Családi vakáció

Ahogy az élet számos más területén, a gyerekek szabadidős tevékenységében is nagy szerepet játszik a szülői minta. Ezért sem mindegy, hogy hogyan töltjük el a hétvégéket, miként is alakulnak a nyaralások.

Írta: Virág Henrietta

A Szabó Család által már 35 éve üzemeltetett Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdőben és annak környékén aktív és kevésbé aktív szabadidő-eltöltésre egyaránt adódik lehetőség. A tapasztalatokat Dr. László Márta főorvos, belgyógyász, reumatológus foglalta nekünk össze.

„Nagyon fontos, hogy a kikapcsolódás terén legyen olyan pozitív szemlélet, amit majd saját gyerekének tovább adhat a szülő – mondja a fürdő angiológus szakorvosa. – Hiszen ha a család közösen mozog, közösen pihen, együtt tartózkodik sokat a szabadban, akkor az majd természetessé fog válni a gyerek számára is, és az ő önálló életébe viszi azt tovább. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy hozzánk egyszerre jöhet akár több generáció is, legyen szó hétköznapról, hétvégéről vagy egy hosszabb nyaralásról. Megtalálhatja a számára hasznos tevékenységet a nagyszülő, a szülő és az unoka is. Fontos, hogy együtt is töltsenek minél több időt, és külön-külön, mindenkinek meglegyen az a privát dolog, ami neki jó, és ezt tartsák is tiszteletben a családtagok. Például amíg a nagyszülők gyógykezeléseket kapnak, addig szaunázhatnak a szülők, a gyerekek pedig részt vehetnek az animátorok által irányított gyerekprogramokon. Jó, ha tisztában van vele az egész család, hogy milyen fontos a prevenció, és a közös mozgás beletartozik abba.”
Kedvezően hathat, ha a kiránduláson, nyaraláson a család mellett, ott lehet a házi kedvenc is. Egy kutya ritkán tűri az egész napos szobában való henyélést, a szabadba hív. „Érdemes kihasználni az állatbarát szolgáltatásokat – monda dr. László Márta. – Sok helyen kínál igazán kellemes állatsétáltatásra alkalmas helyet a természet, nálunk a Tisza-part ilyen. Ha kedvünk engedi kerékpárral vagy nordic walking-gal hosszabb-rövidebb túrákat tehetünk. A lényeg, hogy a pihenést kapcsoljuk össze mozgással, és ebbe vonjuk be
a gyerekeket.”

A diákok és a felnőttek többsége hétköznap az iskolában és a munkahelyen végig üli a napot, ami sokszor folytatódik otthon a monitor előtt. A testtartásukra mindez egyáltalán nem hat kedvezően. „A számítógép-tartást kompenzálni kell. A vállak és a nyakak görcsösségének ráadásul számos esetben lelki okai is vannak, a mindennapok terhei nyomják azokat. Ezért is fontos, hogy minden gyermek megtanuljon úszni, kialakuljon nála a vízben való tartózkodás biztonsága. Ha ez megvan, élvezni fogja a fürdőben, vízparton való kikapcsolódást, miközben fel sem fog tűnni neki, hogy egész nap a mobilja nélkül mozog.”
Persze egy nyaraláson mindig több jut fagyiból, üdítőből vagy netán a nem éppen legegészségesebb rágcsálnivalóból. Nincs is ezzel gond, ha ezeken a napokon is példát mutatunk a közös, nyugodt családi étkezésekkel, és jut az asztalra egészséges étel. A mókuskerék forgásában sajnos úgy is egyre kevesebb idő jut az asztalnál tölthető, étkezésekhez köthető beszélgetésekre, főleg olyanra, ahol a család összes tagja egyszerre van jelen. „Fontos, hogy az anya a nyaralás során is legalább néhány alkalommal mentesítve legyen a család étkeztetésének feladata alól – hívja fel a figyelmet a doktornő. – Egyre több a valamilyen allergiával, ételérzékenységgel, anyagcsere-betegséggel küzdő ember. Egy szállásadónak ma már ezzel is számolni kell. Nálunk külön áldás az itt lelhető gyógyvíz, amit a stressz oldásán és a fáradt izmok lazításán túl, bőrgyógyászati elváltozások, kismedencei gyulladások pozitív irányba történő befolyásolására is használnak. Ivókúraként az emésztőszervi betegségekkel és anyagcserezavarokkal küszködöknek külön ajánlott. A gyomorfájdalmakat, a savas panaszokat, a puffadást, a székrekedést megkönnyítheti.”

„Mi abban reménykedünk, hogy pozitív szemlélettel, példamutatással, egészséges életmód kialakításának támogatásával tudjuk formálni a vendégeink tudatát – foglalja össze gondolatait
dr. László Márta. – A hosszabb, rövidebb programok belopják magukat a családok hétköznapjaiba, visszatérő emlékek lesznek, és egyre jobban keresni fogják az aktív, mégis nyugodt kikapcsolódási lehetőségeket.”

A cikk eredetileg a Családinfó Magazin 2019. nyári számában jelent meg.