Korai nyelvszoktatás, mint a magabiztos nyelvtudás záloga

A nyelvtudás mindig is értékes volt, de a globalizációnak köszönhetően, ma már inkább számít alapelvárásnak, mintsem különleges tudásnak. De hogyan is lehet magabiztos nyelvtudásra szert tenni?

Írta: Vágsélei Csilla Sára

Manapság, amikor azt látjuk, hogy a gyerekek le vannak terhelve, sokan hajlamosak csak legyinteni a korai nyelvtanfolyamokra. – Minek az ilyen pici korban? Még a magyart se tudja! – hangzik az ellenérv sokaktól. Holott a magabiztos nyelvtudás magvait még baba- vagy óvodás korban érdemes elvetni, hogy az iskolában már csak a gyümölcsét élvezhessük. – Modern kutatások igazolják, hogy a korai nyelvszoktatás a szóbeszédekkel ellentétben az anyanyelv elsajátítását nem hátráltatja, inkább erősíti, gazdagítja az anyanyelvi kifejezőkészséget. Vannak, akik az idegen nyelv által éreznek rá egy-egy hang kiejtésére a magyarban. A gyermek egy másik nyelvvel csak több lesz, mert eltérő rendszerben is megtanul gondolkodni – oszlatja el a kételyeket Kincsesné László Anita, általános iskolás angoltanár, az LCF Kids Club nemzetközi nyelviskola tanára.

Biológiai sorompók
Az idegen nyelvvel való megismerkedés azért olyan hasznos már pici korban, mert az úgynevezett első biológiai sorompó előtt történik. – Két olyan kritikus időszak van a gyermek életében, ami meghatározza, hogy milyen mélyen tudja megtanulni az adott idegen nyelvet, ezek a biológiai sorompók. Az egyik 6-7 éves korra, a másik 10-13 éves korra tehető. Az a gyermek, amely az első sorompó előtt találkozik a korai nyelvszoktatással, mindenféle akcentus nélkül képes megtanulni egy új nyelvet. Ha a két sorompó között kezd el nyelvet tanulni, akkor már lehetnek olyan hangok, amelyeket nem tud jól kiejteni. A második sorompó után pedig csupán 10% az esélye annak, hogy anyanyelvi szinten tudja elsajátítani a nyelvet – világosít fel minket Cseh Valéria az LCF Kids Club tanára, aki már hat hónapos kortól szoktatja a babákat az angolra. Anita, mint általános iskolai tanító nem egy példát látott már arra, hogy azok a gyerekek, akik már oviban megismerkedtek az angollal, sokkal könnyebben veszik az iskolai nyelvoktatást. Ez azért lehetséges, mert az első sorompó előtt az agy ugyanazon régiójába raktározódik el a nyelvtudás, mint ahová az anyanyelv. A gyerekek ekkor ösztönösen éreznek rá a nyelvi szabályokra, nem tanulják, hanem elsajátítják azt. Ezért az iskolában már önbizalommal, magabiztosan szólalnak meg.

Játékos, élményalapú nyelvelsajátítás
Az LCF Kids Clubs tanárai elmondták, hogy pici korban még nem nyelvoktatás, hanem nyelvelsajátítás zajlik, ami mindenféle erőfeszítés nélkül történik. Az órákon nem a nyelvi szerkezetre koncentrálnak, csupán arra, hogy létrejöjjön a kommunikáció és mindez játékos formában. – A babáknál nagyon fontos, hogy ott legyen anya vagy apa. Törekszünk arra, hogy egy feszültségmentes, családias légkört teremtsünk. A picik ilyenkor még nem gátlásosak, ezért nagyon jól reagálnak az interaktív játékokra. Dalokkal, mondókákkal, mozgásokkal, bábokkal vonjuk be őket az angolba – mondja Valéria. A kiscsoportokban főleg a szülőknek tanítják meg, hogy hogyan is kell foglalkozni a gyermekkel. Fontos az anyuka, apuka pozitív hozzállása, hogy otthon is örömmel vegyék elő az órán tanultakat.

Hogyan segítsünk az iskolás gyermeknek?
Az iskolában a tanárokat szorítja a tankönyv, a kötelező dolgozatok, és sokszor nincs lehetőség csoportbontásra. Azok a gyerekek, akik ekkor tanulnak először idegen nyelvet könnyebben ráfeszülhetnek a tempóra. Anita általános iskolai tanítóként azt ajánlja, hogy otthon emeljük be a hétköznapokba az idegen nyelvet. Nevezzük meg angolul az ételeket, a gyermek kérje idegennyelven a vizet. – A gyermekek ma már sok időt töltenek a kütyükkel. Természetesen ezt egészségesen korlátozni kell, de rengeteg angol nyelvű játék és alkalmazás van, ami segíthet nekik a nyelvtanulásban. Több diákom a Minecraftból és angol nyelvű sorozatokból tanul meg olyan szavakat, amelyek engem is meglepnek – mondja Anita.
A játékos nyelvtanfolyamok, intenzív táborok kisiskolás korban is nagy segítséget jelenthetnek a nyelvet nehezen tanuló gyerekek számára. A klublégkör, az összetartozás és a játékos nyelvelsajátítás észrevétlenül tanítja meg a kisebbek és nagyobbak számára is a sok esetben rettegett idegen nyelvet.

Szülői tapasztalatok a korai nyelvelsajátításról

„Kisfiam a “c” hangot “sz”-nek ejtette. Az idegen nyelv gyakorlása alkalmával jött rá, hogy hogyan kell egy német szóban ejteni. Azóta magyarul mind a szó elején, mind a szó közepén
hibátlanul ejti.”
Krisztina, 5 éves kisfiú anyukája

„Saját tapasztalatból tudom, hogy a mai világban már elengedhetetlen legalább egy idegen nyelv magabiztos használata. Ezért is gondolom, hogy már kisgyermekkorban fontos egy másik nyelv bevezetése, mert ilyenkor még játékosan sajátítja el azt, könnyebben rögzül, és pici kortól kezdve természetes neki az idegennyelv-használat.”
Kitti, 5 éves kisfiú anyukája

„Az én kislànyom maga választotta a Kids Clubot, mert őt már annyi inger éri idegen nyelven, hogy mielőbb szeretné annak megértését elsajátítani, és ehhez nem elég az idegen nyelvű mese. Kell hozzá a társaság, a móka, a nevetés és mindenekelőtt egy kiváló szakember.”
Gabriella, 3 éves kislány anyukája