A dúla szerepe a 21. században

A modern idők előtt a várandós és a szülő nő segítségére voltak nő rokonai, édesanyja, nagyanyja, nővérei. Manapság a generációk már nem élnek együtt, és a protokoll is megváltozott, így az asszonytársi segítők kiszorultak ebből a folyamatból, nagy űrt hagyva maguk után.

A dúla szerepköréről, szülésfelkészítésről Csóka Barbara, dúlával, kismama és baba-mama jóga oktatóval, a Jepun Joga Shala tulajdonosával beszélgettünk.

Csóka Barbara – dúla, kismama
és baba-mama jóga oktató

Ki is az a dúla és meddig terjed a szerepe?
A dúlát gyakran összekeverik a bábával, pedig nem ugyanaz a kettő. A dúla egy asszonytársi segítő, aki a kismamát a várandósságtól, a szülésen át akár a gyermekágyas időszakig kíséri lelki támogatásával, hasznos tanácsaival, praktikáival. A szülésfelkészítés az egyik fontos feladata, mely közben átad különböző légzési technikákat, módszereket, amelyekkel könnyíthető a szülés. Mind ezek mellett minden, a leendő anyukában felmerülő kérdésre választ igyekszik adni, hogy nyugodt legyen a felkészülés és majd a ráhangolódás a babára. Ha a kórházi protokoll engedi, akkor mint kísérő személyzet részt vehet a szülésen. Ahogy várandósság, úgy a szülés alatt sem végezhet semmilyen egészségügyi beavatkozást, a lelki támogatást nyújtja a vajúdó anyának. Amennyiben a kórház megengedi, hogy két személy lehessen jelen a szülésnél, akkor az apának is rengeteg terhet levesz a válláról, segíti a kommunikációt. A szülés folyamata egy módosult tudatállapot, és ilyenkor nagyon nehéz a kismamáknak kommunikálni a kórházi személyzettel, ebben nagyon nagy segítség tud lenni a dúla. A lelki támaszon túl, a vajúdás és a szülés alatt fájdalmat is csillapíthat természetes úton, illóolajokkal, borogatással, masszázstechnikákkal. A gyermekágyas időszakban is jól jön egy segítő, hiszen az az időszak rengeteg kérdést vet fel a friss anyukában

Nagyanyáink idején, a generációk együttélésével sokkal nagyobb asszonytársi közösség tudta közvetlenül segíteni a kismamát. Majd jött a modern kor, és az orvostudomány fejlődése rengeteg kockázatot kizárt, de a szülésélmény lelki oldala kicsit kilúgozódott. Úgy látom ismét igény lett erre az ősi, asszonyi támogatásra, a lelki segítségre.
Igen, szerencsére ismét felértékelődött és helyére látszik kerülni a babavárás ezen oldala is. 100 évvel ezelőtt a nők jellemzően otthon szültek bábákkal, nők körében, az apukák az ajtó előtt tördelték a kezüket. Női energiák támogatták a szülő anyát, olyan nőké, akik átélték ugyanezt. A modern korban, amikor már akár programozni is lehet egy szülést, mégis egyre jobban térünk vissza az ősi női energiákhoz a természetes dolgokhoz. Egyre több kórház baba-mama barát, egyre több helyen lehet szülésznőt is felkérni, és engednek be dúlát. Mind ezek mellett, meghatározott keretek között és szakemberekkel, egészségi állapottól függően akár otthon vagy szülőotthonokban is lehet szülni.

Mitől félnek a kismamák leginkább a szüléssel kapcsolatban?
Mindig az ismeretlentől való félelem a legerősebb, főleg az első gyereknél. Alapvetően nagy a nők fájdalomküszöbje, de mégis sokan félnek a szülés fájdalmától már előre. A legtöbb kismama fejében nagy a bizonytalanság, és cikáznak a „mi lesz, ha” gondolatok. Mi történik, ha császár lesz, ha gátmetszésre kerül a sor és így tovább. Nehezen akarják elhinni, hogy minden rendben lesz. Nekünk, dúláknak az a feladatunk, hogy megnyugtassuk őket, és segítsük azt, hogy belekerüljenek a flow-ba. Mert a babvárás, a vajjúdás, a szülés és a gyermekágyas időszak is egy flow, egy áramlás.

Jellemzően mikor keresik meg a dúlát?
Ez igényre szabott, van olyan kismama, aki már az első trimeszterben is igényli a törődést, mert sok kérdése van, és nem kapta meg a környezetétől a válaszokat. De jellemzően a 3. trimeszterben keresnek meg, amikor már megfogalmazódik, hogy mindjárt szülünk, jó lenne többet tudni, és a szülésznő mellé szeretnének egy dúlát is. 3. trimeszter, vajúdás, szülés és gyermekágyas időszak, leginkább ezekben veszünk részt.

Hogyan érdemes testben-lélekben felkészülni a szülésre? Mi az, amit mindenképpen ajánlanál egy kismamának?
A legfontosabb, hogy járjon utána mindennek. Ismerje meg mind a két oldalt. Menjen el a kórházba, beszéljen a szülésznővel. Vannak olyan körülmények, amelyek nem engedik az otthonszülést, de ha minden rendben van, és úgy érzi a kismama, hogy otthon vagy szülőotthonban szülne, keresse fel a szakembereket és beszéljen velük, csak azután döntsön. Fontos, hogy tudja az anyuka, hogy mi vár rá. A kórházak is tartanak szülésfelkészítést, szülőszoba bejárással, ami egy biztonságot adhat. Olvasson! Vannak nagyon jó szakirodalmak a várandósságról, szülésről, szoptatástámogatásról. Legyen minél felkészültebb mentálisan is. Ha engedi az egészsége, akkor a 14. hetétől mehet a kismamajóga vagy torna. Hasonló cipőben járókkal együtt mozogni nagyon jó élmény. Különböző trimeszterben lévő kismamák egy támogatóközösséget tudnak kialakítani, és még egy szakember is ott van, aki hasznos tanácsokkal tud segíteni. Minél jobban felkészül, annál kevésbé kell félni az ismeretlentől.

Miben tud segíteni a kismama jóga?
Sajnos a mozgásszegény életmód úgy általában még mindig jellemző a magyar társadalomra. Ezért sok olyan kismama van, aki teherbeesése előtte szinte semmit sem sportolt, a várandósság alatt pedig nagyon fontos az egészséges mozgás. A kismama jóga azért jó választás mindenki számára, mert kíméletes. Egy áramló, ízületeket átmozgató mozgásforma, ami pont azokra a dolgokra figyel oda, ami fókuszban van a várandósság alatt. Enyhít a szeméremcsonti és derékfájdalmon, lazítja az ízületeket. Sok olyan gyakorlat van terítéken, ami segíti a szülést. A csípőmobilizációs gyakorlatok megerősítik és lazítják, nyújtják az izmokat. A medencefenék izomzatának átmozgatása, a gátizomtorna a várandós jóga alappillére egészen a kezdetektől. Az utolsó pár hétben gátmasszázzsal kibővítve segíthet elkerülni a gátmetszést és könnyíteni a szülést. A szülés utáni regenerációban is fontos szerepe van.

A kisbabára való ráhangolódás érdekében milyen általános érvényű tanácsot tudnál adni a kismamáknak?
Minél hamarabb vegye fel a kapcsolatot a kisbabájával. Lehet, hogy még a pici mikroszkopikus, de érzi az édesanyja rezdüléseit. Beszéljen hozzá, ossza meg vele a gondolatait, minél több én-, vagyis miidőt iktasson be! Meditálgasson, beszélgessen vele, sőt még énekelhet is neki, hiszen már egészen korán kialakul a baba hallása. Ez jó a babának és az anyának is, hiszen minél hamarabb felveszi a kapcsolatot babájával, annál hamarabb tudatosul az, hogy szülővé válik. Mindez segíti az anyává válást, a változás elfogadását, kezelését és a ráhangolódást a születendő gyermekre.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó 2020. október 19-i számában jelent meg.