Vállalkozás és gyerek párhuzamban

Incze-Dusík Bori mindenhol ott van és vele együtt pici kislánya, Léna is. Folyamatosan pörög, az egyik órában menedzser, a másikban marketinges, később jógafesztivált szervez, majd webshopot üzemeltet.

A pozsonyi születésű, de most már vérbeli kecskeméti projekt és brand menedzserrel életútjáról, felelősségvállalásról, fenntarthatóságról és gyereknevelésről Vágsélei Csilla Sára beszélgetett, természetesen kislánya társaságában.

Incze-Dusík Bori
Projekt és brand menedzser

• Egyszer azt mondtad, hogy színésznőnek készültél. Hogy is volt ez?
Édesapám egy nagyon neves szlovákiai magyar zeneszerző. Édesanyám az egyetemen tanít magyar irodalmat, és dalszövegíró volt. Mivel nem tudtak hova tenni, egész kicsi koromtól velük voltam a stúdióban, rádióban, tévében, egyetemen. Évekig énekeltem, gyerek rádiós is voltam, a szüleim gondolták, hogy lehetnék színésznő, énekesnő. Meg is jelentem pár helyen, kiadtam pár lemezt, de pont azért, mert ebbe nőttem föl, láttam az árnyoldalait is. Én döntöttem úgy, hogy így nem tudnék élni, ezért abba is maradt.

• És jött az egyetem a német, svéd tolmács szakkal, ami még mindig nem a vége a történetnek…
Igen, pedig én abszolút úgy gondoltam, hogy nekem nem kell egyetem, előbb felfedezem a világot, és majd eldöntöm mi szeretnék lenni. Szüleim ezt nem vették jó néven, és arra a megegyezésre jutottunk, hogy felvételizek az első szakra, ami elém kerül, ha felvesznek kijárom. A német, svéd fordító tolmács szak volt az, ahová a túljelentkezés ellenére fel is vettek. Édesanyám nagyon örült, én kevésbé, de végigcsináltam, és ez volt életem legjobb döntése. A nyelveket és a kommunikációt mindig is szerettem. A kemény munka meghozta gyümölcsét. Öt év alatt kétszer jutottam ki Svédországba tanulni. Majd már munka mellett megcsináltam egy szemesztert Oxfordon, politológiából. Ezek az útjaim segítettek olyanná lenni, amilyen vagyok. Ma is olyan projektekkel, témákkal foglalkozom, amik már ott elindultak. A környezetvédelem, az egészségesebb élet és a közösségépítés.

• Téged is vittek mindenhova, ahogyan te is Lénát. Innen ez a nagy bátorság a gyereknevelésben?
Hihetetlenül boldog vagyok, hogy anya vagyok, ez egy teljesen más kiteljesülési forma. Azt viszont már rögtön tudtam, hogy én GYES-re nem fogok tudni elmenni vállalkozóként. Háromhetes korában magamra kötöttem Lénát, és elkezdtem fokozatosan újra dolgozni. Mindenhova viszem. Engem is boldoggá tesz, hogy látom, mindenkivel jól érzi magát. Ő egy nagyon nyugodt, boldog, kíváncsi gyermek. Addig kalandozok vele, amíg ő engedi. Nekem ez bevált, de mindenki maga dönti el mit szeretne és mi nekik a jó. Tudom, hogy szerencsés vagyok, mert sokkal szabadabb életet élhetek, mint az, akinek fix munkaideje van. Én magam is meglepődtem azon, hogy első gyerekkel sem vagyok izgulós. Valószínűleg azért, mert a szüleim is nagyon nyitottan neveltek engem. Furcsállom is azt, ha valaki nem hagyja el a házat a gyerekével a túlzott féltés miatt. Azonban, ahogy én sem szeretem, ha kritizálnak, úgy más sem. Ezért meg kell értenünk azt, hogy mindenki a saját anyaságában, ösztöneiben hisz, és el kell fogadnunk azt. Arra azonban bíztatok mindenkit, hogy használják ki a lehetőségeket, mert rengeteg ingyenes babás-mamás program van már Kecskeméten. Még 2014-ben Prágából költöztem a városba a férjem, Miki miatt, és nem bántam meg. Azóta is rengeteget fejlődött a város, egyre jobb itt élni.

• Szlovákiai magyarként fontos, hogy szlovákul is beszéljen Léna?
Mindenképpen. A hét első napja nálunk a szlovák hétfő. Akkor mindent elmondok neki magyarul és szlovákul is. Kíváncsi vagyok, hogy ez mennyire fog élni benne úgy, hogy rajtam és a családomon kívül mástól nem hallja. Remélem, hogy át tudom neki adni a szlovák nyelvet, ami mindenképpen csak gazdagítani fogja őt.

• Az a fajta ember vagy, aki nem csak hogy mellé áll annak, amiben hisz, hanem tesz is érte. Mindig ilyen voltál?
Mindig erre neveltek, de azt is tudni kell rólam, hogy engem az iskolában nem szerettek a társaim, sőt bántalmaztak. Így az általános iskola nem volt jó élmény, évekig tartott feldolgozni, és komoly önbizalmi problémákat okozott. Ezek után ígértem meg magamnak, hogy kiállok magamért és másokért. Ez ösztönzött arra, hogy ha lehetőségem van rá, akkor tegyem oda magam, legyen az társadalmi szerepvállalás, környezetvédelem, közösségépítés. Ezért is fontos nekem a nők és az anyák fejlődési lehetősége.

• Hogyan sikerült felépíteni magad Kecskeméten?
Az első évem nagyon nehéz volt. Fokozatosan, jó ismeretséggel, új barátok révén kezdtem el a saját kis utamat. Így indult a Fashion Reggeli, ami egy ingyenes program nőknek a Malom Központban Kisné Mándity Dórával. Nagyon hálás vagyok Szekeres Adriennek és férjének, Kiss Gábornak, akikkel évek óta dolgozunk együtt. A férjem nélkül pedig nem tartanék ott, ahol vagyok. A webshopot, a NekedConceptStore-t közösen indítottuk. Én már régóta olyan termékeket vásároltam, amelyek környezetbarátabbak. Egy idő után meguntam, hogy minden barátom tőlem kéri, hozzak már neki, és az is frusztrált, hogy mindent műanyagban akarnak eladni nekem. A terhesség alatt fogalmazódott meg bennünk, hogy több formában kell a vásárlóknak megmutatni, igenis lehet máshogy élni, és hogy nem minden drága, ami öko. Amikor megszületett Léni, akkor lettünk igazán biztosak abban, hogy létre kell hoznunk ezt a webshopot, ahol több alternatívát kínálunk fenntartható termékekből. Egyébként nagyon érdekes dolgokat hoz ki az emberből egy gyerek. Most például komposztálni tanulunk.

• Idén először Kecskemétnek is lesz Jógafesztiválja a te jóvoltodból. Honnan jött a jóga szeretete?
Tizennégy évesen volt egy rossz élményem a jógával. Majd jóval később, egy balesetem után, újra próbálkoztam vele a gyógyulásért. Rátaláltam Benkő Ildikóra, akinek köszönhető, hogy a jóga ennyire a lelkivilágom része lett. A múlt évben kezdett el motoszkálni a gondolat, hogy felkarolom, és összehozok egy fesztivált. Szerencsémre a Hírös Agóra abszolút partner benne. 2020. május 16-án lesz az Agórában. (módosított dátum, eredetileg 2019. októberére volt tervezve – szerk.) Kecskemét összes jógastúdiója bemutatkozik, sőt szerte a megyéből is jönnek. A fesztivál nem csak a jógáról fog szólni, az újrahasznosítás is szerepet kap. Bögregyűjtésbe kezdtünk, és így nem kell eldobható pohárba adni a kávét, teát. Próbáljuk minimális műanyaghasználattal lebonyolítani az eseményt.

• Szekeres Adrien produkciós menedzsere vagy, cégek marketingese, a Malom Magazin főszerkesztője, események moderátora, webshop üzemeltető… Meg tudod határozni néhány szóban, hogy mi is a munkád?
Egyszer azt mondták nekem, ha nem tudod meghatározni a munkádat, akkor mintha nem is lennél. Azt mondom, hogy “bevállalós” projekt menedzser vagyok. Talán ez áll a legközelebb az igazsághoz. De mindenki nagyon jól tudja, ha van egy szuper ötlet, akkor én vagyok az az ember, akit fel kell hívni, hogy felturbózza.

• Ennyi közül van szíved csücske munka?
Az az igazság, hogy mindegyiket másképp szeretem. De azt kell, hogy mondjam, akiért élek-halok, és remélem, hogy 70 évesen is együtt dolgozunk, az Szekeres Adrien. Rengeteget fejlődtem mellette, szakmailag és emberileg is számíthatok rá. Mostanában a Jógafesztiválba vagyok szerelmes, mert a legújabb projekt az mindig olyan, mint a szerelem. Most is ott vannak azok a bizonyos pillangók a hasamban. Ami nélkül pedig nem tudom elképzelni az estéimet, az a malommagazin.hu cikkek írása. Még titok, de Major Eszterrel egy új gyereklemezen dolgozom. Tehát nincs kedvenc, csak sok kedvenc.