Fejtetű – ellenség

Még mindig szégyelljük, ezért tabu, pedig ha azonnal riasztanánk a gyerekekkel együtt játszó ismerősök szüleit és az oktatási intézményt, a terjedése ellen sokat tehetnénk.

Írta: Virág Henrietta

Amikor tetűirtószer váráslása közben a gyógyszertárban visszakérdeztek, hogy a bölcsődében hogy is fordul elő ilyesmi, hiszen oda talán nem olyan emberek csemetéi járnak, éreztem, hogy e téren mekkora a tévhit és nagy a társadalmi ítélkezés. Mivel ezek a vérszívó kis gyalázatos jószágok az ápolt és tiszta hajat is szeretik, ezért jobb, ha minél többet megtudunk róluk. Ugyan nem terjesztenek fertőző betegségeket, de a fejbőrből vért szívnak, ami allergiás reakciót válthat ki.

„Gyerekközösségben, a bölcsődétől az iskoláig bárhol előfordulhat tetű. 3-11 éves korban a leggyakoribb, mivel közvetlen érintkezéssel terjed, és ebben a korban játszanak sokat fejjel összebújva, sugdolóznak a gyerekek. Vitatott kérdés, hogy használati tárgyakkal (közös fésű) terjed-e, de csak az emberi fejen képesek tartósan megmaradni – mondja dr. Sivók Ágnes gyermekorvos. A tetveket méretükből adódóan (1-3 mm) megtalálni nem egyszerű feladat, elbújnak, színük szinte alkalmazkodik a haj színéhez, a serke első ránézésre korpának is tűnhet. A tetű- és serkeeltávolító fésű (gyógyszertárakban kapható) a diagnosztizálásban is segít, mivel a rovarok és a serkék a sűrű fogazaton fennakadnak. Utaló jel lehet rá a vakarózás, viszketés, de ennek mértéke egyéni reakciótól függ, van akinek nem alakul ki allergiás tünet a szívás helyén.”

Ha tetűt észlelünk, nem kell orvoshoz fordulnunk, de szóljunk azoknak, akik szoros kapcsolatban állnak a gyerekkel, a játszótársak szüleinek, a rokonoknak és az intézménynek, ahová jár. A tanintézet majd szól a többi szülőnek, illetve kezdeményezhet az illetékes orvossal vagy védőnővel szűrést is a csoportban. Nekünk is fontos ez, mert hiába kezeljük le otthon a gyerkőcöt, ha visszamegy a tetvekkel fertőzött közösségbe, újra megkaphatja. „Ilyenkor hasznos a tetűtávoltartó spray használata – mondja a szakértő. Főleg, ha tudjuk biztosra, hogy van az adott közösségben, mindenképpen védekezzünk szerrel is ellene. Gyógyszertárban kapható többféle gyártó készítménye is. Jó ha tudjuk, hogy ma Magyarországon tetű miatt nem tiltható ki gyermek a közösségből. A szülő felelőssége a tetvek eltávolítása, de ha többszöri jelzés ellenére sem teszi azt meg, akkor a törvény az intézmény számára lehetőséget biztosít arra, hogy a kezelést elvégezhesse.„

Szerencsére ma már a fejet napokig körüllengő kellemetlen illat sem kíséri a hivatlan kis rovarok irtását, és a hosszú hajat sem kell levágatni. Viszonylag kellemes illatú, kémiai és fizikai úton ható irtó szerek között válogathatunk. Az adott készítménytől függ a fej bekenése és lemosása közötti idő, van amelyik már negyed óra múlva lemosható, van amelyiknek egy éjszakán át a hajon kell maradnia. Mivel mindegyiket kicsit másként kell használni, ezért fontos, hogy tartsuk be a használati útmutatót. A kezeléssel az élő tetűket megöljük, de a hajba pakolt petéktől, azaz a serkéktől is meg kell szabadulnunk. Ezeket vagy lehúzgáljuk egyenként a hajszálakról, vagy az irtó szerekkel együtt vagy külön is kapható, sűrű serkeleszedő fémfésűvel kifésüljük. Utóbbival jóval gyorsabb a haj tisztítása. „A tetvek elsősorban a fül és a tarkó tájékára szokták letenni petéjüket, keresik a sötétebb részeket, mert nem szeretik a fényt. Ezen részeken érdemes őket keresni, de előrehaladott állapotban már bárhol előfordulhatnak – mondja a doktornő. – Körömpróbának nevezzük azt a módszert, amikor meg akarjuk tudni, hogy élő-e a serke, amit találtunk. Ha pattanó hangot ad a körmünk között összenyomva, akkor az azt jelenti, hogy igen, még él. Amiből már kikelt a tetű, ilyen hangot nem ad, de a hajon maradhat továbbra is, mert az a cementszerű anyag, amivel odatapad a hajszálakhoz, továbbra is köti. A hajjal érintkező használati tárgyakat is érdemes legalább 60 fokon átmosni, főként ha azonnal használjuk őket. Az alacsonyabb hőmérsékletet túléli ugyan a tetű, de táplálék nélkül rövid időn belül elpusztul, hiszen szüksége van arra, hogy naponta 6-12 alkalommal vért szívjon a fejbőrből. Ezért sem érdemes pánik szerűen az egész házat átmosni egy ilyen fertőzés miatt.”

„A kezelés után érdemes pár nap múlva újra átnézni a hajat, és minden jel nélkül is kéthetente belenézni gyerekünk hajkoronájába. Ha érett tetű kerül a fejre, és lerakja petéit, azok kb. egy hét alatt kikelnek, és majd harminc napig életképesek is lesznek. Egy ilyen jószág száz serkét is lerakhat” – tudtuk meg a gyerekorvostól. Ezt hallva, jogos a riadalom, mi legyen a család többi tagjával? „Gondosan át kell nézni mindenkit, és csak azt kezelni, akiben találtunk. A megelőző szert ilyenkor érdemes elővenni, használni.”

A cikk eredetileg a Családinfó Magazin 2018. őszi számában jelent meg.