FÜLFÁJÁS nyáron – elkerülhető?

A strandolás, vízparti nyaralás gyakori, kellemetlen velejárója a víz okozta hallójárat-gyulladás. Azonban nem feltétlenül kell a vizes kalandnak fülfájással végződni még akkor sem, ha hajlamos erre valaki, megelőzésképpen néhány dolgot lehet ellene tenni.

Dr. Kerepesi Nóra

Írta: Virág Henrietta

„Nagyon fontos megkülönböztetni a víz okozta hallójárat-gyulladást a középfül-gyulladástól – ismerteti a betegséget dr Kerepesi Nóra. – Míg utóbbi a dobhártya túloldalán zajlik, addig az előbbi a hallójárat külső részének a gyulladása. Tulajdonképpen egy bőrgyulladás.”

VÍZ A FÜLBEN
Ahogy a vízben ki tud ázni a kéz bőre, ugyanúgy megtörténhet ez a fülben is. A felázás miatt a védekező mechanizmus meggyengül, és gombás vagy bakteriális fertőzés alakulhat ki. A leggyakrabban ezzel járó tünet a fülfájás, de fülfolyást, súlyosabb esetben lázat is okozhat. Ilyenkor érdemes fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulni, és a fájdalmat csillapítani. Fontos, hogy minél hamarabb kikerüljön a váladék a fülből.

De miért van az, hogy míg egyes embereknek meg sem kottyan a víz alatti úszkálás, addig sokaknak minden nyáron garantált egy fülgyulladás? „A leggyakoribb ludas a fülzsír, vagyis hogy ha az a fülben marad, és szépen ott tartja a vizet – mondja a doktornő. – Tulajdonképpen úgy viselkedik, mint egy dugó, nem tud tőle kifolyni, és így a hallójárat sem szárad. A sötét, meleg, nedves közeg pedig a gombák, baktériumok melegágya lesz. Ezért mindenkinek ajánlanánk, akinél már fordult elő ilyen probléma, hogy a strandszezon előtt menjen el szakorvoshoz, és tisztíttassa ki a fülét, mert úgy sokkal kisebb eséllyel alakulhat ki a gyulladás.”

MEGELŐZHETŐ?
Hogy minél ritkábban, vagy egyáltalán ne alakuljon ki a víztől fülprobléma, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni:
• Ha víz ment a fülbe, azt ki kell szárítani! Ha úgy halljuk, mintha recsegne a fülünk, akkor forduljunk oldalra, kicsit ugráljunk félre fordított fejjel, hogy kifolyjon a víz. Óvatosan fültisztító pálcikával is meg lehet próbálni felitatni a fülből a vizet. A hallójárat falát viszont nem szabad dörzsölni! A gyerekek hallójárata nagyon szűk, ezt a módszert csak akkor tudjuk alkalmazni náluk, ha biztonsággal belefér a fültisztító pálcika. Gyengéden a hajszárító levegője is érheti a fület.
• Aki hajlamos a fülzsírosodásra, annak érdemes rendszeresen paraffinolajat cseppenteni a fülébe. Oldja a fülzsírt, ezáltal az hígabb lesz, könnyebben ki tud tisztulni. Ártani nem lehet vele, hetente akár több alkalommal is megismételhető. Főleg annak, aki tudja, hogy keményre, nehezen kiszedhetőre szokott összeszáradni a zsír a fülében. A sziklakemény zsírgolyót sokkal fájdalmasabb eltávolítani.
• Közvetlen úszás előtt is érdemes használni olajat, mivel az a hallójárat víztaszító képességét javíthatja. Patikában kaphatóak úszás után alkalmazható, szárító fülcseppek is. Ezek általában alkoholt tartalmaznak, ami jól párolog, így használatuk után a víz is könnyebben távozik a fülből.
• Mechanikus védelem az úszás előtti füldugó! Gyerek és felnőtt számára egyaránt készíttetni lehet a saját fül mintája alapján füldugót, ami szinte biztos, hogy teljesen passzolni fog, és amiben nyugodtan lehet majd strandolni. A gyerekek sajnos gyorsan kinövik, de egy strandszezont azért náluk is kibír. Akkor is jó megoldás, ha valakinek tubus van a fülében, mert orrmandula-műtét után jár, vagy krónikus középfül-gyulladása van. Ezen esetekben egyáltalán nem érheti víz a fület. A saját méretre készült füldugó véd annyira, hogy azt betéve óvatosan pancsolhasson, strandolhasson egy gyerek még ilyen esetben is.

AZ ALLERGIA IS OKOZHAT FÜLFÁJÁST
Nyáron gyakoriak az allergiás panaszok, amik orrdugulást, orrfolyást, tüsszögést okoznak. „Az orrdugulás miatt a fülkürt sem működik jól, előfordul hogy a dobüreg nem szellőzik kellően, és a dobüregi nyomáskiegyenlítés nem történik meg rendesen – mondja dr. Kerepesi Nóra. – Emiatt pattoghat, fájhat a fül. A közvetlen huzat is egyfajta irritáció az orrnyálkahártyának, aminek hatására az beduzzadhat, az orrdugulás pedig járhat fülkürtműködési problémával, vagyis fájhat a fül. Ez nem gyulladás. Nyálkahártya zsugorító orrspray-t lehet átmenetileg használni, de az ne tartson egy hétnél tovább! Repülésnél, magas hegyre menetelnél szintén ez a mechanizmus. Ilyenkor is lehet megelőzésképpen orrspray-t használni, valamint többször nyelni, hiszen nyeléskor, ásításkor is nyílik a fülkürt. Van, aki érzékeny a huzatra, és az fülfájást okoz nála. Ilyenkor leggyakrabban a rágóízület huzatra kialakult reumatikus fájdalma sugárzik át a fülbe, ez ízületre ható gyulladáscsökkentővel kezelhető. Legyen szó gyerekről vagy felnőttről, ha fülfájás jelentkezik, mielőtt orvos nem látta, fájdalomcsillapítón kívül nem érdemes más házi praktikát alkalmazni. A gyógyító célú melegítéssel különösen vigyázni kell! A nyári, víz okozta hallójárat-gyulladásnak a melegítés árt, a tünetek a hő hatására még intenzívebbé válhatnak. És még egy tanács: Olaj kivételével ne csöppentsünk a fülbe semmit, amit nem a kezelőorvos írt fel!”

A cikk eredetileg a Családinfó Magazin 2019. nyári számában jelent meg.