Az érett bőr ápolása

A bőr öregedésének iramát és mértékét több tényező befolyásolja. Természetesen közrejátszik a genetika is, de nagyban hatással van rá az étkezés, az életmód és az arcápolási rutin is. Vagyis egy kis odafigyeléssel és megfelelő hatóanyagok bejuttatásával sokat javíthatunk az érett bőr állapotán.

– A bőrben lévő kollagénrostok 25 éves korig termelődnek. Annak leállását nevezhetjük vízválasztónak, innentől kezdve már folyamatosan figyelnünk kell a prevencióra, a rendszeres bőrápolásra. Majd 40-45 éves korra tehető a klimax kezdete, amikor is a lebontó folyamatok kerülnek túlsúlyba. Általánosságban ekkortól beszélünk érett bőrről, bár a bőr állapotát erősen befolyásolják egyéb, külső tényezők is, mint az életmód. 45 éves kor után már célzottan az érett bőrnek megfelelő hatóanyagokra van szükség – hívja fel a figyelmet Kassai Adrienn kozmetikus, a Százfűkrém Natúrkozmetika tulajdonosa.

Hatóanyagok és arcápolási rutin
Mivel az érett bőr a hormonális változások miatti érzékenységgel, zsír- illetve mélyrétegi vízhiánnyal küzd, és ezáltal a rugalmassága is csökken, a szakértő szerint érdemes megfelelő nappali és éjszakai arckrémeket használni. – Ezek a kozmetikumok tartalmazhatnak a teljesség igénye nélkül telített növényi zsírokat, olajokat (pl: makadámia, búzacsíra, jojoba, kókusz), A, E, C, Q10, B5, B3 vitaminokat, fitohormonokat, hialuronsavat vagy például ásványi anyagokban gazdag algákat is – sorolja az idősebb bőrre pozitív hatással bíró hatóanyagokat a kozmetikus. A 40 év feletti bőr arcápolási rutinja az összetevőkön kívül semmiben nem kell, hogy eltérjen egy normál napi rutintól. Nagyon fontos a bőr alapos letisztítása reggel és este, majd pedig egy testes, a már említett elemekben gazdag krém felhelyezése. Kassai Adrienn szerint elengedhetetlen, hogy a nappali kozmetikum tartalmazzon fényvédőt, és hetente egyszer érdemes peelingezni, amire a kozmetikus egy kíméletes enzimes fajtát javasol. Ha mind ezek mellé még egy tápláló pakolás, maszk is társul, azt biztosan meghálálja a bőr.

Fényvédelem
– Elengedhetetlennek tartom a megfelelő fényvédelmet, főként az érett bőrnél, ezért nyárra mindenképpen 50 faktorszámmal rendelkező krémet ajánlanék. A külső környezeti tényezők, a hormonháztartás és a genetika mellett a káros sugaraknak is nagy szerepe van az öregségi foltok kialakulásában. Ezért a foltok megelőzésében is hangsúlyos a fiatal kortól kezdődő tudatos arcápolás és fényvédelem – figyelmeztet Kassai Adrienn.

Rendszeres kozmetikai kezelések
A rendszeres, legalább havi egy kozmetikai kezelés sokat tud segíteni az arcbőr állapotán és hidratáltságán. Kassai Adrienn szerint fontos, hogy a kozmetikus személyre szabottan vizsgálja az arcot, hiszen az életkori sajátosságokon túl, nem elhanyagolható az adott bőr állapota sem. – Egy kozmetikai kezelésnek mindenképp tartalmaznia kell a megfelelően összeállított, egymást segítve működő hatóanyagok kombinációját. Elengedhetetlen a kezelésen belül a masszázs. Remek hatásnövelő egy-egy elektrokozmetikai gép beillesztése, mint pl az ultrahang – folytatja a kozmetikus. – A borús idő beköszöntével hihetetlen hasznosnak találom a savas hámlasztásokat, ugyanis ezek stimulálják a kollagénképződést, a regenerációs folyamatokat, valamint a túlzott pigmentáción is tudnak segíteni, egyszóval megújítanak.

Smink – a kevesebb több
Minden esetben fontos a smink előtti hidratálás, de érett bőrnél különösképpen. – A smink első lépése mindig tápláló, hidratáló arckrém legyen, amelyet egy lehetőleg hatóanyagos alapozó kövessen! Érett bőr esetén olajosabb, krémesebb állagú alapozót válasszunk, mivel a szárazabb textúrájú könnyen beleül a ráncokba. A kevesebb néha több elve itt is érvényes, szemre főként természetesebb barna, bronz, aranyosabb árnyalatok kerüljenek – javasolja a kozmetikus.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk eredetileg a Kecskeméti  Szuperinfó 2020/29. számában jelent meg.