Kis közösség, nagy élmény!

A cserkészek kalandos élete

Laikusként a cserkészekről először az amerikai filmek jelenetei ugranak be: egyenruha, táborozás, természetjárás. A cserkészet ezeken bőven túlmutat, 38 millió taggal a világ legnagyobb ifjúsági mozgalmának számít.

Írta: Vágsélei Csilla Sára

A cserkészet 1907-ben indult világhódító útjára, Angliából. A bő évszázad alatt több országból rengeteg tagot toborzott. Nem egy híres és elismert ember büszkélkedhet azzal, hogy cserkész: II. Erzsébet királynő, Bear Grylls, Paul McCartney, Michael Jordan, David Beckham. 1910-ben Magyarország is felkerült a cserkészet nagy térképére, és olyan névvel gyarapította a híres cserkészek névsorát, mint például Szent-Györgyi Albert. A magyarországi cserkészet jellemzően keresztény körökben terjedt el, elsősorban iskoláknál, illetve plébániáknál kihelyezve. A 12.000 magyar cserkészből 400-an kecskemétiek. Ez három csapatból tevődik össze: a 118-as számú Kalazancius Cserkészcsapat a Piarista Iskola által fenntartva, a 121-es Dr. Vetéssy Géza cserkészcsapat a Református Iskola gondozásában, illetve a 878-as számú Hatvani Pál cserkészcsapat a Szent Imre Iskola fenntartásában. „A hagyományos keresztény értékrend, a lelkiség számunkra nagyon fontos. Azt szoktuk mondani, hogy mi az életre neveljük a gyerekeket”- meséli nekünk Zöldi-Kovács Gáspár a Kalazancius Cserkészcsapat csapatparancsnoka, aki 2004-ben 12 évesen csatlakozott.

Cselekedve tanulás
„Mi az ötödikes korosztálytól toborzunk – folytatja Gáspár, – de vannak olyan csapatok, ahol már alsótól. A tagokat 5-6-10 fős őrsökbe osztjuk, az őrsök pedig kapnak egy középiskolás korú vezetőt, majd heti rendszerességgel találkoznak, különböző programokon és nyári táborban vesznek részt. A cselekedve tanulás a cserkészet egyik legfontosabb eleme. A gyerekeket játékos formában tanítjuk. Gyakorlatias módon tanulják meg, hogy mit kell magunkkal vinni egy túrára, hogyan kell tájékozódni a természetben, tábort verni.”

Közösség és értékrend
Zöldi-Kovács Gáspár szerint a legjobb megtapasztalni, hogy mit is adhat a gyerekeknek a cserkészet. Toborozni is inkább programokkal szoktak. „A legfontosabb, amit adni tud a gyereknek, az a közösség. Én úgy látom, hogy ez a mai fiataloknál egy hiánycikk. Digitálisan tartják a kapcsolatot, de a valódi kapcsolataik nehezen alakulnak ki. Úgy gondolom, hogy a cserkészet egy nagyon jó választ tud adni erre a problémára. Az őrsökben életre szóló barátságok kötődnek. Aki ebbe belekerül, az egy olyan közösségi élményt kap, amit aztán élete végéig emlegetni fog. Megfigyeltük azt is, hogy jobb lesz a gyerek tanulmányi eredménye, ha rendszeresen eljár. A heti stresszt, amit összeszed az iskolában, azt egy-egy túra alkalmával ki tudja adni. Amikor kimegyünk a természetbe, akkor lerakják a telefonokat, és teljesen megnyugszanak. Rendszerességet és stabilitást is ad a cserkészet. A másik fontos pillér az értékrend. A mai világban nem nehéz összezavarodni, és keressük a válaszokat arra, hogy mi a helyes és mi nem. A hagyományos keresztény értékrend ebben is ad egy iránymutatást, ami segíthet a mindennapokban.”

A nyári táborok, amelyek jellemzően tíz naposak, alkalmazkodásra és talpraesettségre is tanítják a gyerekeket. A csapat őrsei külön sátrakat állítanak az erdő közepén. Az első két nap az építkezéssel telik. A gyerekeknek meg kell teremteniük az asztalukat, padjukat az étkezéshez. A cserkészek szöget nem használnak, így különböző kötözési és csomózási technikákkal kell boldogulniuk. Olyan is van, amikor az őrsnek magára, vagy az egész csapatra kell főznie. Ez először nagy küzdelem, de a végén egy hatalmas sikerélmény a gyerekeknek.
A hadijátékok is szerves részei a táboroknak. A tábort egy keretmese szövi át, ami minden évben más. Áram nincsen a táborban, szülőkkel is levélben tartják a kapcsolatot. A virtuális világból kiszállva teljesen be tudnak vonódni az eseményekbe.

„Fontos még kiemelnem, hogy önkéntes szervezet vagyunk, a vezetők sem kapnak pénzt a munkájukért – mondja Kovács-Zöldi Gáspár. – Tartjuk magunkat a cserkészet alapítójának a szemléletéhez: Minden nap hagyd egy kicsit jobban a világot, mint ahogy találtad. A cserkész törvények egyik fontos pontja pedig az, hogy a cserkész ahol tud, ott segít. Ez a kettő szorosan összefügg. A cserkészek társadalmi munkát is végeznek, segítenek embertársaikon. Ezeket az értékeket szeretnénk átadni a gyerekeknek is.”

Miért jó cserkésznek lenni?

„Őrsin csak lányok vagyunk, lányos dolgokról tudunk beszélni. Csak játszunk, semmi tanulás. Jók a programok, várom, hogy sátorozzunk az erdőben.”
Adél 9 éves, 121. Dr. Vetéssy Géza Cserkészcsapat

„Mert velünk egykorúakkal tölthetünk el minőségi időt és egy olyan közösség/kapcsolat alakul ki ebből, ami egy életre szól. Nagyon sok szép élmény és örök barátság születik néhány év leforgása alatt, ami elképesztő.”
Mátyás 17 éves, 118-as számú Kalazancius Cserkészcsapat

Miért jó őrsvezetőnek lenni?

„Mert már gimnazista korunkban felelősséget adnak a kezünkbe, gyerekekre kell vigyáznunk/felügyelnünk. Valamilyen szinten a nevelésükre is hatással vagyunk, hogy felelősségteljes és életképes fiatalok legyenek. Ezáltal a gyerekek jellemét is fejlesztjük, ami hatalmas felelősség.”
Mátyás 17 éves, 118-as számú Kalazancius Cserkészcsapat

A cikk eredetileg a Családinfó Magazin 2019. tavaszi számában jelent meg.