Létezhet vajon igényesebb emberiség?

Rákász Gergely 15 évesen adta első orgonahangversenyét. Azóta is emberek ezreit vonzza be egyedi előadásmódjával. A műsorszámok között zenetörténeti kommentárokkal színesíti koncertjeit. Az Egyesült Államokban tanult és hangversenyezett. Szülővárosa, Győr kulturális nagykövete és a Templomos Lovagrend tagja. 2015 telén ünnepi koncertsorozatot tart az ország több templomában.

Írta: Varga Nóra Viktória

Nem szokványos hivatása van. A környezete hogyan fogadta elhatározását?
Szüleimhez közel áll a művészet. Édesapám kántorkodott, énekel és zongorázik. Édesanyám szintén énekel és hegedül. A saját családomat tekintve, feleségem is muzikális és a közel 8 éves ismeretségünk alatt már beleszokott az életmódomba, a kisfiam pedig ebben fog felnőni. De mind tudják, hogy az ember munkát válthat, de hivatást nem, így tolerálják az esetleges nehézségeket.

Az Ön hivatásában mi a kihívás?
Nehéz lenyelni a békát, hogy nem egyszerű magas kultúrát adni a tömegnek. A művész élvezi azt amit csinál, kikívánkozik belőle, szeretné minél szélesebb körnek megmutatni. Egyfajta művészi ego ez, hogy másoknak öröme legyen abban, amit alkotunk. Lényegében minden előadó ezt szeretné. De a cél mégiscsak a jobb emberiség kialakítása, egy művész nem adhatja lejjebb. Azzal, hogy kultúremberként szellemi kapcsolatom van Michelangelóval, Madách Imrével, már ezen az úton járok. Ezt szeretném a munkámmal minél több emberrel megismertetni.

2015-ben ünnepeljük Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulóját. Az ő műveiből épül fel a téli koncertsorozat műsora. Milyen tematika mentén kerültek be a darabok az előadásokba?
Forrest Gump azt mondaná erről, hogy Bach és az orgona úgy illenek össze, mint borsó és a héja. De a karácsony és az orgona is pontosan ugyanígy tartozik össze, ez adja a zenei gondolatot. A szellemi pedig az, hogy ha megfosztjuk az Istenképünket a mítoszoktól, akkor azt a rendet találjuk, ami összetartja az Univerzumot pl. a gravitáció. Szerintem Isten ezzel a megkérdőjelezhetetlen renddel egyenlő, és ez köszön vissza Bach orgonaműveiben is. Bach hallgatása Istennel való beszélgetés. Olyan transzcendens élményben van részünk, amit legalább egy évben egyszer érdemes átélni. Igazi lelki táplálék.

A klasszikus zene napjainkban nem a legnépszerűbb műfajok közé tartozik. Egy korábbi interjújában nyilatkozta, hogy „Meg kell találni azt az embert, akinek az üzenet szól.” Hogy látja, a mai felgyorsult világban mennyire sikerül ez?
Dolgozni kell rajta és aki hajlandó lépni, rá már lehet hatni. Ez a mozgósítás véleményem szerint csak nagyon keskeny mezsgyén lehet igazán életképes. Úgy kell a XXI. század emberének impulzus szintjére emelni a klasszikusokat, hogy azok ne veszítsenek a valódi üzenetükből. Például: ne egy lézershow vigye a prímet ott, ahol értéket akarunk közvetíteni. Ilyen volt idén a #bachalley című koncertem, ahol hip-hop táncosok kapták azt a feladatot, hogy Bach fúgáit érdemben megmutassák. Fel kellett nőniük a feladathoz, de gyönyörű volt látni ahogy a fiatalokat felemelte ez a munka. Az pedig, hogy a koncerten tinik visítoztak Bach zenéje alatt, eddigi karrierem egyedi élményét jelentette.

A zenész sem zenél minden percében. Mivel töltődik fel egy-egy fellépés után?
Nagyon fontos az életemben a sport, anélkül nem működöm. Rendszeresen járok úszni és biciklizni. Ahogy már a görögök is mondták edzett testben edzett lélek. Rengeteget olvasok, így tudok töltődni.

A cikk eredetileg a Családinfó Magazin 2015. téli számában jelent meg.