Egyszülős családok – Többtényezős problémák

Ma Magyarországon közel négyszázezer szülő igyekszik megbirkózni egyedül a gyermekneveléssel, pedig az két ember számára sem egyszerű feladat. Az egyszülős védőhálóra szükség van.

Írta: Vágsélei Csilla Sára

Golovics Mónika idén tavasszal a budapesti Egyszülős Központhoz csatlakozva, megalapította Kecskeméten az Egyedülálló Szülők Klubját. Mónika több, mint tíz éve egyedül neveli gyermekeit, és látva a pesti központot, arra gondolt, hogy mennyivel könnyebben ment volna, ha annak idején lett volna egy ilyen hely. Az évek során több hasonló helyzetű szülő került a látóterébe, akik felé a klub megalakításával azt is szeretné jelezni, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal, mások is küzdenek, és együtt könnyebb lehet.

Golovics Mónika
Egyedülálló Szülők Klubja
facebook.com/egyszulo.kecskemet/

AZ ELSZIGETELŐDÉS
Mónika tapasztalatai szerint az anyagi gondok mellett, a legmélyebb probléma az egyedülálló szülőknél, hogy elszigetelődnek, hiszen a közös barátok és sok esetben a másik fél családja is elveszik. Nem tudják, hogyan kezeljék a válást, és eltűnnek a gyerekkel egyedül maradt anyuka vagy apuka mellől. Akinek nincsen saját családja vagy elég erős baráti kapcsolatai, azok teljesen egyedül maradnak, és akkor segítség híján nem marad más, csak a gyerek és a munka. – Az emberek nem tudják kezelni, hogy egyedül vagy, és megkérdezni sem nagyon merik, hogy miben tudnának segíteni. Közben persze én magam sem igazán tudom megfogalmazni, hogy mire is lenne szükségem. Pedig ez a legtöbb esetben csak egy séta, hogy egy kicsit egyedül lehessek, apró dolgok, amelyek feltöltenek, és utána boldogabban tudok visszamenni a gyerekhez – magyarázza Mónika.

ANYA- VAGY APAKÉP HIÁNYA
A gyerekek küszködnek a különválás elfogadásával, a megváltozott élettérrel és sokszor az új anyagi körülményekkel is. Mindeközben folyamatosan jelen van az anya- vagy apakép hiánya. – Azt mondják a gyerekek meg fogják találni a maguk apa- vagy anyaképét egy tanár, barát vagy rokon személyében, de ehhez nyitottnak kell lenniük. Ezek a gyerekek viszont nagyon zárkózottak a csalódottságtól. Elvesztették az egyik szülőjüket, ezért fontos a biztonság megerősítése – mondja el tapasztalatait Golovics Mónika.

SZOCIÁLIS HÁLÓ
Mónika Kecskeméten egy olyan szociális hálót szeretne kialakítani a klub keretében, ami segíti a városban és környékén elő egyszülős családokat. A minta a budapesti Egyszülős Központ. Egy hosszútávú program elején járnak, amely által jobbá szeretnék tenni az egyedülálló szülők és gyermekeik életét. Olyan közösség építése a cél, ahol a tagok tapasztalatot cserélhetnek, tanácsokkal láthatják el egymást, és egy kicsit kikapcsolódhatnak. A klub tagjai tudják, hogy az egyik legnagyobb probléma, hogy a szülőknek nincs kire hagyni gyermeküket, ezért a találkozók alatt gyerekfelügyelet is működik. A klubnak tavasz óta kéthetente vannak alkalmai, ahol mindig előad egy meghívott önkéntes, például jogász, mediátor, pszichológus, karrier tanácsadó, akitől lehet kérdezni. Terveznek még előadásokat, kreatív foglalkozásokat, tornát és különböző kikapcsolódási lehetőségeket nemcsak a szülők, hanem a gyermekek számára is. – Nagyon hálás vagyok az önkénteseknek, olyanok is jelentkeznek, akik egyszülős családban nőttek fel valaha, és most segíteni szeretnének. Ez nagyon jó érzés – meséli Mónika. – Folyamatosan kapunk felajánlásokat, és vesszük fel a kapcsolatot civil szervezetekkel, de még mindig az elején járunk az útnak. Szívesen fogadjuk a tanácsokat, a segítséget. Szeretettel várjuk az egyedülálló szülőket. Személyes tapasztalatból tudom, hogy milyen nehéz elfogadni a segítséget, de az ember idővel vissza tudja adni. Most én is ebből kapok erőt, és a jó Istennel együtt szeretném megfogni a kezüket az egyszülősöknek.