Ne mindenáron nyuszit!

A bájos, pihe-puha törpenyuszik egyre kedveltebbek az állattartók körében. Húsvétkor pedig még inkább megsokszorozódik a nyuszivásárlási kedv. Legtöbben a gyereküket lepik meg a kisállattal, sok esetben nem átgondolva azt.

Írta: Vágsélei Csilla Sára

– Az utóbbi években felkapott lett lakásban törpenyuszit tartani, hiszen kevesebb gond van vele, mint egy kutyával. Nem kell kivinni sétáltatni, és a tartási költsége is alacsonyabb. Húsvétkor persze még több nyuszit vesznek, csak a legtöbben a helyigényével és tartási szabályaival nem számolnak – mondja Dr. Mező Tibor állatorvos.

Felelős állattartás – felelős döntés
Az állatorvos tapasztalata szerint sokan úgy vesznek háziállatot, hogy nem néznek utána, csak impulzusszerűen hazaviszik. Ez sokszor, főként a húsvéti nyuszik esetében, ahhoz vezet, hogy pár hét után már szabadulnának a kisállattól. – A felelős állattartás ott kezdődik, hogy mielőtt megveszek egy háziállatot, utánanézek vele kapcsolatban mindennek, és csak azután döntök. Amikor elmegyünk egy állatkiállításra vagy vásárra, ne ötletszerűen vásároljunk! Kérdezzük meg a tenyésztőt az állat igényeiről, szokásairól, állatorvosi és tartási költségeiről. Egy-egy állatfajon belül is nagy különbségek vannak, különböző típusú macskák is másként állnak az emberhez – tájékoztat a szakértő. Ha pedig mégis úgy jártunk, hogy a megvásárolt nyuszit megunta a család, semmiképpen se engedjük szabadon! Ha van nyúltartó ismerősünk, és szívesen fogadja, adjuk neki, de vannak olyan állatkertek is, amelyek befogadnak nyuszikat. Az állatorvos azonban figyelmeztet, hogy ne legyenek illúzióink, mert ezek az állatok előbb-utóbb más állatok takarmányaként szolgálhatnak az állatkertekben.

Húsvétinyuszi-alternatívák
Ahhoz, hogy a gyerekeket nyuszival örvendeztessük meg húsvétkor, már nem szükséges nyulat venni. Ma már bérelni is lehet nyuszit 2-3 hétre. Ez az időszak általában elég szokott lenni a kisgyermekeknek, hiszen eddig tart az újdonság varázsa. A pár hét arra is tökéletes, hogy kiderüljön hosszú távon is el tudja-e képzelni a család a nyuszitartást. Ilyenkor már előzetes tudással, egy sokkal felelősebb döntés hozható. Nyuszibérlés mellett, már egyre több helyen van lehetőség nyuszisimogatásra is különböző programok keretében vagy állatkertben.

Felelős nyúltartás szabályai
– A nyúl tartható kertben és lakásban is, azonban az előbbi sokkal ideálisabb számára. Lakásban számolni kell azzal, hogy előbb-utóbb jelentkezni fognak a nyuszinál az úgynevezett civilizációs betegségek, szem- vagy orrgyulladás és emésztési problémák – figyelmeztet Dr. Mező Tibor. Az állatorvos szerint nincs elég nagy ketrec a nyúl számára, de a minimum 1 m x 70 cm-es ketrec megfelelő a lakásban. A nyuszit így is rendszeresen ki kell engedni, arra viszont számítani kell, hogy sok mindent megrághat. Szobatisztaságra nevelhető az állat, de az almot megfelelően kell takarítani, mert a nyuszik hajlamosak a talpfekélyre, ami által akár szervi bajaik is lehetnek. A szabadban tartott nyusziknak sokkal kevesebb problémájuk akad, de kerti ketrec esetén érdemes olyat kialakítani, ami körben betonkockás, hogy ne kaparjon el. Továbbá nagyon kell figyelni arra, hogy semmilyen állat ne férkőzőn a közelébe, mert a nyest, a görény és a bagoly is könnyen elviszi a nyulat. Fontos az is, hogy azonos nemű nyuszikat ne tartsunk egy helyen, mert veszekedni fognak, különböző neműeknél pedig szaporulatra számíthatunk. Utóbbit megelőzve, a nyuszit is lehet ivartalanítani. Az ivarérett nyúl agresszívvé is válhat, ezért is ajánlott az ivartalanítás. Állatorvoshoz a nyuszit célszerű évente elvinni, már csak az éves oltások miatt is, amelyeket a szúnyogok által terjesztett betegségek és a vérzéses megbetegedések ellen kap – Takarmányát tekintve könnyű dolgunk lehet, mert állateledel boltokban, nagyobb kereskedésekben elérhetőek megfelelően összeállított nyúltakarmányok. Persze házi zöldségmaradékot is kaphatnak, de ezekre is oda kell figyelni, mert van, amit csak fonnyasztva szabad neki odaadni. Friss fűvel például nem célszerű etetni – tájékoztat az állatorvos.

A szakértő a nyuszikat kisgyermekeseknek nem kifejezetten ajánlja, mert mind a kölyök, mind a felnőtt nyuszi nagyon törékeny. Nem lehet őket úgy gyömöszölni, mint egy kutyát vagy egy cicát. A felnőtt nyuszi, pedig karmolni és rúgni is nagyokat tud, ha nem megfelelően viselkedünk vele. Olyan gyermeknek érdemes nyulat venni, aki önállóan el tudja látni, és van türelme a megszelídítéséhez.