Legyen a sport mindenkié!

A sport nem csupán a testünknek tesz jót. Profitál belőle a lélek és az elme is. Minél kisebb korban válik rendszeressé a sportolás a maga játékosságával és a hozzátartozó közösségi élményeivel, annál több pozitív hatását fedezhetjük majd fel életünk során.

A gyermekkori sportolás fontosságáról, közösségépítésről, illetve a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér küldetéséről Ujhidy Tiborral, a sportkör elnökével Vágsélei Csilla Sára beszélgetett.

• A sportkör alapvetően asztalitenisszel foglalkozik, de zászlajára tűzte a lakótelepi és hátrányos helyzetű fiatalok szórakozási és sportolási lehetőségeinek támogatását is. Miért olyan fontos ez a Spari számára?
Az egyesület egy olyan lehetőséggel bír, amit vétek lett volna nem megosztani másokkal. Van a Széchenyivárosban egy 500nm-es területű, saját tulajdonú létesítményünk, ami nem minden időszakban foglalt, és szerettük volna az asztaliteniszen kívül plusz tartalommal megtölteni. Mindezek mellett küldetésünknek tartjuk, hogy a fiatalok biztonságos környezetben tudjanak kikapcsolódni, szórakozni. A közösségi nevelés nálunk nem csak a sport formájában jelenik meg. Az Éjszakai Forgatag programjainkon nagy szerepet kap a kultúra, illetve prevenciós előadásokat is szervezünk. Ezen kívül menedzseljük a kültéri közösségi teret két pingpongasztallal, sakkasztallal, teqball-pályával. Most pedig egy sütögetőt alakítunk ki. Fontosnak tartjuk, hogy a családok helyet találjanak a szórakozásra, ezért közösségi tereket szeretnénk adni a lakosságnak. A kültéri sportlehetőségeink által idővel a gyerekek és a felnőttek megszokják a mozgást, hozzák a barátaikat is, és akár még asztaliteniszezni is fognak. Itt jól érezheti magát mindenki, és úgy gondolom, hogy ez a legfontosabb ebben a sokszor valódi közösségi életet nélkülöző világban.

• A járvány és a korlátozási enyhítések után milyen a hangulat az újranyitott közösségi térben és a sportkörben? Hiányzott a gyerekeknek a mozgás?
Abszolút hiányzott nekik. Ezért is csináltunk online asztalitenisz oktatásokat, ami persze nem ugyanolyan, mint élőben, de egyfajta közösséghez tartozást mindenképpen megfogalmazott. Most már nagyüzemben működünk, bár még a szülők olykor fenntartásokkal vannak. Természetesen van egy belső szabályzatunk, és odafigyelünk a higiéniára, fertőtlenítésre. Azonban kiderült a pár hónap alatt, hogy mennyire szeretik a gyerekek az asztaliteniszt és hogy milyen nagyon hiányzott nekik a mozgás. Kíváncsi vagyok, meddig fog tartani ez a lendület. Az biztos, hogy még inkább felértékelődött nekik a sport és a közösséghez tartozás.

• Miért is olyan jó dolog a sport? Miben fejleszti a gyermekeket?
Sajnos a szülők nagy része úgy gondolja, hogy ez csupán egy egészségmegőrző és egészséges életmódot segítő valami. Pedig ez csak egy kicsi, természetesen fontos szelete a tortának, ám sokkal többről van itt szó. A sport közösségi életre nevel. Az a gyerek, amelyik sportol, megtanulja tisztelni a társait, megtanul küzdeni, nyerni és veszíteni is. Ezer olyan személyiségfejlesztő dolog van a sportban, ami egész életére szólóan elkíséri a gyermeket még akkor is, ha nem lesz bajnok. Ahogyan a klub jelmondata, egyben rövid hitvallása is szól, a “Sport az élet edzője”!

• Hogyan tudjuk a gyermekeket rendszeres sportolásra szoktatni?
A kulcs, hogy megszerettessük a gyerekkel a sportot. Úgy gondolom, először a játékosságot, sokszínűséget kell behozni a sport révén. Az edzőimnek is mindig azt mondom, hogy az egy dolog, hogy asztaliteniszre tanítjuk őket, de eleinte inkább szórakoztatva, majd később folytatódhat a keményebb munka. Akár fél évig is eltarthat, amíg első sorban az élményszerű, játékos gyakorlatok, sorversenyek adnak programot számukra. A cél, hogy jól érezzék magukat. Akkor biztosan visszajön és rendszeressé válik a sportolás. Utána már jöhet a komolyabb, asztaliteniszes része is.

• Mire tanít az asztalitenisz, kinek ajánlja?
Az asztalitenisz egy nagyon összetett, mentálisan és fizikálisan is kemény sportág. Robbanékonynak, jól felkészültnek kell lenni, mert századmásodpercek alatt történik minden. Itt egy bizonyos dologra kell nagyon koncentrálni, ami ellentétes azzal, amit a mai világban csinálunk, szétszórjuk a figyelmünket. Ez a fajta koncentráció az élet több területén is kamatoztatható, ezért jó szívvel ajánlom bárkinek, aki szereti az ütős sportokat.

• A Spartacus Sportkör az asztalitenisz-táborokon kívül az 5letes táborokat is megszervezi minden évben. Mit ad a gyerekeknek ez a tábor?
Az 5letes tábor nem elsősorban az asztaliteniszre épül. A célunk az, hogy minél több inger érje a gyermekeket, jól érezzék magukat és közben megismerjék a várost és egymást. Sokféle játékos programmal, sporttal szórakoztatjuk őket. Természetesen tematikus asztalitenisz táboraink is vannak teljesen kezdőknek, az ifjúsági otthonnal közreműködésben. A táborok az otthon töltött hónapok után különösen jót tesznek a gyermekeknek. Most talán még nagyobb szükségük van a közösség erejére, mint valaha.

• A versenysport is kezd újra feléledni? Mi várható a nyáron?
Június végén lesz rájátszásunk a női Extra Ligában. Bízom abban, és a lányok is fogadkoznak, hogy sikerül elnyernünk egy dobogós helyet. Ez a közel jövő egyik nagy kihívása. Aztán folyamatos táborázások, és készülünk a szeptemberben remélhetőleg meginduló versenyévadra.

A cikk a Kecskeméti Szuperinfó XXXI/23. számában jelent meg.