A tér(elválasztás) lehetősége

Percek alatt egybenyitható és szétválasztható helyiségek. A térelválasztó rendszerek egy olyan új, rugalmas belsőépítészeti megoldást kínálnak, melyek egyre inkább a magánszféra számára is elérhetőek.

Virág Henrietta írása

A Komandor Lux Kft. húsz éve a KOMANDOR S.A. hivatalos magyarországi vezér-képviselete, akik a kétezres évek elején az egyedi tolóajtós tároló- és gardróbrendszereikkel keltettek feltűnést a lakberendezés piacán. Három éve nagyon komoly térelválasztó rendszereket is építenek. Szeleczki László ügyvezető szerint a mobil falak szerepe egyre nagyobb figyelmet kap az építészetben.

– 2000-ben alapvetően szekrények és gardróbszobák építésével kezdtük a működésünket. Előbbiekre gyakran tolóajtó került, utóbbiakat legtöbbször azzal választottuk el a lakótér többi helyiségétől. Így tulajdonképpen már a kezdetektől fogva foglalkozunk térelválasztással. Ahogy megjelentek nálunk az amerikai konyhás lakások, nem sokkal utána jelentkezett az igény a nappali és a konyha közötti mobil térelválasztási lehetőségekre. A nagy tereket megszerették ugyan a megrendelőink, de a kanapén ülve érezhető hagymapirítással járó kellemetlen szagokat már nem. Így indult a lakosságot kiszolgáló térelválasztó-rendszerek építése. Ezzel párhuzamosan, az üzleti szférában egyre inkább terjedtek az egylégteres-irodák, ahol akusztikai szempontból mégiscsak szeparálni kellett a munkaállomásokat. Ma már egyre több rendezvényteremben, egyetemi előadókban, sportlétesítményekben építünk be olyan térelválasztó megoldásokat, ahol a helyiségek oszthatósága robusztus, mégis könnyen működtethető, esztétikus, szinte teljes egészében rejtett rendszerekkel valósul meg.

EGYRE NAGYOBB HANGSÚLY AZ AKUSZTIKÁN
Gyakorlatilag két különböző konferencia is tartható egyszerre egy előadóterem közepére behúzott mobilfal két oldalán. – Mérettől függően 10-15 perc alatt elbonthatók ezek az akusztikailag és optikailag is jól záró falak – folytatja a Komandor Lux Kft. vezetője. – Érdekességük, hogy a rejtett csatornarendszernek köszönhetően, valóban csak egy kis vékony sín látható az álmennyezetben, a padlón nincs nyoma az eltüntetett falnak, még egy lyuk sem.
Tőrös Csaba, ceglédi építész például egy óvoda épületébe vitte bele a térelválasztó rendszerünk által kínált megoldást, melynek köszönhetően biztosított a nagy közösségi tér, de az alvásidőhöz szükséges kiscsoportos nyugalom is. Az európai gyártásnak köszönhetően ezek a rendszerek egyre inkább elérhetőek a lakosság számára is, beépítésük megtervezése azonban építész feladat. – Optimális állapot, ha már a lakás/ház tervezésének időszakában számolnak a térelválasztó beépítésével. Monumentális szerkezetekről beszélünk. Ahhoz, hogy a funkcióját igazán jól el tudja látni, nagyon komoly előgondolást igényel. Ha utólag szeretne az ember ilyet beszereltetni, abban biztos, hogy lesznek korlátok, alkalmazkodni kell ahhoz, amit a helyszín megenged. A jól megtervezett térelválasztó-rendszerek olyan lehetőséget adnak a felhasználóknak, amit első pillanatban nem is tudnak felmérni. Személy szerint varázslatos dolognak tartom. Gyakran hangzik el friss háztulajdonosok szájából: „Ezt ma már máshogy csinálnám…”. Azt gondolom, hogy egy jól átgondolt térelválasztóval ez az érzés kiküszöbölhető. Persze, tisztában vagyok vele, hogy mi most egy nagyon új dologról beszélünk, nemhogy a lakosság, de még az építészek körében sem közismert.

KREATÍV MEGOLDÁSOK
Az óvodában alkalmazott térelválasztófalnak mind a hangok tekintetében, mind optikailag el kell választania a teret, akárcsak egy konferenciateremben, de van, amikor kifejezetten átlátszónak kell lennie, csak némi akusztikai diszkréciót kell tudnia nyújtani a fal két oldalán lévők számára. Ezeket általában irodába és magánlakásokba építik be a Komandor Lux munkatársai. – Az optikailag zárt elemekben lehet bútorlap, üveg, bőr- vagy tapétaborítás, bármi, amit az enteriőr megkíván. Az építész és a lakberendező szabadsága szinte határtalan, végtelen teret kap a kreativitás. Az üvegfalak lehetnek átlátszók, színesek, hatalmas fotókat is nyomtathatunk rá – sorolja a lehetőségeket Szeleczki László. – Valóban csak a fantázia és a pénztárca szab határt. Úgy gondolom, hogy nincs olyan igény, ami nem megoldható. A legnagyobb előnye: ha akarom, van, ha akarom, nincs. Történnek az életben dolgok, melyekre nem feltétlen gondoltunk lakásvásárlásnál/építésnél. Ahogy nem feltétlen volt tervben az ételkészítéstől szagos amerikai konyha, vagy még egy gyerek születése, egy váratlanul megoldandó home office a nappaliban és még sorolhatnám. Ennek a nagyon hasznos belsőépítészeti elemnek az elterjedésének érdekében nálunk és az építészek kezében a labda.

A cikk eredetileg a Dél-Pest Megyei és a Kecskeméti Szuperinfó 2020. szeptember 21-i számában jelent meg.