Jóga – Ki is vagyok valójában?

Tudjuk, hogy a mozgás nemcsak testileg, lelkileg is jó hatással van az emberre. A jógára ez többszörösen igaz. Kecskemét első jógafesztiválján, 2020. május 16-án (módosított dátum, eredetileg 2019. októberére volt tervezve.) erről bárki megbizonyosodhat. A lelassulás, a relaxáció, a belsőnkre figyelés sok mindenre választ adhat, még arra is, hogy kik is vagyunk valójában.

Írta: Vágsélei Csilla Sára

– A jógát legtöbben a testmozgással, különböző pozíciók, úgynevezett ászanák kitartásával azonosítják, de ez csak egy nagyon pici szelete a tortának. Ennél komplexebb eszköztárral rendelkezik, mely a fizikai testen túl, emberi létünk mentális, érzelmi és spirituális rétegeit is érinti. Célja az egészség, harmónia, boldog és kiegyensúlyozott élet megteremtése, végső célja pedig maga a megvilágosodás. A testünk olyan, mint egy könyv, mi magunk írjuk bele történetünket. Ahogyan nyújtóznak az izmok, emlékeztetnek szokásainkra, tartásunk, gondolkodásunk harmóniájára, vagy diszharmóniájára, kinyithatunk belőle érzéseket, emlékeket, ezáltal feltérképezhetjük önmagunkat. A légzőgyakorlatok segítik a kiegyensúlyozott elme- és érzelmi állapotot – mondja Benkő Ildikó, okleveles hatha jógaoktató, a Danu Jóga Központ vezetője.

Benkő Ildikó
okleveles hatha jógaoktató

IGÉNY A HARMÓNIÁRA
– Már az ókori egyiptomiak is alkalmazták a speciális fizikai testtartásokat (ászanák), melyek célja a meditatív szellemi tudatosság fejlesztése és a megvilágosodás. Vagyis ezeket az eszközöket használták arra, ami a jóga lényege: bármelyik korban egy boldog, sikeres ember légy, egészséges testben, és meg tudd valósítani azt, amire születtél – magyarázza a jógaoktató. – A jóga eszközöket ad a különböző életterek harmonizálásához. Valamikor a gyakorlat, mint mozgás segít, valamikor a relaxáció vagy a légzőgyakorlatok. A legtöbben akkor találják meg, amikor diszharmónia jelenik meg az életükben. Kicsi az emberek mozgástere, és ebből kifolyólag itt-ott fájdalom jelentkezik. A túlhajszolt életmód egy idő után megállásra, gondolkodásra késztet, és sokan a jógában megoldásra is találnak. Sportolók kiegészítésnek keresik a jógát, pl. a futók lépéshosszt tudnak általa növelni, összességében pedig segíti a koncentrációt. A jógázás alatt a nyújtózás és az izommunka a nyirokáramlást segíti, mely stresszoldó, harmonizáló és immunerősítő. A nyújtások teret csinálnak a csigolyák között, erősítik az izmokat, és amikor egy csont mellett erősödik az izom, az segíti a csont „erejét”, sűrűségének fenntartását, stabilitását, így a csontritkulásra is jó hatással van.

KEZDETEK

Mint bármely újdonságra az életben, sokan a jógára is nehezen veszik rá magukat. – Vannak, akik külső, támogató erő nélkül nem mernek lépni. Én azt tapasztalom, hogy a nők nagy része sokat tesz másokért, de közben elfelejtkeznek önmagukról. Az a legnehezebb, hogy magukért tegyenek, pedig azáltal, hogy ők jól vannak, a környezetüknek is segítenek – figyelmeztet Benkő Ildikó. A kezdőknek nincs mitől tartaniuk, az órán sok instrukcióval gyakorolnak, a megpihenés megengedett. Ildikó a kezdők számára az eszközös órákat ajánlja, amelyeken heveder, fatégla, hengerpárna segíti a gyakorlást. Aktív mozgás szerelmeseinek, sportolóknak a dinamikus jógát javasolja. Csak nőknek szóló jógaórákon figyelmet fordítanak a szaporítószervekre, csípőre, medencére, záróizmokra – A női körök nagyon különlegesek, megjelenik egy tiszta erő, a sakti, mely nyugodt, áramló, gondoskodó, kreatív kozmikus energia. A nők nyitottabbá válnak és közösségként élik meg az órákat – mondja a jógaoktató.
A kismamáknak szóló órákat a 12-14. héttől ajánlja a szakértő. Ide várják azokat a nőket is, akik kisbabát szeretnének. Várandós anyukának az órák segítenek felvenni a kapcsolatot kisbabájukkal, kialakítani egy kapcsolódást a nagy „feladathoz”. Fontos, hogy az anyuka tudatosan kapcsolódjon a testéhez, és tudjon „bánni” a szülési fájdalmakkal, legyen kellő ereje, levegője. Manapság a házi patika részévé váló illóolajokat a jóga is felfedezte. – Az illóolaj a gyökércsakrára hat, pozitív érzéseket hoz elő. Az olaj mindig ad egy fókuszt az órának. Megfázásos időszakban például a torok területének a megtisztításához keresek illóolajat, de nagy segítői a relaxációnak, meditációnak is – meséli Ildikó.

A szakértő szerint már a heti egy alkalom, és az órákon felcsipegetett, onnan továbbvitt, napi 5-10 perces jóga is pozitív, örömteli változásokat hoz. Aki egyszer belekezd, és megtalálja benne önmagát, az egészségen túl, olyan mellékhatásokat élvezhet, mint a kiegyensúlyozottság, kreativitás, elégedettség és boldogság.