„Más szemlélettel ülök be az autóba”

A tél közeledtével egyre több baleset van az utakon. Akár életek is múlhatnak a helyes vezetéstechnikán, fontosak a vezetők reakciói, az adott pillanatban nyújtott cselekedetei.

Írta: Bátóczki Nikolett

A vezetői engedélyhez szükséges oktatáson felkészítenek bennünket az általános szabályok betartására, de a váratlan helyzetek, és különböző időjárási viszontagságok lereagálására már nem térnek ki részletesen, nincs lehetőség ezen szituációk gyakorlására. A vezetéstechnikai tréningek elméleti részén először az alapvető beállításokat tanítják újra. Számos esetről hallottunk már, amikor egy kalaptartóról megindult esernyő okozott súlyos személyi sérülést, vagy repesztette meg a szélvédőt egy hirtelen fékezés során. A jogosítvány megszerzéséhez kapcsolódó oktatáson finom fékhasználatot tanítanak az oktatók annak érdekében, hogy az utasokat ne érje nagyobb rázkódás. Amikor baj van vészfékezést kell alkalmazni, de ezt gyakorlat nélkül nehéz kivitelezni. – A tréningen kitérünk a különböző felszereltségű autók vezetési technikájára – mondja Füredi András, a Füredi Autósiskola és Képző Központ ügyvezetője. – Teljesen más kormányzási technikát igényel egy ABS-szel rendelkező, vagy nem rendelkező jármű irányítása. A tréning második része, amikor az elméleti ismereteket a gyakorlatban alkalmazzák a diákok. A vezetéstechnikai tréning célja, hogy az adott helyzetben ne ösztönösen, hanem tudatosan cselekedjenek a vezetők. Az oktatók menet közben instruálják a résztvevőket, elmondják hogyan tudják leghatékonyabban elkerülni a balesetet, illetve a legkevesebb személyi és vagyontárgyi sérüléssel kijönni a helyzetből.

Füredi András, ügyvezető Füredi Autósiskola és Képző Központ

Minél előbb, annál jobb!
– Megszerzett vezetői engedély szükséges a részvételhez. Fontos, hogy minél előbb menjenek tréningre a kezdő gépkocsivezetők – emeli ki a korai képzés fontosságát az oktató. – Sokkal könnyebb a helyes technikát elsajátítani akkor, amikor még nincsenek meg az évek alatt felvett rossz szokások. Pszichésen is hat a vezetőkre a képzés. A kevés önbizalommal rendelkezőket magabiztosabbá teszi, míg a túl nagy bátorsággal bíró személyeket felelősebb döntéshozásra ösztökéli a tréning. A legjobb, ha a résztvevő a saját személyautójával megy a képzésre, mert azt érzi, hogy hogyan mozog, és azt fogja a hétköznapokban is használni. A Füredi Autósiskolában a tréningnek van egy része, amikor saját gépkocsival különböző stabilizációs feladatokat végeznek a jelentkezők. Az iskola speciális gépjárműveit használják, amikor száraz felületen gyakorolják milyen, amikor megcsúszik az autó hátulja, eleje. – Rávezetjük a résztvevőket, hogy megérezzék az autó csúszását, amit saját testükön is érezhetnek. Olyankor finom rezgést, elmozdulást érezhetnek a farokcsont tájékán, és ha erre képesek figyelni, már előbb érzékelik a bajt, minthogy látnák – osztja meg velünk a szakértő.

A tréningen elsajátított tudás alkalmazása a közutakon
Több tréningen kell részt venni ahhoz, hogy a hozott képességek és a tudás, amit kapnak, a sofőrök készségévé válhasson, de idővel abszolút átültethető a hétköznapi rutinba. – Anno én is megtapasztaltam milyen, amikor nem tudom irányítani az autóm. Onnantól vált nagyon fontossá számomra a tréningeken való részvétel. Ma már más szemlélettel ülök be az autóba, másképp fogom a kormányt, másképp állítom az ülést. Megtapasztaltam, hogyha két kézzel tartom a kormányt, értékes másodperceket nyerhetek a manőverezés során. Ha valamilyen állat kerül elém az utakon, dudálás helyett a vészfékezést alkalmazom. Saját magamon érzem azt a megtartó erőt, ami miatt a biztonsági öv használata és a kormányzás elengedhetetlen – ismertette saját tapasztalatait Füredi úr.

Téli átállás az autóknál
Télen fontos, hogy gépjárművünkön elvégezzük a téli átálláshoz szükséges karbantartási munkákat. Feltétlen nézzük meg a fékek állapotát, fékolaj mennyiségét. Cseréljük télire a gumikat, ellenőrizzük azok állapotát. Ne feledkezzünk meg az ablakmosó-folyadékról és a fagyállóról sem. Évente érdemes cserélni a szélvédőtörlő lapátokat, mert a csíkozódás balesetveszélyes, máshogy törik meg a fény miattuk. Mindig ellenőrizzük, hogy jól működik-e a páramentesítő berendezésünk. Érdemes egy rongyot is tartani az autóban a szélvédő letörléséhez. – De attól, hogy a szükséges karbantartási munkákat elvégezzük, még nem fognak megóvni a bajtól. Fontos a technika, amivel vezetünk, ezért érdemes részt venni vezetéstechnikai tréningen – hívja fel a figyelmet a Füredi Autósiskola és Képző Központ ügyvezetője.