BIO FITT – üzlet, mely a sport szeretete és az egészséges táplálkozás iránti igény találkozásából született

Biotermékek, reform élelmiszerek, diabetikus, glutén- és laktózmentes termékek, étrend-kiegészítők, vitaminok sorakoznak Wolf Szilvia Arany utcai boltjának polcain. A sok termék ellenére eligazodni könnyű. Bármelyiket is emeljük le, nincs közöttük olyan, melyhez ne tudna a tulajdonos készségesen személyes tapasztalatot, véleményt mondani.

A barátságos kis üzlet megálmodójával Virág Henrietta beszélgetett.

– Amikor egy nő gyermekei születése után önálló vállalkozásba kezd, az szinte biztos, hogy annak hátterében valamilyen személyes érintettség, szenvedély áll. Neked miért pont a bio és a fitt jellemzi utad?
A kisgyerekes anyuka létben nálam is eljött az az idő, amikor úgy éreztem, hogy vissza szeretném nyerni a korábbi alakom, vagy legalábbis ahhoz hasonlót. Egyre többször kezdtem el diétázni, kisebb-nagyobb sikerrel. A receptes füzetem egyre több egészségesebb étellel bővült. Rájöttem, hogy nemcsak a táplálkozás, hanem a mozgás terén is kell változtatás. Szép lassan bekúszott a mindennapjaimba a sport. Majd jött egy lelkileg rendkívül nehéz időszak az életemben, melyre gyógyírt a futás jelentett. Akkor az a kikapcsolódásban, a stressz levezetésében, a bánatom elűzésében segített, majd egy teljes életmódváltáshoz vezetett. Közben csatlakoztam a Forever Living Products-hoz. Az online munkát abban az élethelyzetben kényelmesebbnek találtam, és ilyen módon igyekeztem a csapatom építeni. Ez új utat adott. Az lett az álmom, hogy a sport és a megváltozott életforma szeretetét átadjam másoknak is.

– Álomból valóság, hiszen itt beszélgetünk most a saját üzletedben, ahol nem csak az eladni kívánt termékek a fontosak.
Úgy gondolom, hogy ezt csak így lehet csinálni, azaz hitelesen. Én nem vagyok sem cukorbeteg, sem gluténérzékeny, nincs ételallergiám, de ettől függetlenül odafigyelek arra, hogy mit eszem. Amit itt kiteszek a polcra, azt a saját konyhámban ki is próbálom. Már most tudom, hogy a következő hétvégén mit fogok hazavinni. Tegnap kaptam árut, rendeltem újfajta liszteket. Ki kell, hogy próbáljam, mert csak így tudom a vásárlóknak tanáccsal együtt átadni.

– A bio és a fitt szót párhuzamként emlegeted, és az üzlet is e két szót kapta nevéül.
Nem szeretném, ha „csak” bioboltként gondolnának rá, ezért lett a neve is Bio Fitt. A sporthoz köthető termékeket, táplálékkiegészítőket ugyanúgy szeretném hangsúlyozni, mint a tudatos táplálkozáshoz kínált élelmiszereket. A kettőt igyekszem ötvözni, vagyis próbálom a kínálatot úgy alakítani, amilyen én magam is vagyok.

– Tápiószeleiként miért pont Ceglédre esett üzletnyitás szempontjából a választásod?
A mi kis településünkön már volt egy hasonló üzlet, nem szerettem volna konkurencia lenni. Cegléd nagyobb város. Úgy gondoltam, hogy a lakosság méretéhez fér még ilyen jellegű bolt, és hogy talán nagyobb is az e fajta élelmiszerekre az igény. Úgy rendezkedtem be, hogy a család mindennapjaiba ne legyen akadály az átjárás, a gyerekeim is ide járnak már iskolába.

– A járókelőt már belépéskor a polcokra kihelyezett, termékcsoportosító táblák vezetik. Külön polcot kaptak a reformélelmiszerek, a diabetikus, glutén- és laktózmentes termékek és így tovább. Miért térnek be hozzád a vásárlók leginkább?
Sajnos nagyon sokan küzdenek valamilyen ételérzékenységgel, ételallergiával, sok a cukorbeteg. Nekik meg kell keresni a gondot okozó élelmiszerek számukra megfelelő alternatíváját. Sokan vannak azok is, akik fogyni szeretnének vagy életmódot váltani. Nekik is próbálok segíteni, mit hagyjanak el, mit helyettesíthetnek mivel, mit egyenek nyugodt szívvel délután öt óra után. Nagyon sok egészségtelen étel van, én legalábbis így nevezem őket, amik helyett léteznek egészségesebb opciók. Tarhonya helyett ajánlom a bulgurt, fehér rizs helyett a basmati rizst. A nokedlit is lehet fehér liszt helyett rozs vagy tönköly lisztből kiszaggatni. Én a több zöldség és a fehér húsok pártján állok. Sok gyümölcsöt fogyasztok, de az esti órában már kerülöm azokat. Persze tudom, hogy fontos azt is figyelembe venni, hogy ki mennyit mozog egy nap, kinek milyen a munkája. Egy fizikai munkát végző vásárlónak nem tanácsolhatom azt, hogy éljen zöldséges kuszkuszon.

– Ahogy az üzlet ötletének megszületését mesélted, ragyogott a szemed, amikor a receptjeid szóba kerültek. Mintha ez még a dédelgetett álom része lenne…
Amikor időm engedi, folyton kutyulok. Nem méregetek, érzésre adagolom az alapanyagokat, számomra a megfelelő állag a fontos. Ha finomra és szépre sikerült valami, lejegyzetelem és lefotózom. A boltban kapható összes terméket kipróbálom. Évek óta elhagytam a cukrot, de ha lehet, az édesítőszert is elkerülöm. Édesítésre gyümölcsöt használok. Két hónapon át kísérleteztem a hús nélküli konyha világában. Megtanultam a csicseriborsót és a kölest alapélelmiszerként kezelni, és azt, hogy van a levesen és a főzeléken túl is nekik létjogosultságuk. Az is lehet, hogy egyszer a sok összegyűjtött recept a füzetemen kívül is talál helyet.

A cikk eredetileg a Dél-Pest Megyei Szuperinfó 2020. július 13-i számában jelent meg.