Tervek jövő nyárra

A jót jó várni, ahogy a jövő évi nyaralást is. Utána olvasni, rákészülni vagy csak a zord és hideg napokon egyszerűen álmodozni az úticélról. Írásunkban a first minute utak előnyeit tárgyaljuk.

Írta: Virág Henrietta

A téli ünnepek alkalmával remélhetőleg több idő jut a szűkebb és tágabb családdal beszélgetni, a baráti körrel is összeülni. A first minute ajánlatoknak köszönhetően már nem is korai a finomságokkal terített asztalnál, vagy akár egy szállodában töltött karácsonyi pihenés alkalmával a következő nyarat tervezgetni. Ha előre ismert, hogy mikor van az embernek lehetősége szabadságra menni, és a nyaralást szervezett módon kívánja lefoglalni, akkor már most is érdemes az utazási ajánlatok között nézelődni.

Büchel Katalin
Dent Tours Utazási Iroda

– Az elmúlt években tendencia, hogy jobb ajánlatokat lehet előfoglalási akció keretében kifogni, mintha last minute útra várnánk – mondja Büchel Katalin, a Dent Tours Utazási Iroda vezetője. – Ez azért nagyon jó, mert ilyenkor még a teljes palettából lehet választani, és szinte biztos, hogy van még szabad hely a legszimpatikusabbnak vélt szálláson. A szezonba érve vagy annak végére általában azok a helyek maradnak meg, amelyek drágábbak vagy valami oknál fogva nem annyira kedveltek.

A first minute ajánlatoknak nem csak a széles választék az előnye. Az utazásszervezőknek is jobb, ha minél előbb eladják a helyeket, és ezáltal biztonságosabban indulhatnak neki a szezonnak. – A minél nagyobb előfoglalás érdekében a szervezők egyre nagyobb kedvezményeket adnak – folytatja Katalin. – Persze ilyenkor, ünnepek előtt mindenki tisztában van azzal, hogy sok kiadás várható, ezért nem a szokásos negyven százalék befizetésével foglalhatók az utak, hanem szervezőtől függően, elegendő a kiválasztott úti cél árának tíz-húsz százalékát befizetni, és április végére kell majd kiegészíteni negyvenre. A tervezett nyaralás katalógusárából akár harminc százalék engedményt is jelenthet az előfoglalási ár, bár a kedvezmény sokszor nem százalékban jelenik meg, és a szállásoktól függően nagyon változó a mértéke. A nagyon keresett szállodák esetében kicsi a különbség az eredeti árhoz képest, a kevésbé kedvelteknél, ismerteknél pedig nagyobb. Ráadásul az engedmény még változhat is menet közben, ha a szálláshely töltöttsége úgy alakul, emelhetnek vagy csökkenthetnek is a szervezők az aktuális árakon, vagyis az sokszor az aktuális piaci helyzettől, igényektől függ. Az előfoglalási lehetőséget a legtöbb utazásszervező periódusokra bontja, az első, a legtöbb árengedményt kínáló szakasz körülbelül december második feléig tart.

A tágabb családot, baráti társaságot nem véletlenül emeltük ki írásunk elején. Ha nagyobb csapattal kívánunk együtt utazni, akkor az egymás melletti szállodai szobáknak, vagy egy rakáson található apartmanok foglalásának ilyenkor sokkal nagyobb az esélye. – Akik együtt akarnak utazni, azoknak még fontosabb, hogy idejében jelentkezzenek – mondja a Dent Tours vezetője. – Nemcsak a szálláshelyek esetében van ennek jelentősége, ha buszos utazásról vagy netán körútról van szó, akkor a járműben való hely szempontjából is jó az időben történő foglalás. Így van esély egy kupacban ülni, és még az egyéni kívánságokat is teljesíteni. Sokan szeretnének a busz elejében vagy az ajtóhoz közel ülni. Több olyan utasunk is van, aki már saját maga kárán tapasztalta meg, hogy nem jó, ha az utolsó pillanatra vár. A kedvelt úti célokra, a görög szigetvilágra, Bulgáriára már az elmúlt szezonban sem nagyon jött utolsó perces ajánlat. Igaz ez főleg azokra a desztinációkra, ahová autóval nem vagy csak nagyon nehezen lehet eljutni. És egyre inkább az az irány, hogy a last nem olcsóbb, mint a first minute. A szervezők törekszenek arra, hogy az utolsó pillanatban beesők anyagilag se járjanak jobban, mint az elsőként foglalók.