UTAZÁS igazoltan?

Most jó utazni, mert a közkedvelt célpontokon sincs tömeg, mindenhol megbecsülik a turistát. Most nem jó utazni, szól a másik érv, hiszen nehéz eligazodni az állandóan változó beutazási, helyi járványügyi szabályok között. A külföldi vakáció lehetőségeit Büchel Katalinnal, a Dent Tours Utazási Iroda vezetőjével, a jelen pillanatban érvényben lévő előírások tükrében fejtegettük.

Az interjút készítette: Virág Henrietta

• Passenger Locator Form (PLF) angol nyelvű online nyomtatvány, PCR teszt, világnyelven kiállított oltási lap, zöld útlevél… Olyan fogalmak, melyek eddig ismeretlenek voltak számunkra, de ma elengedhetetlen, hogy képben legyünk velük kapcsolatban, ha utazni szeretnénk. Biztonsággal utazhatunk?
Az elmúlt két évben sokat változott a világ. Ahogy az utazás a világjárvány előtt része volt életünknek, most is az lehet, csak sokkal több körültekintéssel, tudnivalóval és ügyintézéssel jár. Országonként eltérőek és napról-napra változnak a beutazási feltételek, a szülőkkel együtt utazó kiskorúakra még inkább különböznek az előírások. Már-már azt is mondhatjuk, hogy külföldre való utazás ügyintése egy külön „tudománnyá” vált. Nekünk, mint utazási irodának, kötelességünk ezeket a korlátozásokat, tennivalókat naprakészen ismerni, az utasokat ezekről tájékoztatni. Segítünk eligazodni a fertőzésmentesség és a védettség igazolásában, az országonként eltérő regisztrációs előírásokban, igyekszünk az úticél kiválasztástól egészen a hazaérkezésig fogni az utas kezét. Úgy gondolom, hogy ma sokkal biztonságosabb így neki vágni egy külföldi nyaralásnak, mint egyéni szervezés formájában. Hiszen a mai rohanó világban egyébként is annyi a tennivaló, hogy alig marad idő a nyaralásra felkészülni, a látnivalókról előre tájékozódni, a programokat megismerni, és akkor még a világjárvány miatt meghozott szabályokat is külön tanulmányozni kell.

• A mai naptól érhető el hazánkban is az Uniós digitális COVID igazolvány. Mit jelent ez?
Július 1-től bevezetésre került hazánkban is az Európai Bizottság által még tavasszal kezdeményezett egységes Covid-igazolás, ami az Európai Unión belül történő utazást segíti. A Bizottság kérése az volt a tagállamok felé, hogy igyekezzenek ezt az igazolványt egységesen elfogadni. Azonban ezen igazolás ellenére, érdemes a célország szabályairól külön tájékozódni, hiszen előfordulhatnak a beutazással kapcsolatban egyéni, speciális szabályok is. A tagállamok saját hatáskörben dönthetik el például azt is, hogy mely védőoltást fogadják el. Az Uniós digitális COVID igazolvány elérhető online, ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a háziorvosoknál és a kormányhivatalokban. A kétnyelvű QR-kóddal ellátott igazolás aláírás, pecsét nélkül is érvényes, a rajta lévő QR-kód hitelesíti azt. Személyes adatokat tartalmaz, arról ad információt, hogy védett-e valamilyen módon a tulajdonosa: megkapta-e az oltásokat, igazoltan átesett-e a fertőzésen vagy negatív koronavírusteszttel rendelkezik. Ha az adott ország regisztrációt kér a beutazáshoz, akkor azt még ezen igazolás mellett is kötelező megtenni, hiszen a nélkül meg is hiúsulhat az utazás. A regisztrációkor szükséges a személyes adatokon túl, a pontos tartózkodási időt és helyet is megadni, illetve nyilatkozni kell arról, hogy az utasok az elmúlt tíz napban mely országban/országokban jártak. Hogy mely ország mikor kéri a regisztráció elindítását, és azt meddig szükséges befejezni az indulás előtt, az is változó. Mi a saját utasainknak segítséget nyújtunk ennek intézésében is, hiszen az angolnyelv-tudás, az okostelefon és az internethasználat nem feltétele az utazásnak.

• Az online térnek köszönhetően sokkal könnyebb ma tájékozódni az úticélokról. Videófelvételeken, valós idejű kamerákon át az utcaképig ismerkedhetünk előre a helyszínekkel. Útleírásokkal, beszámolókkal, az adott nyaralóhelyre vonatkozó Facebook csoportokkal találkozhatunk. A hallottakat, olvasottakat azonban muszáj szűrni, nem lehet mindent megkérdőjelezés nélkül elfogadni. Mi a helyzet a korlátozásokra vonatkozó információkkal?
Igen, a rengeteg információ között sok olyan lehet, ami nem valós. A naprakész, a mérvadó mindig a konzuli tájékoztatás, ami a Konzuli Szolgálat oldalán áll. Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy nem csak a célország számít. Ha valaki közúton utazik, és a köztes országban megszáll, akkor annak az országnak a feltételeinek is meg kell felelnie, nemcsak a nyaralás helyén lévő előírásoknak. Az utasbiztosítást mindig is fontosnak tartottuk, de most még inkább hangsúlyozzuk annak szükségességét. Hiszen ahogy ez előtt is, most is bármikor bármilyen probléma
felmerülhet.

• Előnyként említettük, hogy most még a nagyon felkapott nyaralóhelyeken sincs akkora tömeg.
Azt is mondhatjuk, hogy ma a turizmusból élők tenyerükön hordozzák a turistát. Örülnek nekik mindenhol, hiszen az elmúlt egy évben alig láttak belőlük. Több helyen szabályozva van a szállodák kihasználtsága, Egyiptomban például csak 50%-ban telíthetők meg. A szolgáltatások a járványhelyzethez igazodva, óvatosabban működnek. Az all inclusive ellátást kínáló létesítményekben például nem maga a vendég szed a tálból, hanem erre ma külön van személyzet. A szállásadók és az éttermek higiéniára, ezáltal a tisztaságra még jobban odafigyelnek. Azt is érdemes megemlíteni, hogy nagyon sok ilyen helyen történt tisztasági festés, felújítás, átalakítás. Akik hittek abban, hogy egyszer majd újra indulhatnak, azok nem eresztették szélnek a személyzetet, mert akkor most nem lenne kivel működtetni a vállalkozást. Helyette fejlesztésre fordították a rendelkezésre álló időt és energiát. Amit még az idei nyár tervezésénél tudni kell, hogy nem várható bőséges last minute ajánlat. A szervező irodák óvatosan indultak neki az idei szezonnak, nem mertek annyi repülőjáratot előre foglalni, így aki utazni szeretne, annak érdemes minél előbb, de kellő utánajárás után kiválasztani és lefoglalni a kívánt célpontot.

A cikk eredetileg a Dél-Pest Megyei Szuperinfó 2021. július 5-i számában jelent meg.