Inkontinencia okai, kezelési lehetőségei

Az akaratlan vizeletvesztés, vagyis az inkontinencia számos nőt érint. Mégis kevesen vannak azok, akik orvoshoz fordulnak vele a hozzá társuló szégyenérzet miatt. Pedig ez a mindennapokat megnehezítő probléma már több módon is orvosolható vagy kordában tartható.

Az inkontinenciáról és annak kezelési lehetőségeiről Dr. Járomi Péter urológus főorvos ad tájékoztatást.

Az akaratlanul megtörténő vizeletürülés lehet csupán néhány csepp, de akár jóval nagyobb mennyiség is. – Az inkontinencia két gyakori formáját ismerjük. Az egyik a stressz, a másik a késztetéses vagy sürgető inkontinencia. Ezekben urológus szakorvos tud segíteni. Azonban neurológiai betegség is okozhat ilyen problémát, amely mögött állhat akár Parkinson kór vagy sclerosis multiplex, esetleg gerincvelő sérülés is. Ebben az esetben ideggyógyászati vizsgálat szükséges – javasolja az urológus főorvos.

Stressz inkontinencia
Ennek a típusnak nincs köze a köznyelvben használatos lelki eredetű stresszhez, terheléses inkontinenciát jelent. – Hasi nyomásfokozódásra a húgyhólyagra terhelődik a nyomás, és a benne lévő vizelet továbbterhelődik a záróizomra, amelyet az már nem tud megtartani, így elcsepeg vagy elfolyik. Gyakori, hogy ez ágyból felkeléskor, tüsszentés, köhögés vagy cipekedés esetén fordul elő – magyarázza a szakorvos. Az urológus felhívja a figyelmet arra is, hogy sokaknál a szülés után jelentkező inkontinencia is ebbe a típusba sorolható, és fiatal hölgyeknél is bekövetkezhet. A várandósság és a szülés sok esetben meggyöngíti a medencefenék szalagjait, megváltoztatja a húgyhólyag szögét és izmait, amely így már olyan megnövekedett nyomást fejt ki a záróizomra, hogy az már nem tud ellenállni. Azonban a stressz inkontinencia kezelhető és akár meg is szüntethető. – Nagyon jó eredményeket lehet elérni a medencefenéki tornával, intimtornával, gáttornával, vagyis konzervatív kezeléssel. A gyakorlatok alkalmával a páciens megtanulja összehúzni a medencefenék izmait, amely erősíti is azokat. Ha ezeket valaki rendszeresen gyakorolja, akkor 60-70%-ban megszüntethető a panasz. Továbbá prevenciónak is tökéletes. Súlyosabb esetben egy egyszerű műtéttel tudunk segíteni. Ilyenkor egy szövetbarát szalagot húzunk be a húgycső alá, ami egy plusz alátámasztást ad a területnek. Ezzel 90-95%-os sikerrel meg tudjuk akadályozni a vizeletcsöpögést – mondja Dr. Járomi Péter.

Késztetéses inkontinencia
A késztetéses inkontinenciánál sürgetéses vizelési inger alakul ki, akár csak a felfázásnál. Olyan erős az inger, amit a beteg már nem tud visszatartani, legyen ez kisebb vagy nagyobb mennyiség. – Ez a változat inkább idősebb korban jellemző, de van rá példa középkorú vagy még fiatalabb nőknél is. A fő gondot itt a hólyag tágulékonyságának csökkenése jelenti. A hólyag kevésbé tolerálja a folyadékmennyiséget, mint korábban. Először mindig a konzervatív terápiával kezdünk, ami viselkedés terápiát jelent. Ekkor a páciensnek az inger érkezésekor meg kell próbálni visszatartani azt. Ez sokszor csak néhány másodperc és ennek hatására el is múlik az inger. Sok otthoni gyakorlást igényel ez, de nagyon jó eredményeket lehet elérni vele, és így elkerülhető a gyógyszeres kezelés. Amennyiben a konzervatív terápiával nem érünk el eredményt, akkor a széles körben elterjedt gyógyszeres kezeléshez fordulunk. Az inkontinencia elleni gyógyszerek hírének sajnos nem tett jót az, hogy évekkel ezelőtt csak olyan tabletták álltak rendelkezésre, amelyek rengeteg mellékhatással bírtak, mint például a szájszárazság, székrekedés vagy hasi panaszok. Továbbá, akik zöld hályoggal is szenvedtek, nem szedhették ezeket. Mindezeknek köszönhetően, jellemzően sok beteg elhagyta a gyógyszereket, és nem tért vissza az orvoshoz. Azonban ma már vannak olyan új orvosságok, amelyek mellett nem jelentkeznek a felsorolt mellékhatások, így mindenképpen érdemes ezzel próbát tenni. A harmadik kezelési mód a fizikoterápia, amely nem minden esetben érhető el tb támogatottan. Ilyenkor elektrostimulációs kezelést kap a beteg, vagyis a bokánál vékony akupunktúrás tűvel azt az ideget ingereljük, ami a kismedencéig megy fel, abba a központba, ahonnan a húgyhólyag is kapja a beidegződést. Megfelelő számú elektrostimulációs kezeléssel lehetséges a sürgető inkontinencia kezelése – foglalja össze a késztetéses inkontinencia kezelési lehetőségeit az urológus főorvos.

Vágsélei Csilla

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó 2021.07.19-ei számában jelent meg.