Környezetbarát öltözködés

Napjaink egyik legégetőbb problémája az egyre nagyobb mértéket öltő környezetszennyezés, amelyhez a ruhaipar is hozzátesz, mint a második legszennyezőbb iparág. A fast fashion következményeként tonnányi ruha válik hulladékká, nagy részük nehezen lebomló. Így a tudatos vásárlás fogalma már az öltözködésnél is előtérbe kerül.

Írta: Vágsélei Csilla Sára

Na, de hogyan is lehet környezetbarátabb a gardróbunk? A teljesség igénye nélkül adunk néhány tippet.

Vásárlás. Mennyit, mit és hol?
Ugyan jól tud esni egy kis impulzusvásárlás, főleg amikor nem vagyunk a legjobb passzban, de ez nem kedvez sem a pénztárcánknak, sem a környezetnek. Próbáljuk megismerni a stílusunkat, alakunkat, hogy ahhoz mérten vásároljunk! Így elkerülhetjük azt, hogy a ruha a szekrényben porosodjon, vagy hamar a kukába kerüljön egy rossz választás miatt. A fast fashion üzletláncok nagy része ugyan környezetszennyező, de nehéz kikerülni őket. Érdemes náluk inkább azokat a ruhadarabokat keresni, amelyeket egyébként is sokáig hordunk, vagyis minél később lesz belőlük hulladék: farmernadrág, dzseki, kabát. A környezetvédelem egyik alappillére az újrahasznosítás, ami a divat világában is megjelenhet. Az egyik legalapvetőbb újrahasznosítása a ruhának az, ha újra eladják őket a meglévő formájukban. A használt ruha és bizományi boltok tökéletesek erre a célra. Szerencsére, az utóbbi években hatalmas és minőségi választékkal vannak már jelen Kecskeméten is ezek a típusú boltok, ahol az eredeti ár töredékéért tudunk venni sokszor nagyon különleges darabokat, miközben a Földünknek is jót tehetünk. Az olcsóbb ár, azonban több felesleges ruha vásárlására is késztethet, ezért tudatosan figyeljünk erre is!

Mi legyen a már nem használt ruhával?
Először mindig érdemes az adományozásra gondolni. Gondoljuk át, hogy van-e a környezetünkben olyan, akinek a még szép állapotú ruhánk jól jönne. Ha nincsen, akkor keressünk szervezeteket, árvaházakat, nevelőotthonokat, adományboltokat, ahol mindig hálás szívvel fogadják a ruhákat, így nemcsak a Földünknek, hanem embertársainknak is segítünk. Ha szeretnénk visszanyerni valamennyi pénzt a ruháinkból, akkor egy bizományi boltba is beadhatjuk azokat. Olyan nagy ruházati üzletlánc is van már, amelyik a fenntartható divat jövőjéért ruhagyűjtési kampányba kezdett, vagyis egy szatyornyi használt ruháért, textíliáért (nem kell, hogy jó állapotú legyen) kupont ad ajándékba, majd a beérkezett ruhákat minőségüktől függően többféle módon hasznosítja újra. Bármelyik módját is válasszuk a használt ruháink szelektálásának, a lényeg, hogy a kukába minél később és minél kevesebb kerüljön a Földünk érdekében!

A környezetvédelem közös ügyünk, ezért érdemes a divatot ebből a szempontból is szemlélni, és ruháinkat tudatosabban megválogatni. A lehetőségek már adottak ahhoz, hogy egy kicsit zöldebb legyen a gardróbunk.

A cikk eredetileg a Családinfó Magazin 2018. őszi számában jelent meg.