Nyaralásra felkészülni!

Egy nyaralás fontos velejárója, hogy olyan közös emlékeket gyűjtsünk, amiből majd az év hajtós hétköznapjaiban töltekezhessünk. Gyerekekkel utazni azonban nem a keresztbe tett lábakkal való pihenést jelenti. Ahhoz, hogy a család minden tagja kikapcsolódhasson, érdemes annak átgondoltan nekiindulni.

Írta: Virág Henrietta

A picikkel való utazás ugyan egész napos szolgálatot igényel a szülőktől, de a megszokotthoz képest kicsit másabbat. A legfontosabb, hogy az az otthoninál ne megterhelőbb, hanem éppen ellenkezőleg, pihentetőbb legyen, gyereket és felnőttet egyaránt feltöltsön. A kicsik és nagyok igényeit figyelembe vevő szálláshelyválasztás sarkos kérdés. Ehhez Büchel Katalinnal, a Dent Tours Utazási Iroda vezetőjével keressük a mankókat.

 

Büchel Katalin
Dent Tours Utazási Iroda

– Nagyon fontos különbséget tenni, hogy egy család milyen korú gyerekkel vagy gyerekekkel utazik – kezd bele a tapasztalatok összegyűjtésébe az utazásszervező. – A két év alatti babákkal még könnyebb dolguk van a szülőknek. Különösen, ha a mindig kéznél lévő anyatej a pici fő tápláléka, vagy készen kapható bébiétellel megoldhatók az étkezések. Ma már szinte természetes, ha féléves csecsemővel repülőre száll valaki. Nagy előnye, hogy két éves korig ingyen utazik a pici. A szálláshely kiválasztásánál arra gondolni kell, hogy a baba éjszakai és nappali pihenését lehetőleg ne zavarja semmi, nyugodtabb helyek jöjjenek szóba. Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy itthon és a környező országokból pár óra autózással el lehet érni a megszokott gyermekorvost, de távolabbról már nem egyszerű a hazajutás. Ahová hetente csak egy repülőjárat van, ott nincs más lehetőség, baj esetén is meg kell várni a következőt.
Talán a legnehezebb kihívás a 2-6 év közötti gyerekekkel történő utazás. Ők még nehezen értik meg, hogy ha otthon ihatnak a csapból, akkor a szálláshelyen miért nem, és egyébként is, legalább egy felnőtt szempár nonstop rajtuk kell, hogy legyen. – Ezen korosztály számára a vízpart, a nap, a homok és a fürdés az igazán érdekes – folytatja Katalin. – Szerencsés, ha a szálláshelyen ők is találnak koruknak megfelelő szolgáltatást. Számos szállodában található gyerekklub, ahol animátorok segítségével kötik le a kicsik figyelmét. Amíg részt vesznek egy ilyen programon a gyerekek, addig a szülőknek is lehetőségük nyílhat úszni, szaunázni, egy kicsit pihenni. A gyerekek számára fontos a játszótér és a vízparti csúszda. Nagyobb korosztály, sőt a felnőttek számára is egyre kedveltebb célpontok a csúszdaparkok.

Persze sok múlik a család szokásain, de az utazásszervezők tapasztalata az, hogy általában 12-14 éves kortól válnak érdekessé a gyerekek számára a városlátogatások és a körutak. Amikor már szereztek némi tudatást a különböző történelmi korokról, eseményekről, kultúráról. – A dackorszakkal azért számolni kell – figyelmeztet a Dent Tours iroda vezetője. – Volt már olyan tini utasunk, aki az első idegenvezetős körútja után azt nyilatkozta, hogy ő ugyan többet olyan helyre nem megy, ahol egy idegen mondja meg neki egész nap, hogy mit csináljon, merre nézzen. Azóta már ő is felnőtt, és ha csak teheti, a városokkal idegenvezető segítségével ismerkedik. Az internet segítségével könnyű ugyan bárminek utána nézni, de rengeteg idő és türelem kell ahhoz, hogy kiszűrjük a lényeget, és csak az igazán érdekes látnivalókra fókuszáljunk. Az idegenvezető tudását, tapasztalatát nem pótolja a világháló.

Ha a kamasznak otthon saját szobája van, valószínű, hogy nyaralás során is szükségét érzi majd a privát szférának. Szerencsés olyan szálláshelyet keresni, ahol külön szobában tud aludni. Szállodák esetén mégis megnyugtató, ha az egybe nyílik a szülők lakrészével, vagy legalább az mellett, azzal szemben található.

A nyári élmények mindenki számára fontosak. Éppen ezért, annak érdekében, hogy a család minden tagja pihenhessen, gyakran több generáció utazik együtt – foglalja össze tapasztalatait Büchel Katalin. – Ilyenkor nagyon fontos arra odafigyelni, hogy a gyerekek is önfeledten játszhassanak, de a nagyszülők is el tudjanak vonulni pihenni. A szállodák jó része figyel erre. Szívesen fogadják a gyerekeket, de biztosítanak legalább egy csendes sarkot a nyugalomra vágyóknak. Sőt, van ahol játszótértől, zenétől és animációs programoktól távolabb eső kertrészt vagy partszakaszt is elkülönítenek erre a célra.