Gyakori női probléma: a felfázás

Legtöbben a hideggel hozzák összefüggésbe a felfázást, pedig annak semmi köze hozzá. Valójában egy húgyúti fertőzést takar, ami igen gyakori és sokszor visszatérő panasz a hölgyek körében. A gyulladásos betegségről és annak kezelési lehetőségeiről Dr. Járomi Péter urológus főorvost kérdeztük.

A köznyelvben felfázásként emlegetett betegséggel a legtöbb nő találkozik élete során. A férfiaknál felépítésükből adódóan kevésbé jellemző, náluk inkább prosztatagyulladásban ütközik ki a fertőzés.

Tünetek, okok
A húgyúti fertőzés legismertebb tünetei a gyakori, csípő vizelés, fájdalom a húgycsőben, az alhasban vagy a kismedencében. A húgyhólyag ilyenkor nem tudja tolerálni a kitágulást, vagyis azt, hogy 4-5 deci vizeletet tároljon, és már féldecinél is jelzi az ingert. Ez áll az állandó pisilés hátterében. A hölgyek esetében könnyen juthatnak kórokozók a húgycsőbe akár közös fürdő, jakuzzi használata során, továbbá a végbélnyílás közelsége okán is kerülhetnek be baktériumok. Sokaknál visszatérő panaszokról van szó, amely adódhat hajlamból, de más komplikáló tényezőből is. A szervezetben lévő góc vagy nőgyógyászati betegség is okozhatja a visszatérő húgyúti fertőzést. Ha nőgyógyászati területen van baktérium, az átterjedhet a húgyutakra is és fordítva. Ebben az esetben kooperációra van szükség, hogy mind a két területet gyógyíthassuk – hívja fel a figyelmet Dr. Járomi Péter urológus főorvos.

Szövődmények
A komplikáltabb eseteknél, mint az immunrendszeri, nőgyógyászati probléma vagy akár katéter kivétele után jelentkező gyulladás, nagyobb eséllyel alakulnak ki szövődmények. – Az ilyen komolyabb hátterű panaszoknál felszálló betegség formájában vesemedence gyulladás is kialakulhat. A szokásos tünetekhez ekkor derékfájás, gyengeség és láz is társulhat. Továbbá a sürgető, gyakori vizelési inger odáig is fajulhat, hogy a beteg nem tudja a mosdóig visszatartani a vizelést. Fontos tudni, hogy ez csak inkontinenciaszerű tünet, nem a szó szoros értelmében vett vizeletvisszatartási gond. A kezelés során és a panaszok enyhülésével ez a tünet is eltűnik – nyugtat meg az urológus főorvos.

Házi praktikák, szakorvos
A felfázás ellen évtizedek óta több házi praktika is a köztudatban van. Ülőfürdő, gyógyteák, fokozott folyadékbevitel. A szakorvos szerint enyhébb esetekben a gyógyteák hatékonyak lehetnek a húgyúti fertőzés elleni küzdelemben, és érdemes is rászánni pár napot az ilyen gyógymódokra, ha nem túl erősek a tünetek. – A növényi kivonatok fogyasztása, a bő folyadékbevitel hígítja a vizeletet, ami segít kiüríteni a szervezetből a kórokozókat. Ilyen vizeletfertőtlenítő hatással rendelkezik például a tőzegáfonya vagy a medveszőlőlevél. Vannak cukoralapú vizeletfertőtlenítők is, amelyek fogyasztásával van esély a kórokozók eltüntetésére. A gyógynövényes ülőfürdő inkább csak a szubjektív panaszokat tudja enyhíteni, ellazítja és pszichésen segíti a beteget. Azonban itt fontos kiemelnem, hogy semmiképen se forró vizet használjunk a gyulladt területre, inkább langyos fürdőt készítsünk – javasolja a szakorvos. Az urológus szerint egy erős immunrendszerrel rendelkező fiatal nő, egyéb befolyásoló tényezők nélkül, akár a házi praktikákkal is eredményesen meggyógyulhat, de nem minden esetben. Ha nincs komolyabb tünet, akkor is maximum 3-4 napot adjunk az alternatív kezelésnek. Amennyiben nem javul a helyzet a gyógynövények hatására, stagnál vagy rosszabbodik, akkor mindenképpen forduljunk urológus szakorvoshoz vagy a háziorvoshoz. – Húgyúti fertőzés esetén urológiai szakrendelésre érdemes vizelettel készülni. Fontos, hogy friss, legalább a vizsgálatra indulás előtti vizeletre van szükség, amit hozhat is a beteg, de akár a szakrendelőben is produkálhatja. Az urológiai rendeléseken mindig van lehetőség a helyi mintaadásra. A vizeletvizsgálat mellett, húgyhólyag és vese ultrahangra, illetve klinikai vizsgálatra, vagyis has kitapogatására kell számítani – tájékoztat minket Dr. Járomi Péter.

Orvosi kezelés és megelőzés
Az urológus tapasztalata szerint, ha nincs szövődmény vagy egyéb betegség a háttérben, akkor néhány napos antibiotikumos kúra hatására gyorsan kiirthatók a kórokozók a húgyutakból. A korábban már említett bonyolultabb eseteknél, ahol góc vagy nőgyógyászati probléma áll a háttérben, esetleg szövődmények is kialakultak, már hosszabb időre van szükség, sőt olykor kórházi kezelésre is sor kerülhet. – Akik hajlamosak a felfázásra, gyakori visszatérő problémájuk a húgyúti fertőzés, megelőzésképp érdemes lehet havonta egyhetes kúrát tartaniuk a vizeletfertőtlenítő gyógyteákkal, amelyek segítségével, jó eséllyel elkerülhető a fertőzés visszatérése – ajánlja az urológus főorvos.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó 2021. március 16-i számában jelent meg.