Hogyan készüljünk fel a hosszú buszos útra?

Rengeteg buszos út indul nyáron a közeli s távolabbi tengerpartokra. Úti céltól függően ezek tizen órákig, sőt bizonyos esetekben akár húsz óráig is eltarthatnak. Egy ilyen utazásra nem árt több szempontból előre felkészülni. A tippeket a Roxy Tours-tól kaptuk.

Írta: Vágsélei Csilla Sára

Kényelem és higiénia
Öltözz kényelmes, laza ruhába! A szűk farmer ilyenkor kerülendő. Olyan lábbelit vegyél fel, amelyből könnyen ki tudsz bújni, és egyszerűen vissza is veheted! A választott cipő ne legyen szűk, mert a hosszú út alatt a lábak bedagadhatnak. Még, ha odakint meleg is van, készülj zoknival, pulcsival és pléddel (klímás buszokon az esték már hűvösek lehetnek).  A nyakpárna is hasznos társad lehet. A füldugó és szemtakaró kis helyet foglal, érdemes elvinni, hátha megköveteli a helyzet.
Kézfertőtlenítő nem csak a hiányos mosdóknál jön jól, hanem étkezések előtt és után is. Ha WC papír nem is, de zsebkendő a biztonság kedvéért elengedhetetlen! Rágógumi mindenképpen szükséges lehet, de ha van rá hely, akkor egy utazó méretű fogkefe és fogkrém is kapjon helyet a táskában. Éjszakai utazás után nagyban növelheti a komfortérzetet egy alapos fogmosás a reggeli mosdószünet idejében.

Egészség
Egészséges embereknél a hosszú utazás nem okozhat trombózist, de aki tudja magáról, hogy hajlamos rá, az alábbiakkal megelőzheti a bajt:
Igyál sok vizet! A folyamatos folyadékbevitellel elkerülhető a vér sűrűsödése. Legalább óránként érdemes felállni, és néhány percig tornáztatni a lábakat. Ha erre nincs lehetőség, akkor ülve is átmozgathatóak.

Étel, ital
Elegendő mennyiségű elemózsia és folyadék elengedhetetlen. A teát és a sört kerüld, mert azok gyorsan átfutnak rajtunk, azonban a buszok általában négyóránként állnak meg. Ha hideget szeretnél inni, akkor előre lefagyaszthatsz néhány palack vizet vagy üdítőt, amelyek útközben kiengednek, de sokáig kellemesen hűsek lesznek. Ügyelj arra, hogy olyan szendvicset készíts, amely nem romlandó! Ha mégis viszed a jól bevált rántotthúsos-szendvicset, akkor azzal kezd a lakomát! Egy kis csoki belefér, hogy rendben legyen az energiaszint! De a gyümölcsök is jól esnek ilyenkor a szervezetnek!

Mivel töltsük az időt?
Ha van rá kapható útitárs, akkor beszélgess, de a hangerőre ügyelj, a többieket ne zavard!
Vigyél magaddal egy jó könyvet vagy magazint, vagy ha e-book olvasót viszel, azzal helyet takaríthatsz meg. A keresztrejtvényfüzetek is megváltást jelenthetnek az úton.
A legtöbb buszon van tévé és mindig le is játszanak egy filmet az utasoknak. Ha biztosra szeretnél menni, akkor saját laptopodon fülhallgatóval nézz filmet! A kütyük a játékokra is jó alternatívát nyújthatnak.
Az utazás azonban társaságban az igazi, akár kártyázhattok is.
Nézd a tájat is! Gyönyörű látványban lehet részed, ha kilesel az ablakon!

Néhány apróság
Mindig legyen nálad apró! Sok benzinkúton fizetni kell a WC használatáért.
A telefonod, pénztárcád, útleveled, személyid mindig legyen nálad, jól elérhető helyen.
Parfümöt, dezodort ne a buszon, zárt térben használj! A megállások alkalmával vedd elő őket!
A telefont és a kütyüket ne felejtsd el feltölteni, és hozni a power bankot!

A cikk eredetileg a Családinfó Magazin 2019. nyári számában jelent meg.