Tavaszi kirándulások

Az első napsugarak még abból az emberből is kihozzák a kirándulhatnékot, aki nem olyan nagy utazós vagy természetkedvelő. Ilyenkor ki vagyunk már éhezve arra, hogy felfedezzünk egy új várost vagy csak, hogy a zöldben sétálgassunk. A tavaszi kirándulások lehetőségeit a V.Ber Travel utazási irodával tárgyaltuk.

Vágsélei Csilla Sára

Ma már nem újdonság, hogy a családok a hagyományos locsolkodás és vendégvárás helyett húsvétkor inkább elutaznak. Vannak, akik a wellness hotelek pihentető ajánlatait választják és vannak, akik aktívan töltik az időszakot.

– Tapasztalataink szerint országon belül leginkább autóval utaznak a családok. Szívesen látogatnak el wellness szállodákba, fürdőkomplexumokba, élménybirtokokra, vidámparkokba, állatkertekbe. Tavasszal és ősszel nagyon szívesen kirándulnak a Mátrában vagy a Bükkben. Buszos utakat leginkább külföldi célállomással választanak, de azért akadnak olyan helyek Magyarországon, ahová csoportosan is szívesen mennek – tájékoztat minket a V.Ber Travel utazási referense.

Országon belül is sok látnivaló akad, amit érdemes lehet szervezetten meglátogatni.
– Belföldi ajánlataink egynaposak, tavasszal lehetőség van busszal eljutni a Fertő tóhoz, illetve részt venni az Üveg- és filmkészítés rejtelmei utunkon is – folytatja szakértőnk.
– A Fertő tavi népszerű kirándulásunk alkalmával meglátogatjuk az Eszterházy kastélyt, a kőfejtőt, és sétahajókázásra is van lehetőség. Újdonság idén a Parádsasvári Üvegmanufaktúra és a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkhoz vezető buszos utunk. Ezt az utat azoknak ajánljuk, akiket érdekelnek a filmes trükkök és az ipartörténet.

Tavasszal leginkább a kirándulós, külföldi buszos utak népszerűek. Ahogy télen a bécsi karácsonyi vásár, úgy tavasszal a szlovén határ melletti Orchidea Farm
a sláger. Az emberek márciusra már nagyon vágynak a zöldbe, ezért is választják szívesen a természetközeli utakat. – Húsvéti ajánlatunk a háromnapos Meseszép Bosznia, ami jó kombinációja a természetjárásnak és a városnézésnek, hiszen mind a kettő szerepet kap utunk során. Vízesésekkel, kolostorokkal teli helyeket mutatunk az utasoknak, de közben ellátogatunk Szarajevóba és Mostarba is – mondja az utazási iroda munkatársa.

Késő tavasszal, májusban vezetett kirándulásokra is van lehetőség. Minden évben kedvelt az osztrák Myrafalle-vízeséshez vezető túra, ami 12 km-es távot jelent 250 m szintemelkedéssel. A táv nem rövid, de könnyű túrának számít, ennek ellenére kell egy alapkondíció a megtételéhez. – Ezekben az esetekben ajánlott felkészülni megfelelő cipővel, kényelmes, időjárásálló ruházattal és egynapi hideg élelemmel, folyadékkal. Egy-egy váltóruha és kullancsriasztó is jól jöhet.
Buszos utak közül gyermekes családoknak jó választás a Schönbrunni kastély és állatkert. Bécsi városnézés után választható a kastély vagy az állatkert bejárása. A schönbrunni az egyik legmodernebb állatkert, szülők és gyermekek egyaránt nagyon élvezik az ott töltött időt.

A hosszú buszos utak esetében fontos a kényelem. Nyakpárnát, ruházatot, plédet, élelmet mindenképpen érdemes bekészíteni. Szakértőink felhívják a figyelmet arra, hogy utazás előtt időben ellenőrizze mindenki a személyi igazolványának érvényességét. Unión belül nincs probléma, bármeddig érvényes lehet, de például egy Boszniai utazás esetében legalább három hónap érvényességre van szükség. – Amit nem győzünk eleget hangsúlyozni külföldi út esetén, az a biztosítás fontossága, legyen csupán egy nap vagy több, mindenképpen szükséges. Bármi történhet, és baj esetén horribilis összegeket kell fizetni abban az esetben, ha nincsen biztosítás – hívja fel a figyelmet az utazási referens..

Az utazási iroda tapasztalatai szerint tavasszal már érdemes előre gondolkodni és a nyári utazásokat lefoglalni. Vannak örök kedvenc utak, amelyek gyorsan betelnek, ilyen a Plitvicei tavak vagy az olasz és horvát tengerparti ajánlatok.