Könyvajánló 2018 tél

Szülők könyve – A fogantatástól az iskolakezdésig Ranschburg Jenő
Ranschburg Jenő: Szülők könyve – A fogantatástól az iskolakezdésig

Saxum Kiadó

Az ismert gyermekpszichológus könyve szülőknek és leendő szülőknek szól, akik átérzik a felelősséget, amit a szülői szerepkör jelent és arra törekednek, hogy gyermeküket értelmesen, előítéletek nélkül neveljék. Főbb témakörök: a gondolattól a megvalósulásig, a születés utáni időszak: csecsemőkor, majd a kisgyermekkortól az iskolakezdésig. A könyv részletesen ismerteti az egyes időszakok problémáit és megoldásait.


dr. Szász Erzsébet: Képes történelmi atlasz Magyarország története
dr. Szász Erzsébet: Képes történelmi atlasz Magyarország története

Gulliver Könyvkiadó

A kötet a honfoglalástól az ezredfordulóig mutatja be történelmünk korszakait. Lapjain megelevenednek ezer esztendő izgalmas eseményei, népünk jeles alakjai. Színes oldalai felfedik a titkot, amelyet várak, templomok, szobrok, kódexek őriznek. Eleink évszáza­dokig vándoroltak, míg rátaláltak a Kárpát-medencére. Első királyunk, Szent István idején a magyarok fölvették a kereszténységet. A fiatal államot szaggatták trónviszályok, falvait fölégette tatár, földjét dúlta török. A fekete sereg elfoglalta Bécset, s amikor meghalt Mátyás, odalett az igazság. Ezeréves fennállását már egy modern európai állam ünnepelte, s az ezredvég békés évtizedei során Magyarország az európai államok közösségének tagjává vált.


Benno Janssen - Rainer Karremann: A horgászat kézikönyve
Benno Janssen – Rainer Karremann: A horgászat kézikönyve

Saxum Kiadó

Ezzel a könyvvel teljes mértékben felkészülhet a horgászatra. Megismerheti
a különböző halfajokat, a víz ökológiáját, a horgászokra vonatkozó szabályokat és törvényeket. Képek és ábrák segítségével bemutatjuk azokat a technikákat és eszközöket, melyek a sikeres horgászathoz szükségesek, úgy általános tudnivalók a halakról, vízökológia, horgászbotok és egyéb kiegészítők, szabályok és törvények.


Elronthatatlan receptek a családomnak
Elronthatatlan receptek a családomnak

Sziget Kiadó

Hozzászokott a nagy étkezésekhez? Hiány­oznak az ötletek, amikkel a mennyiséget összekötheti a minőséggel? Fárasztó a mosogatás a tízperces étkezések után? Szeretné úgy etetni a családját, hogy ne kelljen az egész délutánját a főzésre szánni? Valójában ez nagyon egyszerű, és ezt most be is bizonyítjuk Önnek! Több mint 75 elronthatatlan és gyorsan elkészíthető recept. Kevesebb, mint hat hozzávaló egy ételhez.


Ünnepnapok Hertelendy Csaba
Hertelendy Csaba: Ünnepnapok

Gulliver Könyvkiadó

„Élet ünnepnapok nélkül: hosszú út vendégfogadók nélkül”, vallotta a görög bölcselő, Démokritosz. Az ünnepeken önfeledten örülhetünk, bohóckodhatunk, kimutathatjuk szeretetünket és hálánkat, megemlékezhetünk szeretteinkről, fejet hajthatunk a nagy történelmi hősök előtt. A jeles napok keretbe foglalják az esztendőt, vízkereszttől egészen a vidám szilveszterig. A könyv lapjain felidézzük ünnepeink múltját és jelenét, a hozzájuk kapcsolódó legendákat, szokásokat, hagyományokat, s felvillannak a nagyvilág különös, olykor meghökkentő fesztiváljai is.


Azok a csodálatos városok Nagy Éva
Nagy Éva: Azok a csodálatos városok

Gulliver Könyvkiadó

Napjainkban a Föld népességének már több mint a fele városokban él. E kötet bepillantást nyújt a 21. századi nagyvárosok életébe, fölvillantva, hogyan is működik egy-egy nagyobb település. Szó esik a világvárosokról, a Világörökség-listájára került településekről, a városok különböző övezeteiről, az épülettípusokról, az úthálózatról, a közlekedésről. Ellátogathatunk a repülőtérre, a kórházba, egy építkezésre. Bepillanthatunk a parkokba, az iskolákba, a színházakba, múzeumokba. Megismerhetjük a rendőrök, a tűzoltók munkáját. Megtudhatjuk, milyen az a digitális világ, hogyan dolgoznak a gépek és robotok, s milyen az az okosváros.


Kolibri Könyvfészek

Az ajánlót összeállította: Pap Zoltán

Star Wars: Kantin
Star Wars: Kantin

A Kantin egy különleges szakácskönyv a Star Wars ihlette ételekkel. Fedezzük fel a galaxis ízeit a Tatuinon és a Takodanán át a Bespintől egészen a Jakkuig! A kötetben 40 receptet találunk, amelyeket a messzi-messzi galaxis különleges bolygói és rettenthetetlen hősei inspiráltak. Készítsük el a tatuini kéktejturmixot, a bespini felhőfelfújtat, a nabooi édességet, a tavi tortácskát, de ne hagyjuk ki a coruscanti Jettster sajttortáját és a vukik banthalevesét sem. A különleges receptek segítségével bepillantást nyerhetünk a Mustafar, a Jakku és a Kamino konyhaművészetébe is. Legyen szó sivatagos, városi vagy éppen vulkánbolygóról, a Kantin megannyi ínycsiklandozó menüsora egy pillanat alatt elkalauzol a Star Wars világába.


Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős
Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős (Mese arról, hogyan félj bátran)

Al Ghaoui Hesna, a haditudósításairól híres, immár kétgyermekes riporter saját rajzaival illusztrált könyvében egyszerű gyakorlatok és egy könnyen megjegyezhető bátorságinduló segít erőt meríteni a gyerekeknek a nehéz helyzetekben, hogy bátran és magabiztosan nézhessenek szembe a kihívásokkal. A kötet főszereplője, Holli, rettenetesen izgul az iskolai fellépése miatt. Ekkor szegődik mellé egy apró és barátságos házi rém, Mumus, akitől a kislány megtanulja, hogyan állíthatja a félelmet a saját oldalára. Kalandjaik során kiderül, hogy néha bizony még a felnőttek is félnek, ám ebben nincs semmi szégyellnivaló. A kötet legfőbb üzenete, hogy a félelem, bármilyen furcsán is hangzik, fontos és hasznos érzés; sőt, mindenkinek a segítségére lehet, ha megtanuljuk kezelni.


Stacia Deutsch: Kód, csajok, satöbbi - A barátság kód
Stacia Deutsch: Kód, csajok, satöbbi – A barátság kód

Stacia Deutsch könyve a technológia és a kódolás világába vezeti be fiatal olvasóit. A Kód, csajok, satöbbi sorozat első kötetében, A barátságkódban az iskolai programozó szakkör hozza össze a lányokat, akik csakhamar egy megoldandó rejtéllyel találják magukat szembe…
Tudod, mi az a kódolás? Amikor te mondod meg egy számítógépnek (vagy egy iPhone-nak vagy egy robotnak), hogy mit tegyen. Ha megtanulsz programozni, a lehetőségek száma végtelen: készíthetsz játékprogramot, appot, de fel is találhatsz valamit.
Lucy is alig várja, hogy elkezdődjön a programozó szakkör a suliban. Ám ott pechére azokkal a lányokkal kerül egy csoportba, akiket inkább elkerülni szeretett volna, és végtelenül lassan haladnak az anyaggal is.
Közben viszont sorra kapja a kódolt üzeneteket. Hogy megértse a programozói nyelven írt leveleket, segítséget kellene kérnie valakitől… De kitől? Lucy hamarosan rájön, hogy a programozás – éppúgy, mint a barátság – időt és kitartást igényel, de egyben a legnagyobb buli is.


Tonke Dragt: A Nagy Vadon titkai
Tonke Dragt: A Nagy Vadon titkai

A kötet első részét, a Levél a királynak című regényt az író hazájában a 20. század legjobb holland ifjúsági könyvének választották, és megjelenésekor Magyarországon is nagy sikert aratott; 2017 elején én is bemutatattam a Családinfó hasábjain. Most megérkezett a második rész, amelyben kiderül, hogy a Nagy Vadonról különös szóbeszéd járja: útonállók, rég elfeledett városok, rejtélyes idegenek és titokzatos Zöldruhások hazája, ahol nem árt, ha résen van az ember. Tiurira vár a feladat, hogy megfejtse a Nagy Vadon titkait. Az ifjú lovagot barátok és segítőtársak kísérik útján, amelynek során egy végzetes harc részese lesz. Bíznia kell a megérzéseiben, és ha meg is fejti a titkokat, valahogy ki kell jutnia a Nagy Vadonból, hogy másokkal is megossza tudását, mielőtt túl késő lenne.