COVID-TESZT Mikor? Milyet?

A mindennapjainkat már több mint egy éve kisebb-nagyobb mértékben befolyásolja a járvány. A koronavírusként emlegetett kórokozó lappangási ideje egyénenként igen eltérő, és sokan akár tünetmentesen eshetnek át a fertőzésen, ezért az erre irányuló laboratóriumi vizsgálatoknak igen fontos szerepe lett.

PCR-vizsgálat, IgM és IgG antitest… Lassan beépülnek a hétköznapok szótárába ezek a kifejezések. Hogy milyen teszt lehet szükséges egy külföldi utazáshoz, milyen kell a védettségi igazolvány igényléséhez, egyáltalán melyik mire is való, Urbán-Patocskai Valéria, a Lifemed Diagnosztikai és Rehabilitációs Központ vezető asszisztense segítségével vesszük sorra.

COVID PCR-vizsgálat
A vírus közvetlen, valós idejű kimutatására szolgál, laboratóriumi körülmények között, orrból és/vagy garatból vett mintavétel alapján. A mintavételtől a lelet kiadásáig általában 24-48 órára van szükség. Ez az a teszt, melynek eredményét a fertőzésmentesség igazolásához mindenhol elfogadják. Az olyan utazásokhoz, határátlépésekhez, ahol előírják a 72 órán belüli negatív teszteredményt, azokhoz ez biztosan jó lesz. Gyanú esetén, védőoltás előtt is érdemes tesztelni, hiszen egy éppen zajló fertőzésre nem érdemes ráoltani, mert még tünetmentesség esetén is az oltási reakciók jóval erősebbé válhatnak.

GYORS PCR-teszt
A gyors PCR-tesztek esetében szintén az orr-garati tamponminták elemzésével keresik a vírust, de az eredmény már tizenöt percen belül megvan. Ezek a tesztek nagy segítséget jelenthetnek a fertőzések korai kiszűrésében. Egy adott közösségen belül, mint például egy munkahely, a fertőzésgyanús kollégák elkülönítésével gyorsan lehetővé válik a betegség terjedésének megakadályozása. Természetesen bármelyik PCR-vizsgálat eredményét kérhetik az ügyfelek magyar és angol nyelven is. Hogy egy határátlépésnél elegendő-e a gyorsteszt eredménye, azt országa válogatja, ráadásul ez hétről-hétre változik. A Lifemed Ausztriába, Németországba autóval induló ügyfeleitől úgy tudjuk, hogy nekik elegendő volt ezt bemutatni a határátkelőhelyen. Sőt, arról is beszámoltak pácienseink, hogy az itthoni védettségi igazolvánnyal és negatív antigén teszttel együtt az ottani éttermekbe is beülhettek. Az elfogadásról, az aktuális érvényben lévő szabályokról azonban minden esetben érdemes előre tájékozódni, például a Konzuli Szolgálat weboldalán.

SARS-CoV-2 IgM és IgG antitest szerológiai vizsgálat
A vénás, vérből vett mintával végzendő antitest vizsgálat a betegséggel szembeni védettséget mutathatja ki. Így alkalmas azok azonosítására, akik már felgyógyultak a betegségből, vagy tünetmentesen estek át rajta, és valószínűsíthetően átmenetileg immunissá váltak rá. Oltás előtt érdemes elvégeztetni ezt a vizsgálatot, mert ha valaki bizonyítottan átesett a fertőzésen, és a szervezet termel ellenanyagot, akkor tud igényelni védettségi kártyát. Ebben az esetben nem az ellenanyagszint mértékén van a lényeg, hanem azon, hogy az igénylő szervezetében jelen van az ún. távoli ellenanyag, az IgG. A pozitív eredmény után négy hónapig érvényes az adott személy védettsége, és az erre vonatkozó igazolvány ezzel az időintervallummal mindaddig meghosszabbítható, amíg az ellenanyag újabb teszttel kimutatható. Ennek a vizsgálatnak az eredményére 1-2 napot kell várni. Mivel a kimutatás a teljes vérből történik, így eredménye sokkal biztosabb a kereskedelmi forgalomban kapható, otthon elvégezhető ellenanyag-gyorsteszteknél. Azt is fontos tudni, hogy az otthoni gyorstesztek eredményére nem igényelhető védettségi kártya, hiszen ahhoz azt laboratóriumi körülmények között kell kimutatni, és bele kell kerülnie az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) rendszerébe is.

A szervezetben az oltás után kialakuló ellenanyag mennyisége egyénenként nagyon változó. Ahogy más és más az ember reakciója az oltásra, úgy az ellenanyag termelésre is. Függ ez a kapott oltás fajtájától, és nagyban az egyén szervezetétől. Saját kíváncsiságból természetesen ez is megnézethető.

A cikk eredetileg a Dél-Pest Megyei Szuperinfó 2021. június 14-i számában jelent meg.
Írta: Virág Henrietta