Életet ment! Mellrákszűrés

A legrosszabb gondolatok futottak át az agyamon, amikor csomót tapintottam a mellemben. Egy pillanatig meg is fordult a fejemben, hogy homokba dugom azt. Azóta már nagyon hálás vagyok azért, hogy a jóindulatú daganatommal évente járok a szűrésre, mert így biztonságban vagyok. Dr. Markó László sebész és klinikai onkológus főorvos is rávilágít: az időben felfedezett mellrák gyógyítható.

Írta:Vágsélei Csilla Sára

Dr. Markó László sebész, klinikai onkológus főorvos

• Mennyire mernek manapság a nők mellpanaszokkal orvoshoz fordulni?
Sajnos Magyarországon a nők félnek elmenni a mellükkel kapcsolatban orvoshoz, még ha panasz is van. Panasz nélkül, pedig a szűrővizsgálatra is 100 behívottból csak 50 megy el. Tapasztalataink szerint nőgyógyászhoz is szívesebben mennek vele, ám a nőgyógyász a nőgyógyászati problémákhoz ért. A mell vizsgálatával kapcsolatban a sebészorvos és a radiológus szakorvos fontosságát emelném ki. A szűrővizsgálatnak igen nagy fontossága lenne, hiszen a mellrák áll az első helyen a nők rosszindulatú daganatos megbetegedései között.

• Időben felismerve gyógyítható a mellrák?
Igen, gyógyítható. Ha valakinek a melldaganatát szűrővizsgálat útján ismerik fel, akkor biztos, hogy egy korai elváltozásról van szó. Már pedig az ilyen elváltozás gyógyítható. A korai emlőrák 2-3 cm-nél nem nagyobb, és úgy operálható, hogy megmarad a hölgy melle. Ilyenkor a gyógyítás is teljesen más, mint egy nagyobb elváltozásnál. Szervmegtartó műtét után sugárkezelés következik, és a szövettantól függően tabletta, esetleg injekció. Ilyenkor kemoterápiában nem gondolkodunk. A mammográfia és az ultrahang útján a nem tapintható elváltozásokat is láthatjuk, ezért is fontos elmenni a szűrővizsgálatra.

• Mely korosztály a veszélyeztetett és közre játszhat-e az öröklődés?
A 45 és 65 év közötti asszonyok a legveszélyeztetettebbek. A szűrővizsgálatokra is ezt a korosztályt hívják be. Sajnos ma már azt tapasztaljuk, hogy 45 év alatt és 65 felett is egyre inkább előfordul melldaganat. Az emlőrák örökléssel kapcsolatban azt kell, hogy mondjam, kevesebb, mint 10%-a öröklődik. Ha egy családban több egyenesági felmenő nőnél előfordult rosszindulatú melldaganat, legyen az anya, nagyanya, testvér, akkor mindenféleképpen számolnunk kell a kockázattal. Van egy genetikai vizsgálat, amely kimutatja, hogy a páciens hordozza-e a BRCA 1-2 hibás géneket, amelyek a mellrák kialakulásáért felelősek. Abban az esetben, ha igen, akkor a család női tagjainak is érdemes elvégeztetni a szűrő és a genetikai vizsgálatot. Ha egy fiatal nő hordozza ezt a hibás gént, akkor 70-80% eséllyel 50 éves korára rosszindulatú melldaganat alakulhat ki nála.

• Milyen gyakran végezzünk önvizsgálatot és hogyan?
Ajánlom, hogy minden nő tanulja meg a melle önvizsgálatát és végezze is havonta. Azt szoktuk tanácsolni, hogy először tükör előtt nézze, figyelje meg, hogy szimmetrikusak-e, a bimbóudvarok egyformák-e, van-e a bőrön kitüremkedés vagy elszíneződés. Majd álló helyzetben, tükör előtt, a bal mellet jobb kézzel, a jobb mellet bal kézzel vizsgálja át, és ugyanígy járjon el fekvő helyzetben is. Ezt az önvizsgálatot a mammográfiás szűrővizsgálaton is megtanítják a hölgyeknek és persze a sebész orvos is szívesen elmondja. Havonta érdemes elvégezni a két menstruációs ciklus között félidőben, mivel akkor feszülnek legkevésbé a mellek.

• Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha valaki elváltozást tapint a mellében, akkor érdemes orvoshoz fordulnia. Lehet a háziorvosnál vagy nőgyógyásznál is kezdeni, azonban azt reméljük, hogy ha a kollégák találnak elváltozást, akkor továbbküldik szakorvoshoz. A sebész vizsgálat után, ha úgy ítéli meg mammográfiás vagy ultrahang vizsgálatra küldi a pácienst, amit citológiai mintavétel követ.

• Milyen kockázati tényezők vannak a mellrák kialakulásával kapcsolatban?
Az egyik ilyen tényező, hogy az illető hölgy szült-e már, szoptatott-e. Aki nem szült és nem szoptatott azoknál gyakrabban előfordul emlőrák, például az apácáknál is nagyobb az emlőrák aránya. Kockázati tényező, ha valakinek volt már jóindulatú daganat vagy ciszta a mellében. Ez esetben még jobban oda kell figyelni az önvizsgálatra és adott esetben évente sebész vizsgálja meg és szűrésre küldi. Az elhízás és a kevés mozgás is hajlamosít. Illetve említettük már az öröklődést is. Régebben szó volt arról, hogy talán a fogamzásgátlók szedése is hajlamosít, de az utóbbi 15-20 év távlatából abszolút kijelenthető, hogy a fogamzásgátló szereknek nincs szerepe a mellrák kialakulásában.

• Hogyan változott az utóbbi években a szervmegtartó műtétek aránya?
Nagyon lényeges az, hogy ma a melldaganat miatt végzett műtétek 75-80%-a már szervmegtartó műtét, tehát megmarad a mell. Óriási dolog ez. Korábban féltek emiatt a hölgyek, mert 30-40 éve minden esetben eltávolították a daganatos mellet. Ha időben felfedezik a daganatot akkor 100%-osan meg lehet gyógyulni. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon bíztató üzenet a hölgyek számára. Éppen ezért bátran menjenek el a szűrővizsgálatra és szükség esetén forduljanak szakorvoshoz.

A cikk eredetileg a Családinfó Magazin 2018. őszi számában jelent meg.