HOME OFFICE KIALAKÍTÁSA

Az elmúlt hónapokban az irodák az otthonokba költöztek. Több cég ekkor döbbent rá, hogy egész jól működik ez a rendszer. Ezért sokan állandósították alkalmazottaiknál a home office-t. De hogyan is lehet kis helyen, kényelmes dolgozó sarkot kialakítani hosszútávra?

Természetesen a legideálisabb helyzet, ha van kifejezett dolgozószoba, de ez a legtöbb esetben nem megoldható, ezért sokan a nappali, a háló vagy az előszoba egy kis szegletébe szorulnak. Ideig-óráig használható ugyan az étkezőasztal is a munkára, de állandó jelleggel már kényelmetlen. Hogy a munka hatékony legyen, szükség van egy olyan területre, ami csak neki van szentelve, kényelmes és minden kézre esik. Mindezek mellett praktikusnak is kell lennie, hogy a munkaidő után ne okozzon gondot a családi életben.

Helyigény és méretek
Az, hogy ki, melyik helyiségben alakítja ki a home office-t, majdnem mindegy, ha megvan a megfelelő méretű hely a számára. A helyigény függ a személytől és a munka jellegétől is. Így figyelembe kell venni a dolgozó magasságát és azt, hogy például a laptop, néhány notesz és irat mellett szükség van-e még valamire.- Általánosságban elmondható, hogy az asztal mélységének minimum 60, a szélességének 100, a magasságának pedig 75 cm-esnek kell lennie ahhoz, hogy kényelmesen lehessen rajta dolgozni. Az ergonómia az egyik legfontosabb, essen kézre minden. Továbbá javaslom, hogy a székhez legalább 80 cm átmérőjű környi szabad terület tartozzon, hogy beülni és felállni is maradjon hely. Érdemes szakemberhez fordulni a kialakításkor, hiszen az interneten sok látványtervet fellelhetünk, de egyáltalán nem biztos, hogy azt be tudjuk zsúfolni az adott helyre – hívja fel a figyelmet Halász Gábor, a Corpus Style Kft. műszaki vezetője.

Rejtett iroda
Kis hely esetén érdemes a rejtett vagy beépített asztalokban gondolkodni. Lenyíló, felnyíló, kihúzható vasalatok és beforduló ajtók nagy segítségünkre lehetnek. – Abszolút kivitelezhető, hogy a beépített szekrény egyik felét irodának használjuk. A kétszárnyú ajtó oldalra becsúsztatható, és a szekrényben elénk tárul a beépített lámpákkal a kis irodánk. Ehhez válasszunk az asztal alá tolható széket. Ajánlom a háttámla nélküli görgős, fenékcsont megtámasztós darabokat, hiszen arra késztetik a rajta ülőt, hogy egyenes háttal dolgozzon – mondja a műszaki vezető. Van lehetőség olyan asztalok kialakítására is, amelyek magassága motorosan vagy manuálisan állítható. A tervezők, rajzolók számára ez különösen hasznos lehet. – A motoros mechanizmus sokkal könnyebben kezelhető és bármely ponton megállítható, míg a manuálishoz kell egy kis erőkifejtés, és csak bizonyos pontokon állítható meg – folytatja a szakember. – Ha tárgyalásra, ügyfélfogadásra vagy egy kicsi csapatmunkára is sor kerülhet, akkor érdemes egy segédlapot hozzá toldani az asztalhoz, melyet kinyitva és elforgatva már többen is elférhetünk. Az iratokat sem kell közszemlére tenni, hiszen rejtett polcok, fiókok által vagy egy ajtó mögé épített irattartó szekrénnyel eltüntethetjük őket.

Fény, energiaforrások és a technika
A legjobb, ha az asztal az ablak elé kerül, így természetes fényben dolgozhatunk, és nem árnyékoljuk le a munkafelületet. Ha nincs erre lehetőség, akkor is könnyedén megoldható az asztal bevilágítása. – Ma már ledvilágítással is el lehet érni a természetes fény hatását. Beépített irodai saroknál az asztal feletti szekrény aljába marjuk a led lámpát, de mobil világítóegységeket is használhatunk, amelyeket bárhová helyezhetünk – javasolja Halász Gábor. Sok helyen probléma a megfelelő mennyiségű konnektort és a kábelrengeteg. Egy, az igényekre megépített irodai asztalba már bedolgozhatóak az USB portok, a telefontöltők, a nyomtatók, az iratmegsemmisítők vagy akár hangszórók és azok kábelei is. – Gyakori, hogy az asztallapba építjük be a töltőt, így elég csak az asztal egy bizonyos pontjára letenni a telefont vagy a táblagépet, és már töltődik is. Nagyon igényes és takarítás szempontjából is praktikus megoldás, ha a nyomtatót is körbeépítjük és csak a kijövő lapnak hagyunk ki egy kis nyílást – mondja a szakértő.

Az otthoni iroda célja, hogy kényelmesen, praktikusan szolgálja a munkát, de ne folyjon bele a másik színtérbe, a családi életbe. Ha természetes anyagokkal, a helyiségbe illő stílusban és kompaktan tervezzük meg, akkor megszokott, kedvelt részévé válhat a szobának.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk eredetileg a Kecskeméti  Szuperinfó 2020/25. számában jelent meg.