Bábosokkal teli Hírös Város

4 nap, 6 helyszín, 32 előadás. Október 3-án kezdődik a Magyarországi Bábszínházak Találkozója, melyet 14. alkalommal szervez a Ciróka. A szakma számára szóló darabokon és beszélgetéseken túl, az érdeklődőket szabadtéri programokkal, előadásokkal várják.

A Ciróka igazgatóját, Kiszely Ágnest és Bodor Éva szervezőt Vágsélei Csilla Sára kérdezte.

• Milyen céllal jött létre 25 éve az első találkozó?
B.É.: 1991-ben Kovács Géza, a Ciróka akkori igazgatója fogalmazta meg, hogy milyen jó lenne egy szakmai fórum, ahol a bábszínházak találkozhatnának, megnézhetnék egymás produkcióit, beszélgetnének a látottakról és felmérhetnék, hogy hol is tartanak. A cél az volt, hogy a társulatok – látva egymás előadásait – érzékeljék azt, hogy jó vagy rossz úton járnak. Egy év múlva, 1992-ben valósult meg az első találkozó, majd ’93-ban rögtön a következő. Hamar bebizonyosodott, hogy egy év kevés ahhoz, hogy a tapasztalatok beépüljenek, észrevehető változások történjenek egy-egy társulat munkájában. Így lett kétévenkénti rendezvény a Magyarországi Bábszínházak Találkozója.

• A 10. Találkozó óta a városi közönségnek is tartalmas programokat kínáltok. Mivel várjátok október 6-án a családokat Kecskemét Főterére?
B.É.: Délelőtt tíz órától este hatig összesen tíz előadást láthatnak az érdeklődők, a kiegészítő programok pedig egész nap folyamatosan várják a játékos kedvű gyerekeket és felnőtteket. Lesz mini cirkuszi előadás, lesznek harsányabb vásári játékok, mint például Pályi János Vitéz Lászlója, de Ludas Matyitól Babszem Jankóig számos kedvelt mesehős kalandjait is végig izgulhatják majd a gyerekek. Interaktív játékok színesítik a napot, Bartha Tóni Csúzlizdája, bábjáték-automata, asztali ügyességi játékok, de lesz hagyományos fa körhinta és fotószínház is. Unikális dologként egy óriási bálna gyomrába is bekukucskálhatnak a gyerekek.

• Hogyan is zajlik majd a találkozó, kiket vártok?
K.Á.: A magyarországi hivatásos bábszínházak mellett, a határon túli, magyar nyelvű bábszínházak képviselőit is vendégül látjuk, többek között Nagyváradról, Kolozsvárról, Szatmárnémetiből, Sepsiszentgyörgyről érkeznek szakmabeliek. Külföldi vendégek is vannak minden évben, az előző rendezvényen például a nagy múltú cseh bábos folyóirat, a LOUTKÁR szentelt hosszabb terjedelmet a mai magyar bábjátszás bemutatásának. Idén is várunk színházigazgatókat, fesztiválszervezőket, akik saját rendezvényeik számára válogathatnak a magyarországi kínálatból. Az elmúlt két évtizedben számos meghívás született nem csak előadások, de alkotók tekintetében is. Az idei találkozón a Kritikusok Céhe is képviselteti magát, illetve írások is születnek majd a látottakról. A hivatalos program mellett, a rendezvény lehetőséget teremt az alkalmi társulások és a frissen végzett bábszínészek bemutatkozására is. Láthatjuk az első éves bábszínész és bábrendező szakos hallgatók vizsgamunkáit. Az esemény nem verseny jellegű. Ez lehetővé teszi a színházak számára, hogy olyan előadást is elhozzanak, amely megosztó lehet, ezzel izgalmas vitatémát szolgáltatva a szakmabeliek számára. Az előadások megtekintésén és megvitatásán túl aktuális kérdések, mint például az ötévente induló bábszínész képzés is napirendre kerülnek.
B.É.: A Nemzeti Kulturális Alap 2018-ban ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. A Magyarországi Bábszínházak 14. Találkozója a jubileumi programsorozat részeként kerül megrendezésre október 3-7. között. A hivatalos programban 18 előadást láthat a szakmai közönség, 4 produkció off programban szerepel, a főtéren pedig 10 szabadtéri előadással várjuk a családokat. Az összesen 32 produkciónak 6 helyszín ad otthont: Ciróka, Ruszt József Stúdió, a Katona József Színház, a Hírös Agóra, az Ifjúsági Otthon és persze a főtér. A városba érkező vendégek száma a napi 200-at is meghaladja, így mondhatjuk, hogy bábosokkal árasztjuk el a várost négy napra. A Ciróka a Vidovszky György által rendezett, A lepkeoroszlán című előadással mutatkozik be, amely a Kaposvári Biennálén a legjobb gyerekelőadásért járó Üveghegy fődíjat érdemelte ki.

• A színházi kultúra bevezetése a gyerekek életébe elsősorban a bábszínházzal kezdődik. Úgy gondolom, ezért is lehet fontos ez a találkozó, amely a fejlődésre, megújulásra inspirál titeket.
K.Á.: Igen, a gyerekek első találkozása a színházzal legtöbbször a bábszínházhoz köthető. Nem mindegy, milyen az első élmény, amely már akár a 4 éven aluliaknak készült babaszínházi előadással kezdődik. A bábelőadások célközönsége elsősorban az óvodás és kisiskolás korosztály, de egyre több bábszínház foglalkozik a középiskolás korosztállyal is, úgynevezett osztálytermi előadásokon keresztül. Ez a sokrétű tevékenység naprakész tájékozódást, folyamatos fejlődést, szükség esetén ismereteink, színházról alkotott elképzeléseink átértékelését, újrafogalmazását igényli.

A cikk eredetileg a Családinfó Magazin 2018. őszi számában jelent meg.