájuk körül. A díjátadáson persze mindenki meghatódott, büszke volt, közös érdem lett. Az online forma miatt, mindenki része volt az ünnepségnek, közösségben élhettük meg, ami kiemelten fontos. Aztán majd a hétköznapokban fog visszaköszönni ennek a minősítésnek a súlya. Érezzük majd, hogy mennyire oda kell figyelni minden apróságra. Folyamatosan szem előtt kell tartanunk azt, hogy ez a cím nemcsak egy elismerést jelent, hanem felelősséggel és példamutatással is jár.

a Minősített Közművelődési Intézmény Cím átadóján

• Említetted, hogy egy elemző munkával indult a pályázati anyag összeállítása. Amikor górcső alá vettétek a házat, az hozott számodra/számotokra valamiféle felismerést?

Igen, hiszen végig kellett tekinteni az összes szervezeti folyamatot. Ez gondolkodásra adott okot, hogy ezek a folyamatok jók-e, kell -e változtatni, alakítani rajtuk, kiegészíteni őket. Aztán mindezzel együtt születtek új ötletek. Nagyon jó visszacsatolás volt maga az auditálás napja is. Amit az elmúlt három év alatt gondoltam, ahová a házat és a rendezvényeinket el szerettem volna juttatni, ugyanazt kaptam vissza. Néha talán a kollégáknak idegesítő, bürokratikus dolognak tűnik, hogy minek kell nekem egy rendezvénnyel kapcsolatban az a bizonyos szám, minek kell nekem az a százalék, miért kell még külön megkérdezni, miért kell még egy külön fotó… Az auditálás gyakorlatilag megerősített, hogy igen, ezeknek is meg kell lenni, ha az ember igazolni szeretné a munkáját, nem csak elmondani, hogy „Jaj de jó volt ez a Laskafesztivál”. Tisztában vagyok vele, hogy ez néha nehéz dolog, mert a kreatív teendőkön túl, kőkemény papírmunkát igényel, melyet ugyancsak a szervezőnek kell elvégeznie.

• A minősítés során két évet vizsgálnak, a ti esetetekben most 2019-et és 2020-at. Az utóbbit fenekestül felforgatta a járványhelyzet. Miként befolyásolta ez a folyamatot?

A megszokott keretekben csak 2019 volt teljes év, 2020 félig az online térbe költözött. Nagyon sok újítást sikerült végrehajtanunk, aminek országos híre lett. A kulturális államtitkár is elismerően nyilatkozott a kirakatkiállításainkról. Velünk együtt ugyan sok más intézmény kezdte el kitenni a kultúrát a kirakatba, de a többség csak a saját épületeiben. Abban, hogy mi használaton kívüli egyéb építményeket is igénybe vettünk erre a célra, úttörők vagyunk. A folyamatos újszerű online programkínálatunkkal a közművelődési intézmények között az ország élvonalába tartozunk. Sokan nem jelennek meg ott, leblokkoltak, nem látják az online tér lehetőségét, vagy egyszerűen nincs meg hozzá a kellő eszköztár, infrastruktúra, személyzet. Nem egyszerű kihívás ez a szakma számára. Szerencsére nekünk erre innovatív csapatunk van. Vegyes korosztály vagyunk, így a húszévestől a hetvenévesig, mindenki az életkorának megfelelő tapasztalattal tud hozzájárulni a digitális tartalmakhoz is. És felelősségünk is van, hogy a közösségeinkkel, közönségünkkel tartsuk a kapcsolatot, tartalmakat állítsunk össze, hiszen a kultúra mentális életmentő. A közönség nem pártolt el tőlünk, ahogy tavaly nyáron megnyithattunk, jöttek a programjainkra novemberig (egészen addig, míg sajnos újra be kellett zárni). A papírmunka, az online tartalomgyártás, és a minősítés megszerzésén túl, igyekeztünk egyéb pályázati forrásokat keresni. Utóbbi szempontjából is sikeresnek tudhatjuk a 2020-as évet, több mint 24 M Ft-ot sikerült elnyernünk. Ebből 15 M Ft-ot a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, amiből egy innovatív információs házat fogunk kialakítani a Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő téli bejáratánál. A mobil konténerirodát Idényjelleggel, június 15. és szeptember 15. között fogjuk majd működtetni különböző információs kiadványokkal, ajándéktárgyakkal, helyi termékekkel. A többit pedig a közművelődés területén nyertük.

• A kulturális központ egyben a személyes találkozások színtere is. A laptop elé leülni soha nem lehet olyan, mint a nézőtérre belépni. Bármennyire türelmesek vagyunk, jó lenne már egy előadásra beülni!

Mindamellett, hogy próbálunk okosan, ügyesen online tartalmat gyártani, érezzük, érzik a kollégák és a közönség is, hogy jó-jó, de már nem elég. Az ember besokall, elég az online tartalomból, és már várja a személyeset. Ennek a területnek a szépsége mégis csak a személyes találkozásokban, a személyes élményekben, a nézőtéren együtt megélt csendben, tapsban, vagy katarzisban rejlik. Legfőképpen a különböző csoportjaink szenvednek, hiszen nekik a rendszeres találkozások nagyon fontos, biztos pontok lennének. Jó lenne már újra nyitott ajtókkal működni!

• A Minősített Közművelődési Intézmény Cím elnyerése, ha nem is kárpótol, segít nektek ezt a nehéz időszakot túlélni?

Ad egy kis lendületet, tudatja velünk, hogy jó úton vagyunk, megerősít bennünket, tartást ad. Hálás vagyok a ceglédi közönségnek is, mert pozitívan veszik minden megnyilvánulásunkat, legyen az egy pici program vagy egy nagy fesztivál. Jönnek velünk, támogatnak bennünket, hisznek bennünk. És köszönettel tartozom a fenntartó Cegléd Város Önkormányzatának, hogy lehetőséget ad, támogatást biztosít. Ha valaki szkeptikusan állt volna eddig hozzánk, ez most annak is egy olyan megkerülhetetlen szakmai elismerés, ami alapján tudatosul, hogy minőségi munka folyik a házban. Az én filozófiám az, hogy nagyon jó azokkal, akik támogatnak bennünket, de azok is kellenek, akik nem, mert nekik az a dolguk, hogy éberen tartsanak bennünket, akkor lesz egyensúly az egészben.

• Három évig jogosult a Kossuth Művelődési Központ ezt a címet viselni. Mi jöhet utána?

Három év múlva újra lehet pályázni vagy úgy, ahogy most is tettük, különböző tevékenységekre, vagy pedig a Közművelődési Minőség Díjra. Ez utóbbi nagyon jó lenne! Persze, már az is hatalmas dolog, hogy Dél-Pest Megyében elsőként mi szerezhettük meg a minősített intézmény címet, és a két nagy, régi hagyományokkal rendelkező szomszédos, kecskeméti és szolnoki kulturális központok között, kicsiként ott lehetünk mi is a sorban. A jövő az, hogy mérhető és igazolható lehessen a kultúra terén is az eredményesség. Ennek a területnek a gyümölcsei sokszor rejtve maradnak, pedig mozgatja a társadalmat és a gazdaságot is. Ha a helyi kézműveseknek szervezünk bemutatót, az számukra vevőkört hozhat. Egy-egy rendezvénnyel lehetőséget adunk a helyi és környékbeli vállalkozóknak a háttérkiszolgálásra. Munkát adunk általa a vendéglátósnak, a sajtónak, a nyomdának, a hangtechnikusnak. Előfordul, hogy egy szakkörvezető, miután nálunk kipróbálta magát, önálló vállalkozásba kezd. A kultúra nemcsak oktat és nevel, a láthatatlan gazdaságélénkítő hatását is szeretnénk minél inkább megmutatni. Azt szoktam mondani, hogy legyen mindig cél, ami előre visz, mert az a fontos. Szóval most legyen az, hogy három év múlva a Közművelődési Minőség Díjért megyünk.

A cikk nyomtatott formában a Dél-Pest Megyei Szuperinfó 2021/6. számában olvasható.