7+1 Tipp felkészült táborozáshoz

A vakációval együtt jár a táborozás, melyet a gyerekek nagy része örömmel vár. Aztán ahogy közeledik az indulás, őket és a szülőket is átjárja némi aggodalom, különösen, ha ott alvós hétről van szó.

Írta: Virág Henrietta

Egy adott tábor mellett általában a tematika vagy a barátok jelenléte dönt. A lényeg, hogy önszántából akarja azt a gyermek. Nem szerencsés, ha a szülő munkája miatt, egy adott hétre kényszerből kell választani. Ilyenkor érdemes figyelni arra, hogy lehetőleg ne olyan tematikájú táborba írassuk a gyereket, amely nem vagy kevésbé érdekli, nehogy ez miatt ne érezze jól magát. Természetes az indulás előtt némi izgalom, főleg, ha ez az első alkalom. Érdemes hát tudatosan felkészülni. Az alábbi tanácsokat Vas Tiborné művelődésszervező segítségével állítottuk össze:

1. Érdemes előre együtt megismerni a helyszínt! Látogassunk el, nézzük meg hol fognak majd aludni. Ha erre nincs mód, akkor keressünk róla a neten képeket, nézzük meg, hogy hol helyezkedik el pontosan a térképen, keressük meg a környékhez tartozó utcaképeket is! Ennyi helyismeret is ad némi biztonságérzetet. Ha az előzetes szülői értekezletre magunkkal lehet vinni a csemetét, tegyük meg. A programkiírást beszéljük át együtt. Ha már lesz elképzelése arról, hogy mi fog vele történni, akkor valószínű, hogy kevésbé fog izgulni.

2. Elevenítsük fel a saját tábori élményeinket! Meséljünk arról, hogy anno mi merre jártunk, mit csináltunk, miként táboroztunk!

3. Pakoljunk be közösen! Nem kell ám új ruha, új cipő. Felesleges teher a gyerek számára, hogy külön vigyáznia kelljen rá. A nem megszokott ruhát könnyebb összekeverni a máséval. Egy új cipő a hosszú séták alkalmával könnyen feltörheti a lábát. Tényleg felesleges ilyenekkel kockáztatni. Szem előtt legyen a kényelem. Tegyünk a bőröndbe együtt réteges öltözködésre alkalmas, szellős, különböző időjárási körülményekhez igazítható ruhadarabokat. Gondoljunk a napra, esőre, szúrós és vizes növényzetre, kullancsra és egyéb rovarokra is. Nagyobb gyerekeknél is hasznos lehet, ha a monogramot mindenbe beleírjuk. A tábori zuhanyzókban a zoknik, gatyák, bugyik könnyen keverednek. Arra is figyeljünk, hogy ne legyen értékes holmi a gyereknél! A táborszervezők sem tudnak érte felelősséget vállalni, és őt is feleslegesen terheljük azzal, ha valamire külön figyelnie kell.

4. A gyerek csomagjába soha ne tegyünk gyógyszert! Még akkor sem, ha valamilyen tablettára éppen szüksége van. Adjuk oda azt a táborszervezőnek, és beszéljük meg vele az adagolást. Még akkor is, ha biztosan tudjuk, hogy a gyerekünk megfelelően bánna vele. Nem tudhatjuk, hogy a társai között lesz-e olyan, aki – akár csak a poén kedvéből – beveszi vagy elteszi. Fontos, hogy az esetleges allergiás reakciókról ne csak szóban beszéljünk. Komoly bonyodalmakat kerülhetünk el, ha minden fontos információt papírra vetünk. Ebből az írásból legyen a gyereknél, és adjunk belőle a pedagógusnak is. Plusz biztosíték, ha elektronikusan is elküldjük neki.

5. Senki nem halt még éhen egyik táborban sem. Ne pakoljunk be halomszámra élelmiszert. Gyorsan romlót semmiképp, de konzervekre, chipsre, édességre sincs túlzottan szükség. A gyerekek étkeztetése a tábor ideje alatt a szervezők dolga. Ha ellátjuk őket rágcsálnivalóval, akkor könnyen lehet, hogy egy-egy tápláló étel kimarad. Arra viszont figyeljünk, hogy legyen náluk könnyen megtölthető kulacs. A friss vízre valószínűleg nagyobb szükségük lesz.

6. Számítsunk csendes pihenőre! A táborok többségében ebéd után nyugis, pihenős a program. Jó erre előre készülni kedvenc olvasnivalóval, jegyzet- vagy rajzfüzettel is.

7. A legtöbb táborszervező engedi, hogy vigyen magával telefont a gyerek. Valljuk be, bármennyire ellenezzük is, nekünk, szülőknek is igényünk van rá, hogy halljuk a gyerek hangját. A telefonálásra azonban általában kijelölnek a táborszervezők egy fix időt, és a készülékeket a nap nagy részére összeszedik. Legyünk tisztában ezzel az időponttal, és más időben a tábor menetét ne zavarjuk! Az is megtörténhet, hogy lányunk/fiunk annyira átadja magát a társasági életnek, hogy elfelejt telefonálni. Ezért ne hibáztassuk, örüljünk, hogy jól érzi magát. Ha bármi baj lenne, a szervezők úgyis azonnal szólnának.

+1 Búcsúzzunk könnyedén! Hadd vegye át az aggódás helyét az izgalmas várakozás, hiszen minden táborban ott egy jó kaland lehetősége.

A cikk eredetileg a Családinfó Magazin 2019. nyári számában jelent meg.