BABA-MAMA katalógus 2019

Kedves Kismama!

Két csík, halvány ugyan, de kettő. Öröm és vele együtt egy eddig ismeretlen érzés kerített hatalmába. Fogtam az eredményt a kezemben, és nem voltam benne biztos, hogy a földön járok. Oly régen vágytam már rá. Pedig az az oly rég csak néhány hónap volt. Tudom, néhányótoknak sokkal hosszabb, és küzdelmesebb volt eddig eljutni, és azt is, hogy van akit meglepetésszerűen ért a várandósság híre. Engem ugyanez az érzelem fogott el a második, majd a harmadik, sőt a negyedik babával elvégzett pozitív terhességi teszt után is. Abban a felfokozott érzelmi állapotban mindannyiszor ott volt az új, a változás és az ismeretlen is. És valóban, megváltozott minden, azóta a gyermektelen élet mindennapjait gyorsan elfeledve nagycsaláddá nőttünk. Hogy ebben a folyamatban mennyi új feladattal, elintézni és utána járni valóval találkoztam, azt összesíteni sem tudom. Úgy, ahogy azt sem tudom számszerűsíteni, hogy az anyaságnak köszönhetően mennyi programot, közösséget, az addig megszokottól eltérő kikapcsolódást ismerhettem meg. Volt az újban nehézség és öröm is bőven. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz ez veled sem másképp, kedves várandós olvasó. Persze sok minden változik, mint az is, hogy honnan szerezhetsz információt mindarról, ami majd a babás életedet körbeveszi.

Amikor ott rúgdosott legidősebb fiam a pocakomban, még nem volt nálunk Facebook, nagyon tematikus weboldal sem, nem volt a kezemben a telefonom, amin kikereshettem volna azt, ami érdekelt. És nem volt olyan kiadvány sem, ami összefoglalta volna mindazt, amit a terhességem kapcsán tudnom, intéznem kellene. Arról sem szólt katalógus, hogy a baba és a saját egészségem érdekében várandósan milyen lehetőségeim vannak, hol és mit tornázhatok, miért menjek fogászatra, melyik rövidítés mit jelent az ultrahangon kapott papíron. Hogy a picurt magamra kötve nekiindulhatok a nagyvilágnak, várnak klubok, közösségek, programok.

Az információk összeszedettségének, kézbe vehető és lapozható formájának hiányával nem voltam egyedül. Így szakértőink (Leskovics Andrea pszichológus, Szabóné Kis Éva védőnő) segítségének és Vágsélei Csilla Sára kolléganőnk összefogásának köszönhetően tavaly találkozhattak először a kismamák a Családinfó magazin Baba-mama katalógusával. A pozitív fogadtatásnak köszönhetően nem volt kérdés, a tudnivalók csokorba gyűjtését folytattuk.

Virág Henrietta, szerkesztő
négy gyermek édesanyja

LETÖLTÉS