Bemutatkozik a csontkovács

Már gyerekkorában foglalkoztatta a masszázs, a test izmainak gyúrása és az ember életében jelenlévő energiák érezhetősége vagy épp nem érezhetősége. Némi kitérő után, már kilenc éve csontkovácsként segíti az ízületi bántalmakkal, fájdalmakkal hozzá fordulókat. Pogács Tivadar a közérzetjavító átmozgatásról mesél.

Írta: Virág Henrietta

Ifjú korában, hol egy nehezebb edzés következtében kialakult nyakfájással, hol egy rosszul meghúzott kerékcsavar miatt kiment derékkal, Tivadar maga is járt csontkovácsnál. Amikor eldöntötte, hogy vállalkozóként az izmok szakszerű kezelésével szeretne foglalkozni, nem akart sokadik masszőrként beállni a sorba. A közérzetjavító átmozgatás, vagyis a csontkovácsolással történő segítségnyújtást sokkal testhezállóbbnak érezte. Annak azonban hiába van több ezer éves hagyománya, a magyar egészségügyi rendszer ilyet, hogy csontkovács nem ismer. – A közérzetjavító átmozgatás egy gyűjtőnév, amibe mindaz belefér, ami már nem masszírozás, de még nem is a népi gyógyászatból merített alapokkal bíró orvosi manuálterápia – magyarázza Tivadar. – Masszírozást is tanultam, de azt nem kifejezetten végzem, csak annyit, amennyi a kovácsoláshoz szükségeltetik.

Pogács Tivadar kezelés közben.

MIT IS JELENT A KÖZÉRZETJAVÍTÓ ÁTMOZGATÁS?
– A közérzetjavító átmozgatás során igyekszem fellazítani az izmokat, kimozgatni és általa visszaigazítani a helyükre az ízületeket – mondja a csontkovács. – Sok embernek okoz problémát például a rossz testtartás, ami különböző gerinctájéki fájdalmakhoz, fejfájáshoz, fülzúgáshoz, légzési nehézségekhez, rossz emésztéshez is vezethet. Ezeknek a megelőzésére nagyon hasznos tud lenni az átmozgatás. Bizonyos mozgásszervi betegségek, műtétek sebgyógyulás utáni időszakában történő utókezeléseként, beszűkült mozgásterek apránként történő kiszélesítésére szintén segítség lehet. Tulajdonképpen a csontkovácsolással vissza próbálom adni a mindennapi élethez szükséges mozgások terét. Ebben segítek, ehhez mutatok utat, de természetesen mindenkinek magának kell meggyógyulnia, magának kell akarnia és tennie mindezért. Ha minden izom, ízület a helyén van, akkor tud a szervezet regenerálódni, de ehhez nemcsak az átmozgatás kell, szükséges a kezelést tornával is kiegészíteni, és a sikerhez nagyban hozzájárul az egészséges táplálkozás is.

A CSONTKOVÁCSNÁL FÁJ?
A csontkovácshoz menni az fájdalommal jár, hallhatjuk sokszor. – Az emberek nagy része, mint utolsó mentsvár, akkor fordul csontkovácshoz, amikor már nagy a baj, amikor már nem segít a gyógyszer, netán már műtét vár rá. Ekkor már sajnos mindennapos a fájdalom, és nagyon nehéz a csontkovácsnak bármit is csinálnia, hogy ne fájjon. Megpróbálhatom minél kíméletesebben, akár energetizálva, akár masszírozva előkészíteni, óvatosan, picit mozgatni az izmokat, de sajnos ahol nagy fájdalmak vannak alapból, ott ezek már csak minimálisan tudnak segíteni. Itt is, mint oly sok egészségügyi probléma terén, fontos lenne a prevenció. Számos mozgásszervi probléma megelőzésére, kellő testmozgás mellett, az évi két átmozgatás elég lenne. Ma sajnálatos módon, Magyarországon nagyon kevés az olyan középkorú vagy idős ember, akinél nincs valamilyen mozgásszervi nehézség. Rohan a világ, éljük az életünket. Sokszor könnyebb bevenni egy fájdalomcsillapítót, és tenni tovább a dolgunkat, de a fájdalom elnyomása árán, a nem kívánatos testtartás vagy mozgás tönkreteszi az adott ízületeket.

MENNYI IDEIG TART EGY KÖZÉRZETJAVÍTÓ ÁTMOZGATÁS?
– Hogy meddig tart egy átmozgató kezelés, az nagyban a vendégemen múlik. Attól függően, hogy mennyire hagyja magát mozgatni, mennyire tud ellazulni, általában fél és egy óra közötti időtartamot jelent. A problémás területek mértéke is befolyásolja egy kezelés hosszát. Mennyire kell például egy ízület mellett mozgatni az izmokat, hogy azt majd fájdalom- és sérülésmentesen helyére lehessen mozdítani – magyarázza a csontkovács. – Az a szerencsés, ha az első kezelést két hét múlva a második, majd azt egy hónap múlva a harmadik követi. Ennyi alkalom után már lehet látni, át lehet beszélni, hogy mi, miként és milyen ütemben változott. Minél több kezelésen van túl valaki, annál könnyebb lesz utána a szinten tartás.

A MEGFELELŐ KOMMUNIKÁCIÓN NAGYON SOK MÚLIK
A csontkovácsolásról hallani rémhíreket is. A csonttörések és egyéb riasztó történetek hátterében Tivadar szerint mindig a hiányos kommunikáció áll. – Már az első kezelés megkezdése előtt fontos tudni, hogy mivel is állunk szemben. Lehetnek a közérzetjavító átmozgatásnak teljes és részleges kizáró okai is. Egy műtét után meg kell várni a teljes sebgyógyulást. A nagy fokú csontritkulás vagy egy protézis kockázatot jelent. Ha valakinek egyik lába valami oknál fogva hosszabb, mint a másik, arról a csontkovácsnak tudnia kell. Ha volt egy bokaműtét, attól még a fájó derekat, hátat ki lehet lazítani, helyre lehet tenni. Az előzetes, felmérő beszélgetés után, mindenkit saját magához mérten, a saját problémájának megfelelően próbálok mozgatni, annál nem erősebben és nem is gyengébben segíteni.

A cikk eredetileg a Dél-Pest Megyei Szuperinfó 2021. február 15-i számában jelent meg.