REFLUX

A nyelőcső alsó szakaszán található záróizomnak voltaképpen zárva kellene lenni, és csak annyi időre megnyílni, míg a lenyelendő falat átjut rajta. Előfordulhat azonban, hogy utat enged visszafelé is.

Írta: Virág Henrietta

Refluxnak nevezzük, amikor a gyomorsavval és emésztőnedvekkel keveredett gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. Ez alkalmanként, szélsőséges hatásokra, például túlzásba vitt étkezés, túlfűszerezett étel fogyasztása vagy gyomortájékán szorító ruha következtében egészséges embereknél is előfordulhat, és várandósság alatt is gyakori. A reflux hátterében különböző okok állhatnak, melyeket kellemetlen tünetek kísérhetnek. Dr. Kőházi Anikó, belgyógyász szakorvos segítségével vesszük sorra a betegség ismertetőjeleit, és a lehetséges terápiát.
– A visszaáramló savas gyomortartalom a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyáján felmaródást okozhat, olyan apró, pontszerű sérüléseket, mint amikor kívülről a bőrünkön horzsolásszerű sérülést szerzünk – magyarázza a reflux okozta lehetséges elváltozást a doktornő. – A panaszok sajnos sokszor nem függnek össze a kapott eredménnyel, előfordulhat felmaródás már enyhe jelek mellett is, és erős tünetek ellenére is lehet kis fokú a nyálkahártya-sérülés. Mivel a reflux súlyos esetben gyomorfekélyhez is vezethet, oda kell figyelni az intő jelekre.

A tünetek nagyon változatosak:
Tipikus refluxra utaló panaszok: gyomorégés, gyomorfájdalom, a szegycsont alatt érzett égő, maró, nyomó érzés. Az érintett betegek egy része mégsem tapasztalja meg ezeket a klasszikus tüneteket. Helyette torokkaparás, torokfájdalom, száraz, asztmás köhögésre hasonlító köhécselés jelentkezik, vagy olyan mellkasi fájdalom, ami a nyelőcső felé sugárzik.

Mitől alakul ki a reflux?
1. Túlzott gyomorsavtermelés. Önmagára a gyomorsavra szükségünk van az emésztéshez, de bizonyos dolgok hatására több termelődhet belőle a kelleténél. Például, a mai modern világ mondhatni elengedhetetlen kellékének, a stressznek a hatására is fokozódhat a gyomorsav. Bizonyos ételek, italok fogyasztása és a dohányzás is megemelheti annak szintjét.
2. Rekeszsérv. A rekeszizom választja el a mellkast a hasüregtől. A kialakult sérv hatására a gyomorszáj megemelkedik, ezáltal a nyelőcső záróizma nem tud megfelelően zárni.
3. Baktériumfertőzés. A reflux hátterében a gyomor- és bélrendszerben megbújó bakteriális fertőzés is állhat.

Hogyan előzhető meg?
• Javasolt a többszöri, minél kisebb mennyiségben történő táplálkozás. Érdemes óvatosan bánni a savtermelést fokozó ételekkel. Nagy mennyiségben nem javasoltak a csípős, túl fűszeres fogások, a csokoládé, a paradicsom, a szénsavas italok, valamint a koffein és az alkohol fogyasztása sem. Refluxos panaszokat okozhatnak még a citrusfélék, a különböző gyümölcslék és a hagyma is.
• Az étkezés tempójára is érdemes odafigyelni. A túl gyors evés során sok levegő kerül a gyomorba, ezért az hamarabb meg is telik, ami miatt a záróizom hamarabb meg is nyílhat.
• Éhgyomorra soha ne fogyasszunk olyan ételeket, italokat, melyekről tudott, hogy fokozzák a savtermelést!
• Lefekvés előtt két órával már ne együnk, mert vízszintes állapotban a teli gyomor még jobban feszítheti a nyelőcső záróizmát.
• Refluxos panaszokkal küzdőknek érdemes több párnát használni, jobban megemelni pihenés alatt a fejet a gyomor szintjétől.
• Kerüljük a szoros ruházatot! Ugyan divat most a magasderekú nadrág és ruha, de fontos, hogy az ne nyomja a gyomrot.
• Az egyenes testtartásra a gyomor miatt is érdemes figyelni, elkerülni a görnyedt törzs hatására létrejövő, hasra nehezedő nyomást.
• A napi szintű, megfelelő mozgás természetesen a reflux megelőzésében/kezelésében is hasznos, segíti az emésztőrendszer működését. Azonban fontos, hogy ne étkezést követően azonnal kezdjünk neki a sportolásnak, teljen el közötte legalább egy óra!
• Mellőzzük a dohányzást!
• A stresszt elkerülni ma szinte lehetetlen, de meg lehet tanulni a vele való megküzdést. Mindenkinek rá kellene jönni arra, hogy mi segíti őt leginkább hozzá az ellazuláshoz, a feszültségek levezetéséhez. Legyen az kézműves tevékenység, sportolás, bármilyen hobbi, amit szívesen végez.

A reflux kezelése
– Enyhe panasz esetén érdemes átgondolni, hogy mit és mikor ettünk, mennyire volt az fűszeres, esetleg mennyire vagyunk/voltunk idegesek, valamint azt, hogy ezeken miként változtathatunk. Ha az odafigyelés hatására egy hónapon belül nem változik a helyzet, a tünetek továbbra is fennállnak, ajánlott orvoshoz fordulni – foglalja össze dr. Kőházi Anikó. – Léteznek különböző gyomorsav-megkötő, és a gyomrot bevonó szerek, amik enyhíthetik a panaszokat, azonban önmagában a savtermelést nem befolyásolják. Ezek alkalmanként is szedhetők. Azok a gyógyszerek, amelyek a gyomorsav termelődést csökkentik, nem egyik napról a másikra hatnak. Legalább 8-12 hétig szedni kell őket, míg a panaszok enyhülnek. Ezen készítmények szedése azonban mindenképp orvosi felügyeletet igényel. Hosszú távon nem lehet alkalmazni őket, mert átesve a ló túloldalára, annyira lecsökkenthetik a savtermelést, hogy annak hiánya miatt nem tud normálisan működni az emésztés. Ha a reflux hátterében bakteriális fertőzés áll, az antibiotikummal jól kezelhető.
A doktornő kihangsúlyozza, hogy mint minden más betegség, a reflux esetében is fontos a prevenció, hiszen némi odafigyeléssel, életmódbeli változtatással is sok tehető a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyájának védelméért.