Mozgás online

A járványhelyzet alatt népszerűvé vált online edzések nem újkeletűek. Pár éve már van lehetőség ilyen formában edzeni, mégsem hódítottak eddig túl nagy teret. Azonban a járvány és a kijárási korlátozás hozadékaként változtak az igények és a lokális edzőtermek is áttértek a virtuális órákra.

Ugyan már lehet csoportos edzéseket is tartani a megfelelő körülmények között, ennek ellenére sokaknál megmaradtak a virtuális órák is. Ahogy a digitális oktatás kialakítását is felgyorsította a vírushelyzet, úgy az online edzések forradalma is megtörtént. – Kislányom ősszel óvodás lesz, úgy terveztem, hogy akkor mérem fel az igényeket, és napközben kiépítem az online edzések rendszerét. De a vírushelyzet felgyorsította a folyamatot. Részemről ez egy gyors alternatíva volt, hiszen március közepén az volt a felelős döntés, hogy bezártam a stúdiót. Viszont a PAS tagokat nem akartam edzés nélkül hagyni, így már a zárás napján elindítottam az online élő edzéseket. Ezek ingyenes órák voltak, de akkor még csak a saját bérletes vendégeink részére voltak elérhetőek. Végül olyan nagy sikere lett, hogy azóta már egy komplex szolgáltatás alakult ki a honlapomon keresztül, a PAS Online Klub. A tagoknak elérhetőek táplálkozási mini tréningek, változatos edzés videók, csatlakozási lehetőség a zárt csoportunkhoz és a PAS Online magazin – mondja Vágó Petra, a kecskeméti Petra Aerobik Stúdió (PAS) tulajdonosa, edzője.

Az online edzések előnyeinek megtapasztalásával új távlatok nyíltak az edzők és az edzeni vágyók előtt. – Hatalmas előny a kötetlen időbeosztás, hogy bármikor lehet végezni az edzéseket, telefonról, számítógépről vagy akár televízión keresztül is nézhetőek a videók. Nagyon ajánlom azoknak, akiknek fontos ez a rugalmasság, és rendelkeznek elegendő kitartással, hogy rendszeresen végezzék otthon az edzéseket – hívja fel a figyelmet az edző. Ugyan plusz pont az online edzések javára, hogy azok is részt vehetnek rajta, akik a munkájuk vagy a távolság miatt nem tudnának eljutni a csoportos órákra, de annál több múlik az emberen. A szakértő szerint mindenkinek magában kell megkeresnie a motivációját. – Lehet ez egy esküvő, a strandszezon, egy egészségügyi probléma, vagy egyszerűen csak az, hogy fogyni, formálódni szeretne – folytatja a PAS tulajdonosa. – Bármi is az ok, fontos, hogy kezdje el! Mert miután megtapasztalta az edzés jótékony hatásait, már az önmagában motivációként fog szolgálni, így a folytatás nem lesz nehéz.

A motivációban az edzőtársak is sokat tudnak segíteni, ami ugyan nem olyan formában, mint élőben, de az online csoportokban is megvan. – Szerencsére abszolút pozitív hozadéka lett a vírusnak, hogy sikerült egy szuper közösséget építeni online is. Minden napra jut egy kis motiváció, napi menü rovat, vicces kép vagy bátorítás. Hálás vagyok a vendégeinknek, hogy partnerek voltak mindenben, és együtt átvészeltük ezt a nehéz időszakot és továbbra is itt vagyunk egymásnak – meséli Vágó Petra.

Megvan a motiváció és a link az online órához, de mi az amire még szükség lehet az otthoni edzéshez? Az edző szerint elengedhetetlen felszerelés nincsen, és az edzéstípustól függ, hogy sportcipőben vagy a nélkül tornázunk. Hatalmas hely sem kell, de arra azért figyeljünk, hogy kényelmesen le tudjunk feküdni például egy hasizom gyakorlathoz. – A súlyzó mindig jól jön, de mindenre találtunk alternatívát. Én az eddigi edzések alatt 16 otthon megtalálható eszközt gyűjtöttem össze, vagyis mindent be lehet vetni, csak kreativitás kérdése. Persze aki hosszútávon tervez otthon edzeni, az bátran beszerezhet egy pár jó minőségű sportcipőt, súlyzót, szivacsot és step padot – javasolja az edző.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó 2020/24. számában jelent meg.