Dorombbal a világ körül

Doromb. Bár csak egy egyszerű vasdarabnak tűnik, ám sokszínű hangszer, igen nagy kreativitást igényel. Ősi, mégis futurisztikus a hangja. Szilágyi Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője nemzetközileg elismert művésze a hangszernek.

Írta: Vágsélei Csilla Sára

• Igen inspiráló közegbe születtél. Rengeteg művész fordult meg nálatok, édesapád pedig dorombkészítő. Mi az első emléked a dorombról?
Valóban a szüleim roppant szorgalmas, nyitott, művelt és újító emberek. Édesapám a születésemmel egyidőben kezdett el dorombot készíteni. Tisztán emlékszem arra, amikor egészen pici koromban, az egykori házunk műhelyében ülök az asztalon, és Apu reszeli a dorombot.

• Szerte a világban játszottál már szólóban és zenekarral is, a Zoorddal. Hogyan mutatkozik meg a zenétekben az utazásaitok hatása?
1998-ban volt az első fellépésem egy külföldi fesztiválon. Hatalmas élmény volt olyan emberekkel találkozni, akik tapasztaltabbak, rengeteget utaztak. Nem a földrajzi távolság az, ami érdekes és feltölti az embert, hanem az emberekkel való találkozás, az inspiratív beszélgetések, közös zenélések. Olyan sokszínű a világ, és annyira jó megismerni! Ez az apró kis vasdarab kifejezetten jó eszköz arra, hogy nagyon messzire eljuss. Az öncélú utazást én sohasem szerettem. Mindig legyen valami, amire kíváncsi vagy! Minket már előzetesen inspirál az utazás ténye, és előtte születnek a dalok. Hívtak minket pár éve egy elektronikus trance fesztiválra Izraelbe. Mi mégis csak más zenét játszunk, ezért írtunk rá egy dalt, Teremtés címmel. Nagy élmény volt, hogy a bibliai eseményektől nem messze játszottuk, és több száz izraeli fiatal, bár nem értette a szöveget, teljesen átélte a zenénket. Motivál, hogy újat alkossunk ezekre az eseményekre.

• A Zoord-ban a moldvai csángó népzenei alapokra építkeztek, a szólóalbumod, azonban nagyon modern, mintha nem is hangszer szólna…
Engem mindig az érdekelt, hogy ezen az ősi hangszeren hogyan lehet modern dolgokat játszani. Sohasem voltam népzenész. Nagyon szeretem a magyar népzenét, és inspirál, de leginkább az új utak izgatnak. Mindig érdekelt, hogy hogyan lehet olyan hangzást kialakítani, mintha nem is akusztikus hangszerből jönne. Ez is jó módja annak, hogy elérjünk olyan embereket, akik nem érdeklődnek a népzene iránt. A doromb hangzásával könnyen lehet azonosulni. A közönségünk elsősorban fiatalokból áll, legtöbbjük érdeklődik a világ- vagy az elektronikus zene iránt. A középkorúak az ősi gyökereket keresik a zenénkben. Pár nappal ezelőtt egy nyugdíjas csoportnak tartottunk sikeres koncertet. Mindenkit megszólít ez a zene, mert egyből a gerincvelőre hat, elindít egy energiaáramlást. Számomra ez a lényege a zenének: valami nagyon zsigerit megfogni.

• Kiknek ajánlanád a dorombot, mint hangszert?
Azoknak ajánlom, akik mindig szerettek volna valamilyen hangszeren játszani, de soha nem kezdték el, de megvan bennük a vágy, és zenei antitalentumnak gondolják magukat. Akik szeretnének egy egyszerű, ősi hangszeren játszani. Gyors sikerélményt fog adni. Minden hangszeren van egy szint, ami fölé lépni csak sok gyakorlással lehet, de ahhoz, hogy jól érezd magad, és másokkal együtt játszhass, a doromb ideális.

• A Zoord koncerteken előjön belőled egyfajta mesélő szerep…
A Zoord számok nagy része instrumentális, nincs benne ének, ezért fontos, hogy valami történetet fűzzünk a koncert köré. Ez lehet egy érdekes sztori egy dalhoz, vagy egy képzeletbeli utazás folyamata is. Az embereknek picit vezetni kell a képzeletét, hiszen a színpadon mindenki a varázslatot várja. Történjen valami olyan, ami máshol nem, és ezt mi egy zsigeri képzeletbeli utazással próbáljuk elérni.

• A Hangszergyűjtemény tárlatvezetései alkalmával is lehetőséged van mesélni. Milyen érzés vezetni a gyűjteményt?
Nagyon sokáig vártam erre a lehetőségre. Nem tudok elképzelni jobb munkahelyet. Ugyan nem lottózok, de ha nyernék, akkor is itt maradnék, mert ez az én világom. Ez egy kemény csapatmunka, nagyszerű kollégákkal. Nálunk az a legfontosabb, hogy a látogató felszabadultan töltse az idejét. Itt nem működnek a konvenciók: leveheti a cipőjét, leülhet a párnára gitározni. Ha még életében nem fogott hangszert, bátorítjuk, és szeretettel fordulunk hozzá. A gyűjtemény nem a hangszerekről, hanem az emberekről szól!

• Nem egy általad szervezett programon láttam már a gyermekeidet, akik pont olyan nyitottnak tűnnek, mint te. Mit szeretnél átadni nekik?
Ezt összefoglalni nagyon nehéz. Vannak alapvető keresztény értékek, amelyeket jó továbbadni: a szeretet, mások elfogadása, előítélet-mentesség. Fontos, hogy nyitottak legyenek mások gondolataira, könnyen tudjanak problémát megoldani. Ezt persze direktbe nem szokás mondani, a példamutatás ennek az egyik eszköze. Nagyon sok időt töltök a gyerekeimmel. Hálás vagyok, hogy a munkám megengedi, hogy a részesei lehessenek. Szerintem a szeretet és a figyelem elég üzemanyag kell, hogy legyen nekik.

A cikk eredetileg a Családinfó Magazin 2019. nyári számában jelent meg.