Középpontban a megoldás

Nehezen kezelhető, dacos gyerek, tanulásra nem hajlandó kamasz vagy éppen visszahúzódó, mindenből kimaradó kisiskolás? Szülőként és pedagógusként is reménytelennek tűnő, jól ismert helyzetek. De mi lenne, ha nem a problémára, hanem a megoldásra összpontosítanánk?

Írta: Vágsélei Csilla Sára

Akadályok esetén legtöbbször a panaszáradattal kezdünk, a külső okokat, felelősöket keressük. Az évtizedes berögzött mintát pedig a gyerekek is gyorsan eltanulják. Majd az intézménybe kerüléskor új kihívásokkal találkoznak, ahol a sikerek mellett, a kisebb-nagyobb kudarcok is megjelennek. A kudarcot viszont meg kell tanulni kezelni. – A mai világ másfajta kihívást támaszt a gyerekekkel szemben, mint amit mi tapasztaltunk. A korábbi büntetés-jutalmazás helyett, ma már annak a fajta személetnek kell érvényesülnie, hogy amiben fejlődni szeretnénk, annak megtanulása örömet jelenthet számunkra. Vagyis az aktuális probléma, az csak egy olyan hiányzó készség, amit segítséggel képesek vagyunk örömmel megtanulni. Ezáltal nem a problémára, hanem a megoldásra és a cselekvésre fókuszálunk – mondja Török Tímea, gyógypedagógus, coach, Solutionsurfers Kids’Skills tréner.

A Kids’ Skills finn, megoldásközpontú gyermeknevelési módszer külföldön már régóta ismert, Magyarországon azonban hiánypótló. 4-14 éves korú gyermekek nehéz helyzeteinek és viselkedési problémáinak kezelésére dolgozták ki. Viszont alkalmazása életkortól függetlenül mindenkinek hasznára válik, aki szeretne valamiben jobbá válni. – A problémára fókuszálás helyett a pozitív megerősítést és a megoldást választjuk, az erősségeiket hangsúlyozzuk, dicsérjük, célkitűzéssel a vágyott jövőre koncentrálunk. Ezzel a nézőpontváltással rövid idő alatt hatalmas változásokat lehet elérni a gyermekek hozzáállásában – foglalja össze Agócs Andrea, mentálhigiénés szakember és SF Kids’ Skills tréner a módszer lényegét. A megoldásfókuszú coaching eszköztárát számos kecskeméti iskolában már sikerrel alkalmazzák a mindennapokban pedagógusokkal, osztályszinten és egyénenként is.

Hogyan is működik a gyakorlatban?
Szülőként hajlamosak vagyunk saját ötleteinket ráerőltetni a gyermekeinkre. – A megoldásközpontú nevelésben nem általánosítunk, hanem a gyermekkel együtt személyre szabott megoldásokat keresünk. Saját erőforrásait támogatva, együttműködő kommunikációval pozitív jövőkép felé irányítjuk. Kérdések mentén haladunk, a gyermek fogalmazza meg, miért is lenne jó neki, ha megtanulná az adott készséget. Támogatóival együtt bízunk abban, hogy ő képes erre, és ezt kifejezésre is juttatjuk. Azzal, hogy támogatjuk vállalásában, felelőssé, érdekeltté és motiválttá válik saját haladásában. Nagyon fontos, hogy ne csak a sikereket dicsérjük, hanem az erőfeszítéseit is – magyarázza Török Tímea.

A megoldásközpontú nevelés során megtapasztalja a gyerek, hogy nemcsak kívülről kell várni a megoldást, hanem a belső erőforrásait aktiválva, saját magától is. Az SF Kids’ Skills trénerek szerint sok probléma mögött az önbizalomhiány áll. – Volt eset, ahol kiderült, egy gyermek azért nem értett egy témakört, mert a hátsó padban nem hallotta a tanárt. Elhangzott a kérdés a tanártól, miért nem szólt erről. A válasz az volt, hogy nem mert. A közös munka során megkerestük, mi az a készség, ami hasonló helyzetben segítségére lesz. Ekkor derült ki, bátrabb szeretne lenni. Ilyenkor, többek között beszélgetünk olyan helyzetekről, amikor bátor volt – meséli Agócs Andrea.
A gyerekek mellett, a felnőtteknek, munkahelyeknek, tantestületeknek is jót tesz ez a szemlélet. Tapasztalatok alapján a szülők nyitottak a szemléletváltásra, főként, amikor látják, a gyermek mennyit változik. A Kids’ Skills tréning hasznos lehet szülőknek, segítő szakembereknek, és pedagógusoknak egyaránt. A szakértők azért tartják szerencsésnek, ha egy iskolában minél több tanár ismeri a megoldásközpontú nevelést, mert akkor nem csak egy-egy tematikus órán kerül elő a módszer, hanem a mindennapok és az oktatás-nevelés részévé válik, ezzel egy sokkal pozitívabb hozzáállásra tanítva a gyermekeket. A módszerről mindenki számára elérhető egy könyv is munkafüzettel, ami további hasznos információkat tartalmaz. (Ben Furman
Kids’Skills megoldásközpontú gyermeknevelés a gyakorlatban)

A Kids’ Skills egy praktikus, kézzelfogható módszer, mellyel rövid idő alatt olyan változást érhető el, mely hosszú távon is tartósan megmarad. Megerősíti a szülőket abban, hogy gyermekeikkel együtt képesek a változásra, különösen egy minőségi kapcsolatban, ahol a folyamat során a támogató környezetnek is van lehetősége fejlődni. Amennyiben egy lelkileg egészségesebb társadalmat szeretnénk, akkor a trénerek szerint megfontolandók Tim Gallway szavai: „Amire figyelünk, abban van a növekedés”.