Fenntartható ÜNNEPEK

A fogyasztói társadalmat átszövő pazarlás visszaszorításán egyre nagyobb a hangsúly. Már tudjuk, hogy nem tehetünk mindent zacskóba, nem működik a mértéktelen csomagolás. Bár az ünnepek idején könnyű kísértésbe esni, mi mégis a műanyagmentes (vagy legalább minimális műanyaghulladékkal átvészelt) karácsony érdekében próbálunk szólni.

Írta: Virág Henrietta

Ugyan nem a hétköznapi emberek otthoni cselekedetei a legnagyobb környezetkárosító-tényezők, de mégis, a sok kicsi sokra megy alapon, egyre többen igyekszünk tenni ellenne. Jó példa erre a ceglédi Köz-Tét közössége. Cikkünk megírásához az egyik ötletgazda, Pataki Edina segítségét kértük.

Pataki Edina

– Igyekszem a csomagolásmentes-élet felé haladni, a boltban a felvágottat edénybe kérem, zacskó nélkül is felpakolom az éppen szükséges négy-öt almát a kasszaszalagra, egy nagyobb bevásárlásra minimum négy textilzsákkal és három dobozzal indulok, a pékárut üvegedényben viszem haza – sorolja Edina, a felesleges egyszer használatos műanyagok elkerüléséért tett hétköznapi lépéseit. – Nem egyszerű ezt megvalósítani, random sajnos nem lehet, muszáj tudatosnak lenni. Nekem egyhetes előretervezéssel sikerül ezt megvalósítanom, de ehhez sok-sok idő kellett. Nem csak az élelmiszerek vásárlásánál lehet a felesleges fogyasztással szembe menni. A Köz-Tét közösségének szívügye a gyerekek környezettudatos nevelése is. – Mi otthon nem halmozzuk el a gyerekeket ajándékokkal – folytatja Edina a saját történetét, melyet már bejárt ezen az úton. – Sokat segítettek e szemlélet megértésében az elmúlt évek cipősdoboz-akciói. Amikor szelektáltuk közösen a játékokat, megbeszéltük, hogy van, akinek egy játékautója vagy egy babája sincs, osszuk meg velük, nekünk nem kell, hogy annyi legyen. Születésnapra, névnapra igyekszünk élményt ajándékozni. Előnyben részesítjük a közelebbi helyeket a kirándulásokhoz, gondolva ezzel a kibocsátott kipufogógáz csökkentésére. A gyerekek tudják, hogy bizony változtatni kell, nem működik az ezeregy csomagolás, nem vehetünk meg mindent, nem tehetünk mindent zacskóba, hanem próbáljuk úgy alakítani az életünket, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk. Ha tízóraira vagy uzsonnára olyan ételt kapnak a suliban, aminek csomagolása szelektíven gyűjthető, akkor azt nem dobják ki, hazahozzák.

Edina tippjei a fenntarthatóbb ünnepért
– Csomagolóanyagból próbálunk minél kevesebbet használni, és ezt hangoztatjuk is a családban. A gyerekekkel meg szoktuk beszélni, hogy ha újrahasznosított csomagolást csinálunk, akkor azt miért is tesszük. Ha az ajándék önmaga küllemében is jól mutat, akkor csak egy natúr spárgamasnit kötünk rá. Az évek során kapott ajándéktasakokat megőriztük, és a mai napig körforgásban vannak a családon belül. Kimaradt textilből is készülhet csomagolás, de vászonszatyorban is lehet ajándékozni, amit később használni tud az új gazdája. A gyerekrajzok, amelyeknek megőrzéséhez nem ragaszkodnak a kis tulajdonosai, nagymamáknak, keresztszülőknek, unokatesóknak szintén megteszi, és még külön örömet is okoz.
– Szaloncukor vásárlásakor odafigyelünk, hogy újrahasznosítható legyen a csomagolása, lehessen szelektíven gyűjteni.
– Évek óta az adventi naptárba is élményeket teszünk. Nagy segítség ehhez a város főterén ilyenkor szervezésre kerülő programsorozat. A naponta kihúzható kis cetlik tartalmazhatnak például korcsolyázást, adventi vásári eseményt, erdei sétát, pikniket a nappali közepén. (Ételt a hétköznapokon
nálunk tilos kivinni a konyhából, és ilyenkor egy este a gyerekek megteríthetnek a nappali szőnyegén.)
– Kerülnek új játékok is a fa alá, de törekszünk rá, hogy természetes anyagokból, textilekből, fából készüljenek.
– Nagyon jó dolognak tartom, ha sikerül családon belül megbeszélni, hogy ne sok kisebb ajándékot kapjanak a gyerekek, hanem összefogva, egy nagyobbat vegyenek.
– A fenyőfát bérelni szoktunk. Egy ideig földlabdásat vettünk, de többször nem élte túl a telet, ezért változtattunk.
– Az ünnepek időszaka egyben az adományozásé is, ami nemcsak a támogatás szempontjából fontos, hanem a fenntarthatósághoz is hozzájárulhatunk általa. Amit mi már nem használunk, de más használni tudná, akkor azt adjuk tovább, ezzel plusz termékek megvásárlását kerülhetjük ki.